Thunderbird 68 met nieuwe opties, menu en Dropbox-integratie

Thunderbird is het mail- en chatprogramma gelieerd aan Mozilla, dat ook de web browser Firefox maakt. Thunderbird is een uitstekend alternatief voor Windows/Outlook Mail of Apple Mail op een Mac.

Thunderbird 68.0 is de grote jaarlijkse uitgave voor het mailprogramma die enkele vernieuwingen brengt. Na versie 60 van een jaar geleden is Thunderbird 68 een zogeheten ESR-uitgave (Extended Support Release) die nieuwe functionaliteit introduceert. De andere, kleine, punt-uitgaven van Thunderbird leveren onderhouds- en beveiligingsupdates.

Opties in tabblad en vernieuwd hamburger-menu

Het gisteren verschenen Thunderbird 68 geeft de Opties (of Voorkeuren op macOS) nu in een tabblad weer in plaats van in een nieuw venster. Hiermee volgt Thunderbird grote broer Firefox. De vormgeving is verder gemoderniseerd.

Ook het hamburger-menu (drie streepjes) heeft een visuele opfrisbeurt gekregen met minder items en icoontjes erbij.

File Link: grote bestanden versturen met WeTransfer of Dropbox

Verder is het mogelijk om - naast WeTransfer - veel foto's of andere bijlagen (die te groot zijn om per mail te versturen) via Dropbox of Box te zenden. Hiervoor kun je speciale add-ons downloaden. Ga naar Opties (Voorkeuren) | Bijlagen en klik op WeTransfer toevoegen of Meer providers zoeken om add-ons voor Dropbox of Box toe te voegen.

Vreemd is alleen dat Mozilla's eigen Firefox Send niet beschikbaar is om grote bestanden te versturen met Thunderbird...

Uitgeschakelde add-ons

Thunderbird 68 voert ook weer wijzigingen door voor add-ons. Ontwikkelaars moeten hun extensies aanpassen, anders werken ze niet meer in Thunderbird. De populairste add-ons zouden inmiddels geschikt moeten zijn voor Thunderbird 68. Ook thema's en woordenlijsten moeten omgebouwd zijn naar het web-extensie-formaat om nog te werken in Thunderbird 68. Dit alles om de veiligheid van Thunderbird te kunnen blijven waarborgen.

Toen wij de update naar Thunderbird 68 hadden gedaan merkten we dat een aantal van onze geliefde extensies was uitgeschakeld. Agenda Lightning (die geïntegreerd is in Thunderbird) werkte gelukkig wel. Maar bijvoorbeeld Display Mail User Agent, StartUp Master en URL link werken niet meer. Hopelijk gaan de ontwikkelaars deze add-ons snel aanpassen voor de nieuwe Thunderbird.

Als niet al je add-ons werken na de upgrade naar Thunderbird 68 dan loont het de moeite om op de Extensie-pagina even te klikken op het tandwieltje en te kiezen voor Controleren op updates (zie afbeelding). Bij ons werden toen nog enkele add-ons bijgewerkt.

Het zal er vanaf hangen of je veel extensies gebruikt en of je die kan missen - anders zouden we aanraden nog even bij Thunderbird 60 te blijven totdat duidelijk is of je extensies bijgewerkt worden of dat er adequate vervangers zijn.

Verder zijn in Thunderbird 68 diverse handige kleine verbeteringen doorgevoerd:

 • je kunt nu alle mappen van een account in één keer als gelezen markeren (rechtsklik op account en kies Alle mappen als gelezen markeren)
 • filters kunnen nu periodiek (om de tien minuten) uitgevoerd worden
 • verbeteringen aan IMAP (TCP keep alive)
 • verbeteringen aan MAPI (unicode en MAPISendMailW)
 • waarschuwing tegen downgrade (als je een oudere versie van Thunderbird installeert)
 • interface bij installeren add-ons gewijzigd
 • verbeteringen donker thema (donkere berichtenlijst)
 • verbeteringen bij invoeren, selecteren en verwijderen van ontvangers (sluitkruisje om te verwijderen is altijd zichtbaar voor het Aan-veld, bij selecteren wordt gelijk hele ontvanger geselecteerd)
 • verbeteringen aan phishing detectie en scam (frauduleuze mail) waarschuwingen
 • comprimeren van mappen (lees uitleg) in Thunderbird gebeurt nu bij 200 MB in plaats 20 MB ruimtewinst

Ten slotte zijn nog diverse fouten opgelost en prestatieverbeteringen doorgevoerd in Thunderbird 68.

Thunderbird 68 is in het Nederlands te downloaden voor Windows, macOS en Linux. Er is nu ook een 64-bit versie voor Windows, maar direct upgraden vanaf een 32-bit versie kan nog niet (in versie 68.2 vermoedelijk wel).

Automatisch updaten vanuit Thunderbird zelf naar versie 68 werkt momenteel nog niet, je moet de nieuwe versie handmatig downloaden. Dit is gedaan omdat het een grote update is waar nog fouten in kunnen zitten. Thunderbird 68.2 - dat in het najaar verschijnt - wordt wel via de automatische updates aangeboden.

