Tussentijdse updates Windows 10: driemaal is scheepsrecht?

Windows 10 versie 1903, 1809 en 1803 hebben gisteravond tussentijdse beveiligingsupdates gekregen. Hierin wordt het vorige week ontdekte zero-day lek in Internet Explorer nogmaals dichtgeplakt en worden printerproblemen opgelost. De update wordt automatisch geïnstalleerd via Windows Update. Volgende week dinsdag 8 oktober kun je gewoon weer de reguliere maandelijkse beveiligingsupdates verwachten.

Update 5 oktober
En daar gaan we weer. De updates blijken weer voor allerlei - nieuwe - problemen te zorgen, zo melden onder andere ComputerWorld en BleepingComputer. Zo zijn er gebruikers die melden dat het Startmenu en/of zoekfunctie niet meer werkt na deze patches (ook in de reacties hieronder zien we die melding). En het printerprobleem dat door deze update juist opgelost zou moeten worden blijkt voor diverse gebruikers nog te bestaan, met crashes van applicaties als gevolg.
 

Versie Update Buildnummer Datum
Windows 10 1903 KB4524147 18362.388 3 oktober
Windows 10 1809 KB4524148 17763.775 3 oktober
Windows 10 1803 KB4524149 17134.1040 3 oktober


KB4524147 voor Windows 10 1903, KB4524148 voor Windows 10 1809 en KB4524149 voor Windows 10 1803 repareren voor de derde maal het ruim tien dagen geleden geopenbaarde zero-day lek (dat al actief aangevallen werd) in Internet Explorer.

1. Eerst kwam er 23 september een tussentijdse noodupdate voor Internet Explorer die vreemd genoeg echter niet via Windows Update aangeboden werd en alleen handmatig te downloaden was via Microsoft Update-catalogus.

2. Respectievelijk een en drie dagen later kwamen de maandelijkse optionele updates via Windows Update waarin het Internet Explorer-lek ook werd dichtgeplakt (de updates zijn cumulatief). Deze updates worden echter niet automatisch geïnstalleerd, dat moet je handmatig doen - wat vreemd is voor een update waarin beveiligingslekken worden gefixt.

3. Nu - voor de derde keer! - brengt Microsoft wel tussentijds een automatische update uit waarin het Internet Explorer lek gerepareerd wordt. En dit terwijl over vier dagen de reguliere maandelijkse beveiligingsupdates verschijnen. Een bijzonder vreemde gang van zaken.

Microsoft heeft verder in deze tussentijdse beveiligingsupdates ook nog wat problemen opgelost:

  • problemen met printen waardoor printopdrachten mislukken (een fout die klaarblijkelijk door de vorige IE-update werd veroorzaakt)
  • installatieproblemen .NET 3.5 (met foutmelding 0x800f0950)

Eventuele problemen met deze updates horen we graag in de reacties hieronder.

Uitleg versies Windows 10

Windows 10 versie 1903 is sinds 21 mei te krijgen. Windows 10 versie 1809 (Oktober 2018 Update) wordt sinds 13 november 2018 uitgerold via Windows Update. De versie daarvoor, Windows 10 versie 1803 (April 2018 Update), krijgt ook nog gewoon maandelijkse updates. Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versie- en buildnummer je hebt.

Je kunt er sinds juni 2019 voor kiezen om grote halfjaarlijkse Onderdelenupdates van Windows 10 over te slaan. Tot maximaal een tot anderhalf jaar. Als een Windows 10 versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je voor die tijd een verplichte - automatische - upgrade naar de nieuwste versie op dat moment. Hier de data:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 1803 12 november 2019
Windows 10 1809 12 mei 2020
Windows 10 1903 8 december 2020
Deel dit artikel: 

Reacties

Drama hier na update. Lokale printers worden niet meer gevonden. Al dagen opzoek naar oplossingen. Werken in cloud via Amazon workspace. Nog steeds geen oplossing voorhanden bij Microsoft.

Zelfde probleem. Vindt lokale printer niet meer. Bovendien: geeft geen pdf meer weer.

