Preview-update KB4598291 voor Windows 10 versie 20H2 en 2004

Dinsdag 2 februari is preview-update KB4598291 voor Windows 10 versie 20H2 en 2004 verschenen. De eerste preview-update van 2021 voor beide uitgaven van Windows 10. De optionele update voor versie 1909 was al op 22 januari uitgebracht.

Dit zijn optionele testupdates voor Windows 10 die je beter niet kunt installeren (tenzij je heel veel last hebt van een van de opgeloste problemen). Lees onze uitleg hierna onder het kopje Let op!

Versie Preview-update Build Datum
Windows 10 20H2 KB4598291 19042.789 2 februari 2021
Windows 10 2004 KB4598291
19041.789
2 februari 2021
Windows 10 1909 KB4598298 18363.1350 22 januari 2021

Ook kun je een Cumulative Update Preview voor het .NET Framework aangeboden krijgen. Deze preview wordt vreemd genoeg wel automatisch geïnstalleerd als je zoekt naar updates. De andere Preview Updates moet je handmatig installeren als je dat wilt.

Let op!

Deze preview-updates zijn optioneel (bedoeld voor het bedrijfsleven voor testdoeleinden) en verschijnen meestal in de derde of vierde week van de maand. Ze zijn beschikbaar onder het kopje Optionele kwaliteitsupdate beschikbaar in Windows Update en worden niet automatisch geïnstalleerd.

Je kunt ze ook beter niet te installeren, want bij de volgende cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdates krijg je deze kwaliteitsupdates ook meegeleverd - en dan beter getest (er kunnen nu nog fouten in zitten)! Deze updates zijn letterlijk een preview van de kwaliteitsupdates die ook in de beveiligingsupdates een maand later zitten.

Probleemoplossingen KB4598291 in Windows 10 20H2 en 2004

KB4598291 voor Windows 10 versie 20H2 en 2004 is een preview-update die 39 problemen verhelpt. Onder andere een blanco ontgrendel/inlogscherm na het ontwaken van een apparaat uit de slaapstand en enkele geheugenlekken worden gerepareerd.
 
Verder is een probleem opgelost waardoor het Startmenu niet opent. Ook dubbele vermeldingen van cloud-providers in de bestandsverkenner zijn aangepakt. Net als het ontbreken van het Alles uitpakken menu-item bij het rechtsklikken op een zip-bestand in Verkenner.

Wachtwoorden vergeten fout eindelijk opgelost

Ten slotte is nu eindelijk het probleem opgelost waardoor wachtwoorden van onder andere Chrome, Outlook en Microsoft-accounts steeds vergeten werden en je ze opnieuw moest invoeren. BleepingComputer meldt dat deze fix in preview update KB4598291 voor Windows 10 2004 en 20H2 zit. Als je wacht tot volgende week dinsdag 9 februari dan krijg je deze foutoplossing ook in de reguliere maandelijkse beveiligingsupdates meegeleverd (en hoef je nu niet deze preview te installeren).

Alle details van de foutoplossingen kun je hier nalezen.

Probleemoplossingen KB4598298 in Windows 10 1909

KB4598298 voor Windows 10 versie 1909 is een preview-update die 32 fouten oplost. Onder andere een blanco ontgrendel/inlogscherm na het ontwaken van een apparaat uit de slaapstand en enkele geheugenlekken worden gerepareerd.
 
Ook komt er nu een notificatie als je Windows 10 versie End Of Service is en geen updates meer krijgt. Dit gebeurt bij elke Windows 10 versie na anderhalf jaar. Daarna kun je gratis upgraden naar een volgende Windows 10 versie (onderdelenupdate). Voor Windows 10 versie 1909 is de einddatum vastgesteld op 11 mei 2021.

Alle details van de foutoplossingen kun je hier nalezen.

Windows 10 versie 1809 en 1903 niet meer ondersteund

Windows 10 versie 1809 is sind 10 november jongstleden End Of Life (EOL) en krijgt geen updates meer via Windows Update. Windows 10 versie 1903 krijgt sinds 8 december geen updates meer.

Preview-updates installeren (optioneel)

Bovengenoemde probleemoplossingen krijg je ook allemaal meegeleverd met de cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdate van volgende maand, je hoeft deze preview-update dus niet te installeren (beter niet zelfs, omdat ze soms nieuwe problemen veroorzaken)! Maar als dit toch wilt dan kan dit op de volgende manier:

1. Voor Windows 10 1909 of lager

Klik op Downloaden en installeren onder het kopje Optionele updates beschikbaar:

2. Voor Windows 10 versie 2004 en hoger

Klik op Optionele updates weergeven:

Zet een vinkje bij de update en klik op Downloaden en installeren:

Eventuele problemen met deze updates horen we graag in de reacties hieronder.

Uitleg Windows 10 versies

Windows 10 versie 20H2 is sinds 20 oktober te verkrijgen. Dit is de nieuwste halfjaarlijkse onderdelenupdate voor Windows 10. Windows 10 versie 2004 is sinds 27 mei te downloaden. Op 12 november 2019 is Windows 10 versie 1909 verschenen.


Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versie- en buildnummer je hebt.

Je kunt er sinds juni 2019 voor kiezen om grote halfjaarlijkse Onderdelenupdates van Windows 10 over te slaan. Maximaal één tot anderhalf jaar. Als een Windows 10 versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je, enkele maanden van tevoren, een verplichte - automatische - upgrade naar een volgende versie. Hier zijn de data:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 1809 10 november 2020
Windows 10 1903 8 december 2020
Windows 10 1909 11 mei 2021
Windows 10 2004 14 december 2021
Windows 10 20H2 10 mei 2022
Deel dit artikel: 

Reacties

Laat zich probleemloos installeren..

Hier ook geen problemen na de update op 4 pc's

Geen Problemen op3 computers.

Zojuist probleemloos geïnstalleerd. So far, so good! ;-)

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ooste_rijk