Microsoft wil dat je overstapt op Windows 11, of een nieuwe pc koopt. Wat doe jij?

Sinds de mei-update krijgen steeds meer Windows 10-gebruikers, soms schermgrote, meldingsvensters van Microsoft waarin ze aangespoord worden om te upgraden naar Windows 11. En als hun pc niet geschikt is: om dan maar een nieuwe computer te kopen omdat Windows 10 vanaf oktober 2025 geen updates meer krijgt.

Later dit jaar kunnen er ook vensters komen waarin Microsoft - in ieder geval aan zakelijke gebruikers - gaat aanbieden om Windows 10 tegen betaling nog updates te blijven geven. De prijzen voor deze verlengde updates voor Windows 10 zijn vooralsnog vastgesteld op het eerste jaar 61 dollar, het tweede jaar 122 dollar en het derde jaar 244 dollar. Maar dit kan nog veranderen en euro-prijzen weten we nog niet.

Onze vraag is:

Heb jij al meldingen in Windows 10 gezien die je aansporen om te upgraden naar Windows 11?

In de reacties horen we graag je mening over deze meldingen!

Reacties

https://www.askvg.com/mic...
toch langer windows 10

microsoft dictatuur

Ik zit- op deze PC - nog op Windows 7 en kreeg 3 jaar ESU updates (met een trucje waren die gratis te dloaden)
Dat stopte beging dit jaar dacht ik .
En nu via ander truukje ziet Msoft mijn Windows 7 als embedded versie..waardoor ik nog updates krijg tot october 2024!
(dan is het wel definitief einde voor Windows 7 !

Moraal van dit verhaal: dit soort dingen komen er ook wel voor windows 10!

Sterker..als je beetje zoekt : Windows 10 Enterprise IOT ..
dat is een officiële MSoftversie zonder al die standaard apps zooi en krijgt updates tot 2032 !!

@Microsoft;Ik moet juist niks

Ik vindt mooie

Ik ga ubuntu 2404 installeren op mijn laptop en vaarwel windows

Bedankt redactie! Het lijkt wel een komedie, Maar goed, Win 11 is fantastisch, sneller dan 10, zoals Windows 8.1 sneller was dan 7, Ik vind um goed, heel goed! Ik verheug mij al op twaalf.

heb een pc die is niet geschikt voor win.11 . toch via via win 11 geinstaleerd.... prima gelukt en het werkt ,ook daarnaast zorin 17 fantasties geen win.11 meernodig gaat er van af.

Klinkt goed, kan nog tot oktober 2025 uitgesteld.

Ik heb diverse pc's maar die met Windows 10 zal ik ooit gaan veranderen naar 11 denk ik, ook al is deze pc niet niet geschikt. Linux is ook nog een optie, Fedora is mijn favoriet. Achja, Windows 10 verdwijnt, eigenlijk jammer want ik vind W11 echt niet geweldig, geen enkele toegevoegde waarde voor mij. En dan te bedenken hoeveel pc gedumpt zullen worden, honderden miljoenen pc's die eigenlijk nog goed zijn, een milieu ramp. Hoewel alles relatief is natuurlijk. E-waste, het zou eigenlijk moeten zijn als een elektronisch apparaat niet meer te repareren is, alleen dan mag het afval worden genoemd in mijn beleving.

Vind het wel een strakke actie van MS want nu worden hele volkstammen gedwongen, of overgehaald als je het vriendelijker wilt formuleren, om over te stappen naar Linux en dat is een goede zaak vind ik.

afbeelding van Léon

Komt dit niet door een update die onlangs "tussendoor" door Microsoft geïnstalleerd werd? Ik zag hem in de Geek Uninstaller en heb hem direct verwijderd. Vandaar nog geen dwangscherm gezien, denk ik. Mijn pc is geschikt voor Windows 11, maar ik wacht tot de allerlaatste dag, net zoals destijds bij de overgang van Windows 7 naar Windows 10.