Na update van windows 10 (KB4517389??) kan ik via netwerk printer geen kleuren meer printen (voorkeur instellingen gebruiken. (Via USB aansluiting wel)
FOut melding :
Functie adres 0x00007FFD9E9FA839 veroorzaakt een beschermingsfout. ( Uitgezonderd 0xe06d7363)
De eigenschappenbladen van de toepassing werken mogelijk niet correct)

Hoe weet ik of zie ik dat er een update is uitgevoerd?
Automatisch ?, Indien niet , wat moet ik doen ?e

Ook ik heb vaak problemen na updates van windows, een jaar (of 2) geleden had ik het probleem op mijn acer nitro (Aspire VN7-571G) van een paar jaar oud dat ik bij gebruik van Google Chrome browser na het afsluiten alle tabbladen dubbel (dit was bij een update dat alle bij afsluiten "APPS" na herstart W10 automatisch ook weer openden) terugkreeg na (her)start van Windows en het openen van Chrome. Dit is destijds opgelost of door mezelf of door weer een andere update, ik weet het niet meer :) Maar momenteel heb ik weer hetzelfde probleem! Wat ik ook sinds begin dit jaar had was dat (bleek recent) dat er na een update energie-instellingen van de wifi adapter veranderd waren; ik had nl het probleem dat ik wel gewoon rechtsonder in het wifi-icoontje wifi en internet had, echter was het niet meer mogelijk om verder te surfen, na het verbreken van wifi en weer opnieuw inschakelen werkte het weer een x-aantal minuten en zo kon ik wel met enige onderbrekingen blijven surfen. Een week of 4 geleden ben ik (voordat ik mijn plan uit wilde voeren voor een herinstallatie van W10) nog eens in instellingen gaan zoeken en kwam er toen achter dat er op nog een plek een instelling die me niet aanstond qua energie-instellingen in de wifi adapter en heb dit veranderd en aan Acer doorgegeven en sindsdien lijkt hij en weer sneller en nu nog steeds probleemloos te werken.
Wat ik gedaan heb is naar energieinstellingen in config
dan selecteren wanneer beeldscherm uitgeschakeld moet worden
dan naar geavanceerde energieinstellingen
dan de instellingen voor adapter voor draadloos netwerk
dan in de modus voor energiebesparing heb ik beiden op maximale prestaties gezet.
Misschien dat er ook anderen zijn die hier "last" van hebben gehad :)
MIsschien wordt het toch eens tijd voor een appel pctje, microsoft maakt er wel vaak een rommeltje van.

2019-10 Cumulatieve update voor op Windows 10 Version 1903 for x64 gebaseerde systemen (KB4517389)
Nog altijd heeft mijn desktop een foutmelding na volledige installatie .
- Er zijn problemen opgetreden bij het installeren van updates. We proberen het later opnieuw.
2019-10 Cumulatieve update voor op Windows 10 Version 1903 for x64 gebaseerde systemen (KB4517389) - fout 0x80070308
Weet iemand een oplossing ???
mvg
Dirk

sinds de update van windows 10 kan een goede vriend van mij niet meer op het internet. na het installeren van de update kon hij een paar minuten op het internet waarna hij vervolgens vastliep. Toen moest de laptop opnieuw worden opgestart, toen gaf hij een foutmelding waarna hij vervolgens geen verbinding meer kon maken met het internet.

Sinds de update van 7-okt kan ik vanaf word niet meer printen. Is er al wat bekend hoe dit zal worden opgelost?

Ook ik kan niet meer printen sinds de update. Microsoft gebeld en die verwezen me doodleuk naar HP. Stelletje.

sinds update werkt het stuurprogramma van mijn hp printer niet meer :(

Bij mij idem. Ik kan niet meer printen vanuit Word of een pdf. Heb een HP-printer en heb de voorgestelde updates van Windows 10 geïnstalleerd.
Printer staat wel als standaardprinter bij de Apparaten en kan vanuit het HP-menu wel een testpagina afdrukken.
Ik kon het niet verhelpen. Heel irritant.

