LibreOffice 7.4 heeft donker thema en prestatieverbeteringen

LibreOffice 7.4 is een grote uitgave voor het open source kantoorpakket waarin zoals gebruikelijk diverse prestatieverbeteringen zitten en documenten beter uitwisselbaar zijn met Microsoft Office. Ook is er een - experimenteel - donker thema voor Windows 10 en 11.

Beter uitwisselbaar met Microsoft Office

LibreOffice 7.4 is een uitgave waarin weer veel werk is gestoken in de uitwisselbaarheid (compatibiliteit) met Microsoft Office. Microsoft maakt gebruik van een gesloten bestandsformaat waardoor andere kantoorpakketten soms moeite hebben om documenten er hetzelfde uit te laten zien in docx-, xlsx- en pptx-formaat. Deze uitwisselbaarheid met Microsoft Office formaten krijgt altijd veel aandacht bij LibreOffice zodat documenten er grotendeels hetzelfde uitzien.

LibreOffice gebruikt zelf standaard het OpenDocument formaat dat, zoals de naam al zegt, open is waardoor andere kantoorpakketten in theorie documenten perfect kunnen weergeven (hoewel Microsoft dan weer wat minder aandacht besteed aan deze compatibiliteit met het OpenDocument formaat).

In LibreOffice zijn de import- en export-filters voor docx en pptx verbeterd waardoor tekstboxen in tabellen en afbeeldingen en video- en mediabestanden beter worden weergegeven. Verder zijn ook de PDF-, RTF- en HTML-filters verbeterd.

Andere wijzigingen in LibreOffice 7.4 zijn onder meer:

  • WebP afbeeldingen worden ondersteund
  • wijzigingen bijhouden is verbeterd voor voetnoten en genummerde lijsten
  • in spreadsheets zijn nu 16.384 kolommen mogelijk (voor wie dat zou willen)
  • inhoudsopgave kan beter aangemaakt worden
  • breaks uit Microsoft Word kunnen gewist worden voor een betere lay-out
  • er zijn optionele regels voor woordafbrekingen (Opmaak | Alinea | Tekstverloop)

Prestatieverbeteringen

Ook zoals gebruikelijk: er zijn weer verschillende prestatieverbeteringen doorgevoerd zodat documenten in zijn algemeenheid sneller laden. In Calc verloopt het openen van rekenbladen met veel formules of veel kolommen met gegevens sneller. Ook herberekeningen in spreadsheets, exporteren naar Excel en het openen van grote CSV-bestanden gaat vlugger.

Experimentele donkere modus Windows 10 en 11

Ten slotte heeft LibreOffice 7.4 voor Windows 10 en 11 een experimentele donkere modus toegevoegd. Er zijn nieuw donkere Colibre iconen en als je in Windows 10 en 11 het donkere thema aanzet, krijgt LibreOffice ook een donker thema als je in Extra | Opties | LibreOffice | Geavanceerd - Zet experimentele functies aan (kunnen instabiel zijn) aanvinkt. Lees hier meer als je de document-achtergrond zelf ook nog donker wilt.


Van licht naar donker

Lees hier de versieopmerkingen over alle veranderingen in LibreOffice 7.4. LibreOffice 7.4 is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

LibreOffice (dat in 2010 is afgesplitst van OpenOffice) is een zeer goede gratis vervanger van Microsoft Office. LibreOffice is het populairste gratis kantoorpakket op GratisSoftware.nl.

Wat vind jij van LibreOffice 7.4? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!

Reacties

afbeelding van WriTer

Eens de donkere modus geprobeerd, bij mij werkt het niet, blijft licht.
Geen probleem, verkies toch liever de gewone lichte versie.

I stand with Ukraine!

afbeelding van Albert

In Linux Mint als Flatpak werd de naam van het start menu veranderd van LibreOffice naar LibreOffiice Start, geen enkel probleem maar deze stond nu wat lager in het alfabetische volgorde lijstje. Naam gewoon weer aangepast.
Verder werkt het zoals altijd prima, niets over te klagen. 

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

ik heb 7.4 via ninite binnen gehaald . en ook donkere modus in gesteld.

Calc: de nieuwste versie onthoudt bij mij de grootte van het beeld niet meer. Ik maak hem altijd maximaal, schermvullend, maar moet dat nu iedere keer opnieuw doen.

Bij mij ook, dus de 7.3.5 versie er maar weer opgezet

Ik ook.

afbeelding van WriTer

Dat probleem heb ik ook, maar is niet onoverkomelijk voor mij, zal wel bij een volgende update opgelost zijn.

I stand with Ukraine!

Dit is een foutje die in 7.4.0 is geslopen. Wordt in 7.4.1 opgelost.

Als ik in LibreOffice naar updates zoek, krijg ik de melding: 7.3 is actueel.

Dat was ook op één van de PC's, hier het geval. Via het programmatje PatchMyPC, werd echter versie 7.4 gisteren al binnen gehaald.

Dat is ook goed. De 7.3 is de stabiele versie. En daar kijkt de updater naar.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_panje