Ubuntu Convergence maakt van je telefoon een pc: Unity 8 is voor smartphone, tablet en desktop computer (video)

Begin 2013 kondigde moederbedrijf Canonical van Ubuntu al aan dat het van plan was om een besturingssysteem met apps te maken dat zowel voor telefoon, tablet als desktop pc geschikt zou zijn. Op deze manier kon je je smartphone verbinden met een toetsenbord, muis en beeldscherm en zo omtoveren tot een volwaardige desktop computer.

Ubuntu Convergence, zoals het idee genoemd werd, is daarna ingehaald door Windows Continuum van Microsoft dat hetzelfde doel nastreeft. En inmiddels zijn er ook Lumia telefoons met Windows 10 Mobile die als ze aangesloten worden op toetsenbord, muis en beeldscherm een volledige desktop interface van Windows 10 tonen. Probleem is alleen dat nog niet zoveel apps (goed) werken met Continuum.

Canonical heeft echter niet stilgezeten de afgelopen drie jaar en is ondertussen druk bezig om Unity 8 af te ronden - Ubuntu's eigen desktopinterface met display-manager Mir, die de naadloze overgang tussen desktop, tablet en telefoon mogelijk maakt. Eind april zal naast de 'gewone' Ubuntu 16.04 voor desktops (met Unity 7 en X.org als display manager) een versie verschijnen met Unity 8 en Mir. Deze is dan ook geschikt voor de eerste Ubuntu tablet van BQ, Aquarius M10 Ubuntu Edition, die over bovengenoemde convergentie moet beschikken, zodat je ook desktop apps kunt draaien, zoals LibreOffice en GIMP, als je muis en toetsenbord aansluit.
OMG Ubuntu laat twee, Spaanstalige, video's zien waar Ubuntu op tablet (mét split screen en convergentie naar desktop-apps als toetsenbord en muis worden aangesloten) in actie wordt getoond.

Ubuntu for Phones wordt met de update naar OTA10 ook beter klaar gemaakt voor deze convergentie en daarvoor geschikte telefoons kunnen daarna ook omgetoverd worden tot een desktop-pc  als je ze aansluit op toetsenbord, muis en beeldscherm. Vooralsnog zijn dat echter nog niet veel telefoons, maar als het goed is zullen er later dit jaar meer uitgebracht worden. 

Een demonstratie (op het Mobile World Congress in Barcelona) van een Nexus 4 waar Ubuntu for Phones op draait en een BQ Aquarius M10 tablet geeft al een aardig beeld van de convergentie die Ubuntu voor ogen heeft. Ook Tweakers geeft een preview van convergentie in Ubuntu. In de loop van dit jaar zullen we dus waarschijnlijk eindelijk kunnen gaan genieten van Ubuntu Convergence in actie, als de geschikte apparaten daarvoor breder verkrijgbaar zijn en Unity 8 volwassen geworden is.

Deel dit artikel: 

Reacties

In Ubuntu 16.04 werkt de kubus/cylinder/sphere weer gladjes, zonder veel grafische vervormingen. Even Compiz plugins installeren en dan geschikte instellingen kiezen met CompizConfig Instellingenbeheer. Op die manier is het mogelijk om elk werkblad een eigen achtergrond te geven. 3D Windows werkt alleen goed met de standaard kubus en vervormt de cylinder of sphere. Stel het aantal horizontale werkbladen bij Algemeen, Algemene opties in op minimaal 4. Bij achtergrondfoto's moet jpg in de bestandsnamen met kleine letters zijn uitgevoerd, want anders kan de Wallpaper plugin ze niet vinden met Bladeren. De JPEG plugin moet ook aangevinkt zijn.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit-ru_land