Verwijder Internet Explorer uit Windows 10

In Windows 10 is Edge de standaardbrowser van Microsoft, maar wist je dat de verouderde Internet Explorer (IE) ook nog meegeleverd wordt? Internet Explorer kun je nog openen in Windows 10, maar dit wil je echt niet.

Update 20 februari: gebruikers van Microsoft Office melden dat het uitschakelen van Internet Explorer in Windows 10 problemen kan geven.

Zelfs Microsoft adviseert om IE niet meer te gebruiken! Alleen voor verouderde bedrijfstoepassingen op lokale netwerken staat IE nog geïnstalleerd op Windows 10. Thuisgebruikers hebben er niks aan. Wij laten zien hoe je Internet Explorer kunt verwijderen (of liever gezegd: uitschakelen) in Windows 10.

Schakel Internet Explorer uit in Windows 10
1. Klik op het vergrootglas in de taakbalk in Windows 10 (naast het Windows Startmenu)
2. Zoek Configuratiescherm en open de (oude) Configuratiescherm-app

3. Ga in het Configuratiescherm naar Programma's | Programma's en onderdelen
4. Klik op Windows-onderdelen in- en uitschakelen

5. Zoek naar Internet Explorer in de lijst en haal het vinkje weg

6. Klik op Ja bij het venster waar gevraagd wordt of u door wilt gaan.

Internet Explorer wordt nu uitgeschakeld in Windows 10 en het programma-icoon is niet meer beschikbaar nadat je de pc opnieuw opgestart hebt.

Mocht je Internet Explorer voor een bepaalde applicatie toch nog nodig hebben dan zet je gewoon het vinkje weer terug bij Internet Explorer 11 bij Windows-onderdelen in- of uitschakelen.

Deel dit artikel: 

Reacties

Gebruik IEC en Firefox brownser. Beide kan ik mijn bestand dan wel altijd IN mijn gekozen map opslaan.Zo in 'Download, documenten, afbeelding enz.(diverse computer mappen dus).Dat is met Edge niet mogelijk maar in de favorieten en dat is niet mijn bedoeling.

Ik heb dit advies enige dagen terug opgevolgd. Echter, CCleaner vindt nog steeds tijdelijke internetbestanden van IE. Enkel uitschakelen is dus niet de echte oplossing.

NIET DOEN! Probeerde het ook (ik gebruik overigens een andere Browser...) en veel picto's op bureaublad werden 'blanco.' En bepaalde documenten konden niet meer worden gelezen/geopend!!
Dus, wat mij betreft - lekker zo laten; je hebt er totaal geen last van.

Inderdaad, nadat ik Internet Explorer uitgeschakeld had was ik meer dan de helft van mijn icons kwijt. Ook het resetten/wissen van de IconCache.db mocht niet baten. Internet Explorer hersteld en alles werkt weer normaal.

Microsoft ziet liever dat je Edge gebruikt, de browser wordt te weinig gebruikt.

Er is trouwens geen enkele reden om IE uit te zetten. Haal gewoon alle snelkoppelingen weg en negeer IE.

Alleen alle snelkoppelingen van IE uiteraard ;-)

IE zit zo uitgebreid en ingewikkeld verweven in Windows, dat Microsoft er nog steeds niet los van kan komen. Je moet natuurlijk wel een andere webbrowser (Edge of Firefox bijvoorbeeld) als standaard browser ingesteld hebben, via Instellingen, Apps, Standaard-apps, Webbrowser. Anders krijg je na het uitschakelen van IE inderdaad fouten bij het klikken op een weblink.

Geen handige tip, want doorklikken vanuit Outlook naar je browser wordt geblokkeerd (systeem beveiliging).

Inderdaad een discutabele tip.Na herstel werkt Outlook weer naar behoren.

IE uit windows 10???? Nee Edge uit Windows 10 lijkt me logischer!

Ik zou liever zien dat Microsoft zelf iets doet om IE te elimineren.....

Ik gebruikte IE niet, maar toch maar uitgeschakeld!

Ook al een tijd geleden uitgeschakeld, het klinkt misschien raar maar Edge en het startmenu probleem met openen werkt op een of andere manier samen
Met het proberen te openen startmenu krijg je de melding Kritieke fout, en het Edge icoontje was dan ook weg ,ben er nog steeds mee bezig om het op te lossen

Reeds geruime tijd geleden al uitgezet, na da overstap op Chrome.
(een jaar of 3 geleden)

En als je dan toch bezig bent zet dan indien gewenst daar meteen ook SMB 1.0/CIFS Client weer aan.
Deze SMB client is nodig om sommige apparaten op je lokale netwerk te kunnen zien in de Verkenner, onder Netwerk. Bij de updates naar de laatste versie(s) van Windows 10 is deze SMB client om veiligheidsredenen uitgezet.

Verouderd en onveilig protocol, vandaar uitgeschakeld bij latere Windows. Ook wel gebruikt bij routers om een NAS (schijf) via een USB poort te delen. Beter om dat standaard >niet< aan te zetten, tenzij er geen andere weg is.

De meeste Belgische staatsdiensten werken niet met Edge. Als je online je btwaangifte of belastingaangifte wil invullen dan open je Edge en dan 'openen met IE'.

Dan moet je Vivaldi of Firefox installeren.
Voor Firefox heb je nog wel een extensie nodig (eid_belgie-1.0.18-fx.xpi) voor het werkt.

Opera, soms werkt het ermee maar meestal niet, onbegrijpelijk dat er nog steeds problemen mee zijn terwijl de afsplitsing van Opera, Vivaldi er geen problemen mee heeft.

Hoe moet je dan nog een Foscam ip cam nog voorzien van nieuwe firmware of inloggen in de cam als je IE11 uitschakeld?

Niet echt handig dus.

ik heb een app Ip cam monitor (win 10) geïnstalleerd, alles werkt hiermee

Een firmware update moet je nog steeds doen door de cam achter een router te plaatsen die direct verbonden is met een pc en dan inloggen via IE11 met een app is dat niet mogelijk.

Na het uitschakelen van IE verschijnt er een melding als ik een link vanuit een bijv. Word document wil openen. Na het activeren van IE opent deze weer in Firefox

Wat is de precieze melding? Dit zou niet moeten, misschien kunnen we een fix vinden.

Hieronder de melding:
'Your organization's policies are preventing us from completing this action for you. For more info, please contact your help desk'
Ik heb wel eens eerder naar gezocht naar de oorzaak van deze melding en kwam uit bij het niet correct zetten van de default applicaties na het uitzetten van IE.

Toevoeging: FF was en is nog steeds de default browser

Meteen IE uitgeschakeld, goede uitleg.

ook meteen uitgeschakeld.
bedankt ben er blij mee

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
honga_ije