Bitdefender en Kaspersky beste virusscanners eerste helft 2018

Wat is de beste virusscanner van de eerste helft van 2018? Testinstituut AV Comparatives maakt de balans op van vijf tests die het in februari tot en met juni heeft gedaan. Gekeken werd naar de bescherming die anti-virus producten boden bij meer dan duizend schadelijke links en drive-by downloads (met malware) op kwaadaardige websites. Zogeheten 'real world' tests die de gevaren op internet bij dagelijks gebruik nabootsen.

De virusscanners werden getest op bescherming en vals positieven (vals virusalarm). En dat was nodig want de enige twee virusscanners die foutloos waren en alle virussen en malware stopten hadden ook veel onterechte meldingen van virussen (vals positieven). Trend Micro en F Secure blokkeerden alle bedreigingen, maar eindigden onderaan wat betreft vals positieven met respectievelijk 38 en maar liefst 111!

En daar heb je dus niks aan als een virusscanner ook veelvuldig alarm slaat bij onschuldige bestanden en websites. Dan is de balans naar de verkeerde kant doorgeslagen en is een virusscanner niet meer bruikbaar. En in het ergste geval kan dat ertoe leiden dat onschadelijke programma's of zelfs Windows-bestanden voor virus worden aangezien, wat beschadigingen van je systeem tot gevolg kan hebben.

Virusscanners moeten dus liefst alle virussen onderscheppen zonder vals positieve meldingen te geven. En dat lukt geen enkele, helaas. Het dichtst in de buurt bij dit ideaal komen, zoals meestal, Bitdefender en Kaspersky. Bitdefender miste twee van de ruim duizend malware-exemplaren en (0,2%) en gaf twee keer vals alarm. Kaspersky miste drie virussen en had één vals positieve melding. Ook Avira doet het goed met drie gemiste virussen en zes keer vals alarm.

McAfee mist vier virussen en heeft zeven maal vals alarm. AVG en Avast (die van dezelfde producent zijn tegenwoordig) laten zes virussen door en geven ook zes keer een onterechte virusmelding. Panda deed het minder goed: 14 gemiste virussen en 13 keer vals alarm.

Gebruiker moet beslissen
Symantec (Norton) blokkeert op zich alle bedreigingen, maar vraagt vijf keer aan zijn gebruikers of het een bestand moet blokkeren of niet. En dat is nou juist de taak van de virusscanner en niet van de gebruiker! Ook Microsofts Windows Defender lijdt aan dit euvel: maar één virus gemist, maar twintig keer moet de gebruiker beslissen wat hij wil doen. Symantec heeft bovendien 32 vals positieven, wat niet goed is. Microsoft geeft ook te vaak vals alarm: 19 keer.

Hieronder een samenvatting van de belangrijkste resultaten (hoe minder hoe beter):

  Doorgelaten Vals alarm Gebruiker moet beslissen
Bitdefender 2 2 -
Kaspersky 3 1 -
Avira 3 6 -
McAfee 4 7 -
Avast 6 6 -
AVG 6 6 -
Symantec (Norton) 0 32 5
Microsoft Windows Defender 1 19 20
Trend Micro 0 38 -
F-Secure 0 111 -
Panda 14 13 -

(Bron: AV Comparatives)

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
Kaspersky Free
Bitdefender Antivirus Free Edition
Avira Free AntiVirus
> Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7, 8.1 en 10 van AV-Test en AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

Waarom testen ze altijd Panda Free ? Heb zelf Pro en er komt geen vieg door heen, heb het al 3 jaar en bevalt me prima! Malwarbytes / ADW hier en daar een scan. "CLEAN" :-)

Ik heb Norton erop, En noch nooit een valse positive gehad. Dus ik denk dat het een beetje vertekend word.

Ik heb ooit Norton gehad en voor mij nooit meer.
Zowat alles was een false positive, maakte zelf regelmatig mijn Windows en zichzelf stuk, en zelf onschuldige programma's die ik schreef verwijderde hij als een gevaarlijk virus.
Dit was werkelijk de grootste miskoop ooit op dit gebied.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oostenrij_