Wij raden voor de meeste gebruikers dan ook aan om gewoon af te wachten totdat je Thunderbird 68.2 dit najaar via de ingebouwde update-functie krijgt aangeboden! Versie 68 is voor gevorderden en mensen die geen (of weinig) extensies gebruiken (wij ondervonden trouwens geen verdere problemen, behalve enkele uitgeschakelde add-ons). De meeste mensen kunnen beter gewoon op versie 60.9.0 blijven tot versie 68.2 later dit jaar uitkomt.

Ga naar de downloadpagina van Thunderbird

Heb jij Thunderbird 68 al uitgeprobeerd en wat zijn jouw ervaringen? Laat ze weten in de reacties!

Reacties

Ik heb een vraag over deze update van Thunderbird .
Als ik Thunderbird open , springt het beeld gelijk op mijn postvak IN maar dan in groot beeld en ben ik mijn mappenvenster links kwijt dat zie je even verschijnen en is dan weg , je kunt het mappenvenster wel terug slepen vanuit de linkerzijde van het beeld . Als je in het menu mappenvenster aan vinkt , doet Thunderbird nog steeds hetzelfde . Is hier een oplossing voor , weet iemand dat.

Vandaag Thunderbird versie 68.1.0 (32 bits) automatisch aangeboden gekregen en geïnstalleerd. Geen problemen.

Update naar versie 68.1.0

Vandaag update Thunderbird vanzelf naar 68.0 gevolg dat zowat al mijn add-ons niet meer werkten (Minimize to tray Reanimated en CustomizeMyBird als belangrijkste) dus meteen automatisch updaten uit gezet.

(Bij config editor app.update.enabled op false zetten.)

Redactie; is de nieuwste Thunderbird uitgave, nu, 68.0, zoals jullie aangeven, of serie 60.8.0, zoals er in mijn Thunderbird app te lezen staat? Beetje verwarrend? Ik zie ook staan; Thunderbird is up to date?! Graag helderheid over de actuele serie.

afbeelding van redactie

De nieuwste versie is 68, maar die wordt - zoals vermeld in de tekst - niet aangeboden via de updatefunctie en is alleen handmatig te downloaden. Pas versie 68.1 zal automatisch worden aangeboden. De meeste mensen zullen dus op versie 60.8.0 blijven totdat 68.1 uitkomt (dit is nu toegevoegd aan de tekst).

Ooh? Dat is weer nieuw? Raar dat dat ineens zo werkt? Vreemd dat de automatische update voor deze belangrijk geachte update naar versie 68 uitstaat? Slechte beurt van Thunderbird, vind ik. En dat terwijl ik er, doorgaans, tevreden erover ben. Een update hoort in mijn beleving ALTIJD (!) en ook via de automatische update te lopen.

afbeelding van redactie

Dat is expres gedaan om al nieuwe functies geleidelijk te kunnen testen voordat de uitrol naar alle gebruikers begint. Veel software wordt tegenwoordig in fasen uitgerold om beter te kunnen testen. Denk aan Windows 10 bijvoorbeeld, waar nu onderdelenupdates ook altijd op deze manier uitgerold worden.

Je krijgt de grote update voor Thunderbird dus wel, maar enkele weken/maanden later als eventuele fouten en problemen eruit gehaald zijn. En als je het geen probleem vindt om eventueel tegen problemen aan te lopen dan kun je deze uitgave nu al handmatig downloaden.

Ja; helder als de kaarten zo liggen... Logisch uitgelegd. Het is mij duidelijk. Waarom zou je überhaupt risico willen lopen, als je het kan voorkomen? Dit behelst in feite hetzelfde, als het te vroegtijdig downloaden van Windows 10 updates.

Beter is het om te wachten totdat automatische updates worden uitgerold. Toch zou ik het absoluut beter van Mozilla vinden, als ze voor iedereen een nieuwe update beschikbaar stellen, NADAT alle eventuele bugs eruit zijn gehaald. Zie de zin niet in van vroegtijdig uitrollen.. Waarom zou je mensen eventueel risico laten nemen?

Maar goed! Dank voor de uitleg, Redactie!

afbeelding van redactie

Natuurlijk wordt alles wel vantevoren goed getest, maar het probleem is dat dat bij een kleine groep mensen gebeurt. Als het dan in één keer naar tientallen miljoenen gebruikers - met allemaal andere pc's, besturingssystemen, configuraties, add-ons en andere mogelijk conflicterende software - dan ontstaan er altijd problemen.

Testen gebeurt met een beperkt aantal configuraties, maar er zullen altijd onvoorziene problemen blijven ontstaan omdat je niet alle configuraties en combinaties van software en hardware kunt testen.

Vandaar dat het in fasen uitrollen van nieuwe software nu zo in zwang is: dan kun je dit probleem ondervangen door steeds grotere groepen de nieuwe versie te geven - en als er dan onvoorziene problemen ontstaan dan kun je de uitrol stoppen.

Ik gebruikte Thunderbird onder Windows en nu met Linux, ben er zeer tevreden over.
De add-on TbSync geeft een waarschuwing om tijdelijk uit te schakelen voor de update, netjes van ze.

Wat een fantastisch programma is dit toch mensen. Proberen zou ik zeggen!

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nede_land