Ik heb ook diverse meldingen gehad en mijn laptop is geschikt voor Windows 11, maar ik stap niet over. Men blijft maar pushen, zoals ze tegenwoordig overal al doen .... Je MOET DIT EN DAT.
Dat ben ik meer als zat .....

ik heb windows 11 geprobeerd en nee is niks voor mij veel langzamer dan verwacht
ik blijf bij windows 10 pro
voldoet mij prima

Niet voor iedereen maar ik gebruik Windows 10 met geblokkeerde Windows update (StopUpdates10), UAC, Defender en Edge (o.a. WinaeroTweaker). Meeste apps gedeinstalleerd (Appbuster) en ClassicShell als startmenu. Alles bij elkaar word ik mooi met rust gelaten, dus geen melding om over te stappen, en ik kan zelf mijn beveiliging verzorgen (o.a. met Autoruns). Zo kan het zonder problemen nog jaren verder. Heb onlangs nog wel Linux Mint geprobeerd maar ik vond het nog niet heel aantrekkelijk. Wie alleen simpele dingen wil doen zoals mailen en browsen zal met Linux weinig problemen hebben. Vertrouwde Firefox enz, zijn immers gewoon aanwezig.

ik ben al een paar maanden geleden op mx linux overgestapt , met een beetje aanpassen lijkt het precies op windows 10 en voor wat ik op de pc doet  is het ook meer dan genoeg .
dat houd niet op voor mensen die met bepaalde programma moeten werken die alleen op windows draaien , maar voor huis tuin en keuken gebruikers zijn er leuke linux distros die in het geheel niet zo moeilijk zijn om mee te werken mx linix en bv zorin os zijn goede voorbeelden daarvan .

Het is toch nog wel brutaal van Microsoft om koudweg na een paar jaar maar aan de mensen te zeggen om dan maar een nieuwe computer te kopen, precies of het om een kilo aardbeien gaat.
Zij gebruiken de upgrades als middel om mensen te verplichten om maar een nieuwe computer te kopen want draait het eigenlijk maar om.
Heb steeds mijn laptop steeds gebruikt tot hij vervangen moest worden en doe niet mee aan die verspilling van materiaal.

afbeelding van WriTer

Nee, mijn computer is niet geschikt, heb gelukkig nog geen melding gekregen en ga zeker GEEN nieuwe computer met Windows 11 kopen zolang deze nog goed werkt.
Probeer dan wel een aangepaste Windows 11 of blijf bij Windows 10 zonder updates, of zoek waar het gratis kan.
Of... stap over naar Linux!

I stand with Ukraine!

Ik heb windows 11 ook op ongeschikte pc en draait als een tierelier.

Bezoeker en John. Vraag; hoe hebben jullie dat gedaan? Gewoon de waarschuwing van ongeschiktheid negeren en Windows 11 installeren. Of hebben jullie e.e.a. gedaan, met tussenkomst van een speciaal programma? Krijgen jullie ook gewoon en zonder problemen de updates binnen? Graag lees ik e.e.a.

met het programma rufus ben zelf geen techneut maar lukte bij best draait goed en krijg gewoon alle uploads binnen

heb windows 11 op een niet geschikte pc gezet en werkt prima (puur geldklopperij)

Ik heb nog een werkende Packard Bell Windows XP pc uit 2004.
Maar eens aan het net hangen.
Er zijn vast geen zero-days meer voor XP.
Misschien is het zelfs wel veiliger dan Windows 10.

Er stond een paar dagen geleden op XDA developers een artikel over iemand die dat gedaan had. Nou de boefjes hadden hem zo gevonden hoor.

Ja, ik heb een melding gekregen maar mijn pc is wel geschikt maar waarom zou ik.
Rompslomp op niks af. Word een beetje moe van die Windows.

Het moet toch niet gekker worden zeg, met die Microsoft. Het wordt tijd dat de Europese unie gaat ingrijpen - begint een beetje dictatoriale trekjes te krijgen.
Wij hebben hier drie PC's staan, die allen geschikt zijn voor 11, maar een paar keer geprobeerd, maar een onduidelijke ramp en eigenlijk geen verbetering. In '25 zal het wel moeten, maar dit soort gedwang en manipulatie, noopt mij om te gaan overstappen naar Linux, maar ook al eens geprobeerd, maar daar moet je even iemand bijhalen die er verstand van heeft en ik weet niet of mijn Provider daar zo bij mee is. Heb er weleens met hun over gesproken, maar ze waren niet enthousiast...

