Komt Windows 10 1909 er snel aan? En wat is er nieuw?

Windows 10 versie 1909 staat gepland voor september 2019 - ergens de komende dagen dus. Toch is het vrij stil rond deze halfjaarlijkse grote uitgave voor Windows 10. Omdat het meer een soort service pack wordt of omdat de uitgave vertraging heeft opgelopen?

Windows 10 brengt elk jaar twee grote onderdelenupdates die veel nieuwe functies hebben en waarbij je een volledige installatie moet uitvoeren. Dat is twee keer per jaar veel gedoe.

Sinds versie 1903 van mei dit jaar is het echter mogelijk om onderdelenupdates over te slaan. En - nog beter - versie 1909 wordt niet eens een echte onderdelenupdate maar meer een grote cumulatieve update (een soort service pack) die via Windows Update geleverd wordt. Een volledige herinstallatie van Windows 10 is niet meer benodigd.

Dit is alleen mogelijk omdat Windows 10 1909 ook niet veel nieuwe functies zal brengen. Het is een grote onderhoudsupdate (service pack van voorgaande updates, zoals Microsoft die vroeger uitbracht) met hier en daar wat nieuwe functionaliteit.

Wat is bekend over Windows 10 versie 1909?

 • Windows 10 1909 staat gepland voor september (maar Microsoft brengt wel vaker updates later dan gepland uit)
 • Windows 10 1909 is optioneel: het is een grote update die je kunt overslaan als je wilt
 • Windows 10 1909 heeft als buildnummer 18363 (terwijl versie 1903 18362 heeft als nummer). Dit geeft al aan dat er niet veel veranderd is, sterker nog: ze krijgen dezelfde maandelijkse cumulatieve updates, zegt Microsoft
 • Windows 10 1909 heeft niet veel nieuwe functies en is eigenlijk grotendeels identiek aan 1903. Volgens Computerworld worden alleen enkele nieuwe versie-1909-functies geactiveerd via een pakket dat gedownload wordt om ze aan te zetten (en in 1903 worden ze niet ingeschakeld). De basis is geheel hetzelfde, vandaar dat ze dezelfde maandelijkse updates kunnen krijgen

Oké, weinig nieuws te verwachten in 1909 maar toch enkele vernieuwingen:

 • Je kunt een nieuwe afspraak in je agenda zetten vanuit de taakbalk
 • Notificaties (meldingen) krijgen een instellingen-icoontje waarmee je ze gelijk kunt configureren of uitzetten
 • In de Instellingen kun je het geluid van notificaties uitschakelen
 • Notificaties worden gesorteerd op datum in plaats van naam
 • Het navigatiepaneel (met onder andere instellingen, documenten en aan/uit) in het Startmenu wordt groter als je er met je muis overheen gaat en laat de namen zien (zie afbeelding)

 • Hardware ondersteuning is uitgebreid en verbeterd (waardoor onder andere batterijduur van sommige laptops verlengd zal worden)
 • En verder worden vooral veel stabiliteitsverbeteringen doorgevoerd

Microsoft lijkt hiermee een nieuwe uitgaveschema voor ogen te hebben: één grote onderdelenupdate met nieuwe functies in het voorjaar en één service pack-achtige update die alle voorgaande stabiliteitsupdates bevat in het najaar. Deze najaarsupdate kan gewoon via Windows Update geïnstalleerd worden. Iets meer rust voor gebruikers en meer tijd voor Microsoft om de nieuwe functies goed uit te werken. Bovendien kun je tegenwoordig de halfjaarlijkse grote updates ook overslaan.

Het zou dus goed kunnen dat vanaf nu elk voorjaar voor early adopters en durfals een ruwe versie met nieuwe functies te downloaden is en elk najaar dezelfde versie maar dan beter getest en stabieler voor het bedrijfsleven uitkomt.

We weten niet wanneer Windows 10 versie 1909 uitkomt, maar het zou zo maar kunnen dat je de komende dagen (september eindigt volgende week maandag) een melding krijgt dat 1909 als optionele update beschikbaar is.

Deel dit artikel: 

Reacties

En verder worden vooral veel stabiliteitsverbeteringen doorgevoerd

Idd dat dus!

Al die andere zooi in de halfjaarlijkse updates zou allemaal optioneel moeten zijn!
(en liefst allemaal standaard uitgevinkt!)

ik zit niet te wachten elk half jaar op allemaal spiegeltjes en kraaltjes software -wat ik nooit gebruik - en daarna hoop tijd kwijt ben om dat weer allemaal te verwijderen!

De kleine vernieuwingen zijn voor mij niet "boeiend" maar stabiliteits verbeteringen zijn altijd welkom.
Het nieuwe uitgave patroon, in voorjaar nieuwe functies en in het najaar stabileits verbeteringen, vind ik perfect.

Ik vind alles goed, zolang Windows 10 nu maar perfect blijft werken op mijn laptop. Persoonlijk zit ik niet te wachten op al die veranderingen, maar goed; vroeg of laat krijg je het toch geïnstalleerd. Zolang stabiliteit gegarandeerd blijft, toe maar.

Reageren

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oo_tenrijk