Heb overigens ook sinds een paar dagen dat het internet telkens uitvalt op die pc. Is wel te repareren met de Probleemoplosser (diagnose: standaard gateway niet beschikbaar), maar gaat een paar minuten later weer mis.

Herkent iemand dit probleem?
Hoe kan ik dat oplossen?

Op Drie computer de update geïnstalleerd, geen problemen.
Aankomende dinsdag 8 oktober zou Windows 10 1909 uitkomen van daar waarschijnlijk deze tussentijdse beveiligingsupdates.
https://www.youtube.com/w...

afbeelding van redactie

Morgen komen ook de gewone beveiligingsupdates voor oktober uit, dus dat heeft er verder niks mee te maken. Of Windows 10 1909 morgen uitkomt is nog niet duidelijk, maar het zou kunnen inderdaad.

ik heb geen problemen er mee alles werkt gewoon

Na de update zijn de drivers voor mijn geluidskaart verdwenen. Dus maar met systeemherstel terug gezet op gisteren. Dan is het weer in orde.

Helaas, kan ik nu niets meer naar de printer sturen.

Wederom geen enkel probleem.

Installeren ging best, maar daarna wilde VMware Player 12 niet meer starten.
Dus KB4524147 maar weer verwijderd.

Geen probleem met zoekfunctie. Printen doe ik al jaren niet meer...

5 laptops geen enkel probleem.

Op 5 computers geen enkel probleem :)

Totaal geen problemen op geen van de 3 computers.
Ik hou Windows 10 zo schoon mogelijk en installeer dan ook geen overbodige software of vage tooltjes, zoals tuners, optimizers, fighters, cleaners en extra virusscanners.

Na het updaten is het pictogram van Windows beveiliging uit de taakbalk verdwenen? Nog iemand die dit heeft?

KB4524147 automatisch geinstalleerd zonder problemen. Kom er toevallig achter dat de Windows zoekfunktie niet meer werkt. Zoekveld linksonder in taakbalk niet aktief; klikken en typen, er gebeurt niets. Rechtsklikken op Startknop en bij zoeken kiezen gebeurt er ook niets. Weet niet of dit iets te maken heeft met KB4524147.

Beste fred ,

Deze update geeft inderdaad problemen met het start menu .

Zie deze link ( Google Vertaling )

https://translate.google....

Zoekfunctie werkte bij mij ook niet meer. 2 Iconen links onder in de taakbalk stonden op een andere plaats.

hoewel ik updates op 7 dagen onderbreken had gezet, en ik Inter Explorer niet heb geïnstalleerd kreeg ik deze update 'gewoon' binnen ....!?

IE zit zowiezo in de W10 installatie op je pc/laptop

Sinds de laatste update kan ik geen documenten uit Word niet meer printen. Weet u de oplossing?

Hier hetzelfde

Zojuist de update geinstalleerd. Geen problemen.

Geen last meer van IE, heb hem gedeactiveerd in W10 Versie 1903.

Dan nog zou ik de update wel installeren!!!

Natuurlijk. Als er automatische updates komen, dus niet extra, dan laat ik windows 10 gewoon z'n gang gaan.

Deactiveren is prima, maar IE lijkt zo sterk met Windows verweven, dat onderdelen van IE nog steeds in Windows 10 gebruikt worden.

Bij installeren krijg ik steeds het volgende te lezen.

Er zijn problemen opgetreden bij het installeren van updates. We proberen het later opnieuw.
2019-09 Cumulatieve update voor Windows 10 Version 1903 for x64 gebaseerde systemen (KB4524147) – fout 0x800f081f)

In Windows 7: KB4524157.

als het goed is staat hij op 183.62.88
was een correcte update
geen problemen

Bij mij is deze update 2x geïnstalleerd .
Gisteravond kreeg ik de melding : opnieuw opstarten , dit heb ik gedaan maar buildnummer was niet veranderd .

Nu voor de 2de keer de update aangeboden en geïnstalleerd , buildnummer wel veranderd .
Kreeg na opnieuw opstarten in de linker bovenhoek een kader te zien van Persoonlijke instellingen en dan even een zwart beeld .