Jouw Provider is kennelijk nog gekker dan Microsoft.

Ik zit al mijn halve leven bij KPN en nooit klachten - altijd goede service, hulp en contact - mocht er wat zijn...
Die man was gewoon niet enthousiast over Linux en ik ook niet - waarom is iemand dan gelijk 'gek?!'
Een totaal niet relevante opmerking.

gaven ze wel een reden op waarom dat ze niet enthousiast waren ?

ik vind dat nogal raar want er zijn genoeg mensen die met linux werken , waaronder ik nu ook en in heb geen problemen .

begrijp me niet verkeerd , ik ben geheel niet anti windows maar ik zie het verschil voor de of een provider niet of je nu met windows of met linux werkt .

Dag Egje,
Dank voor je beleefde reactie - dat zie ik weleens anders hier en ook weleens een klacht ingediend; die persoon werd ook gelijk verwijderd.
Nee, het is zo: ik heb Linux weleens erop gezet, maar ik verdwaalde in de onduidelijkheid. Overigens doe ik zelf soms een frisse, nieuwe Windows installatie en verder, dus niet bepaald een 'digibeet.'
Ik was bang dat KPN bepaalde service niet meer kon verlenen, bijvoorbeeld de mail van hun etc. Heb daar toen een gesprek over gehad en die medewerker raadde het af, maar dat was heel persoonlijk, vermoed ik. Het maakt inderdaad niks uit voor de leveringen van KPN of je Windows hebt of iets anders, begrijp ik nu. Maar ik vind het wel een hele stap. Ik kan met Windows lezen en schrijven en 11 stel ik zolang mogelijk uit (heb nu W.10). En ik denk dat hij Linux niet aanraadde omdat hij het zelf ook niet ideaal vond en ik ook niet dus..
Maar ze beginnen bij Microsoft blijkbaar nu te dreigen en daar kan ik me, met een heleboel anderen heel boos over maken.
Dat is een beetje het verhaal.
Groet, JoopN.

Eerlijk gezegt heb ik nog nooit alternatieven voor Windows gevonden die beter werken dan Windows zelf, Ik zelf heb een pc met Windows 11 en een pc waarop ik na een lange Linux reis uiteindelijk Fedora Gnome heb geinstalleerd, leuk om mee te werken, maar het meer gespecialiseerde werk moet ik toch aan Windows overlaten, en dat is niet erg, ik ben best blij met Windows en met Fedora, en natuurlijk met die 180.000 andere distro's, heb ik al verteld dat ik een Mac achterlijk duur vindt? Ik vindt een Mac achterlijk duur, zeker in verhouding met wat je er voor krijgt!

Overstappen is niet verplicht en het om de 4 a 5 jaar upgraden van je pc of vervangen van je laptop ook niet. Doe wat je het beste uitkomt of het fijnste voor je is.
Maar stop dan wel met 'zeuren' over de veiligheid na het niet meer ontvangen van updates, graag. Liever Linux of Windows 10 (of lager)? Prima, joh.

Ik denk dat ik maar overga naar Windows 3.11. HAHA. Snap dat het allemaal met de tijd meegaat. Maar is Windows 11 dan zoveel beter dan Windows 10? Vraag mij af of aankomende Windows 12 weer beter zal zijn dan de vorige versies. Volgens mij zijn er voldoende alternatieven die bij wijze van spreken vele jaren langer meegaan dan de Windows versies en zelfs beter zijn.

er zijn al linux distros die tot 2028 worden ondersteund

Er zijn ook windows 10 enterprise versies die tot 2032 worden ondersteund!

ik heb al vanaf het begin windows 11 niet dat ik er zo blij mee ben hoor, misschien op termijn linux.

Mijn pc, nu 6 jaar oud, I7 en 16gb ram was niet geschikt voor windows 11 vanwege de processor. Intussen al 6 maand geleden heb ik Linux Mint geinstalleerd. Ik mis windows totaal niet, heb alle software (gratis) bij de hand die ik nodig heb. Kan niet beter gediend zijn om te surfen,foto bewerken, bankverrichtingen... Bye windows.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
hongarij_