Gevaarlijk zero-day lek in Internet Explorer: stap over!

In Microsofts oude browser Internet Explorer 11 (IE) zit een ernstig lek dat al misbruikt wordt door internet criminelen. Het bezoeken van een schadelijke website met IE 11 is al genoeg om besmet te raken (dat kan ook via het klikken op een link in een mailtje). De kwetsbaarheid zit in de scripting engine van IE en is ontdekt door onderzoekers van Google en Qihoo.

Microsoft stelt dat er tot nog toe alleen op beperkte schaal gerichte aanvallen zijn waargenomen (maar dat kan natuurlijk veranderen). Een update die het lek in Internet Explorer dicht is nog niet voorhanden - en wordt pas op de volgende pleister-dinsdag van Microsoft op 11 februari verwacht.

Microsoft raadt al een jaar af om Internet Explorer nog te gebruiken. Dit nog niet dichtgeplakte lek is een goede aanleiding om Microsofts oude browser definitief aan de kant te zetten! Verwijder de snelkoppeling van blauwe e van je bureaublad en uit je taakbalk (of - voor gevorderden - schakel IE uit in Windows 7 of in Windows 10 - wat soms echter problemen kan geven) en en kies een andere browser als standaard browser.

In de nieuwe op Chromium gebaseerde Microsoft Edge (voor Windows 7, 8.1 en 10) kun je je Favorieten en wachtwoorden gemakkelijk importeren. Ook Google Chrome en Firefox bieden die mogelijkheid bij de installatie. Zo heb je heel eenvoudig je favorieten en wachtwoorden in een modernere, veiligere en snellere browser.

Dus alsjeblieft: doe jezelf een plezier en zet Internet Explorer voor eens en voor altijd aan de kant en stap over op een moderne browser.

Onze vraag is:
Ga jij Internet Explorer inruilen voor een andere web browser?

En in de reacties horen we graag waarom je Internet Explorer nog altijd gebruikte of zelfs blijft gebruiken!

Deel dit artikel: 

Reacties

Je kan internet explorer 11 ook verwijderen uit windows 10 nl: Ga naar start,rechtermuisklik. Selecteer Apps en onderdelen>optionele onderdelen>Internet explorer 11 aanklikken en verwijderen. Vervolgens het apparaat opnieuw opstarten en weg is hij!

@Bertje: dat komt omdat Iexplorer diep verweven zit in de verkenner van de voorgaande windows versies... (wat ook het grootste gevaar altijd is geweest)
Tis trouwens van de zotte dat Msoft dit niet gelijk tussentijds patcht!

Als er dan toch zo een groot lek zit in Internet Explorer.....waarom zorgen er dan niet voor dat je dat ding gewoon VOLLEDIG....van je computer kan VERWIJDEREN....???? Maar blijkbaar is dat niet zo eenvoudig.

Mijn vraag is dan waarom gebruiken veel bedrijven dan nog Internet Explorer 11. Als het bekend is dat het niet veilig is. Zelf gebruik ik geen Internet Explorer 11 niet maar krijg van bedrijven email en daar op een link die alleen in Internet Explorer 11 te open is. Het zelfde wat Dennis verteld hier boven waarom gebruik Rijkswaterstaat dan nog Internet Explorer 11 en zo weet ik nog wel een paar op te noemen die je alleen kan open met Internet Explorer 11.Vraag mij af weten die bedrijven wel dat het niet veilig is.

Sommige bedrijven en overheden gebruiken helaas nog zeer verouderde technologie die alleen werkt in Internet Explorer. Het zou goed zijn als ze die applicaties eens zouden moderniseren, maar dat kost tijd en geld.

Ja, de Nederlandse overheid is goed bij de tijd.

Raakt je computer ook besmet als je Sandboxie gebruikt?

Via configuratie, IE, inactief gemaakt. Kan dus IE ook niet perongeluk gebruiken want is fysiek niet meer zichtbaar.

Allemaal leuk en aardig, maar moet soms voor mijn werk naar een site van nota bene Rijkswaterstaat om gegevens te downloaden en deze gegevens zijn alleen met IE te downloaden. Voor de rest gebruik ik het idd nooit meer.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
d_itsland