Avira, Malwarebytes en Kaspersky verwijderen beste virussen van besmette pc, Microsoft Security Essentials slechtste

Het Duitse test-instituut AV-Test heeft acht anti-virus pakketten en zeven virusverwijder tools aan de tand gevoeld en gekeken hoeveel virussen en andere malware ze van een reeds besmette pc konden verwijderen. De anti-virus software kreeg een computer met 40 besmettingen voor zijn kiezen, de verwijdertools moesten 22 actieve malware-exemplaren proberen te verwijderen. De resultaten zie je hieronder.

Anti-virus software beschermt je pc continu om besmettingen te voorkomen. Het is dus belangrijk dat virusscanners nieuwe malware detecteren (opsporen) voordat je computer geïnfecteerd raakt. Daarom is het zo belangrijk om anti-virus software steeds te updaten. Detectie is echter niet hetzelfde als het verwijderen van reeds aanwezige malware. Dat een virusscanner minder goed is in het verwijderen van besmettingen wil niet zeggen dat de detectie (het voorkomen) van malware ook slecht is. En omgekeerd: goede verwijderaars zijn misschien minder goed in de opsporing. Bedenk dat bij het lezen van onderstaande resultaten.

Hoeveel virussen verwijderd van reeds besmette pc door anti-virus software (klik voor groter)

Alleen Avira Antivirus Pro en Malwarebytes Anti-Malware wisten alle veertig virussen en andere malware volledig te verwijderen van de geïnfecteerde computer en behaalden een score van honderd procent. Kaspersky Internet Security en Norton deden het ook heel goed en lieten slechts onschadelijke restanten van één virus achter, de rest werd netjes verwijderd.

Avast Free Antivirus en G Data scoorden ook goed in de test en wisten alle schadelijke elementen uit te schakelen. Alleen enkele onschadelijke overblijfselen van virussen resteerden nog na hun schoonmaakbeurt.

Bitdefender - dat meestal zeer goed scoort op detectie-tests - liet steken vallen. Twee malware exemplaren konden niet geheel worden uitgeschakeld door de Roemeense virusscanner - en dat valt wat tegen. Microsoft Security Essentials deed het slecht: vier virussen konden niet worden verwijderd en twee verhinderden zelfs dat MSE in actie kon komen. Voor de verwijdering van malware van een besmet systeem moet je dus niet bij Microsofts virusscanner zijn.

Virusverwijder tools
Naast anti-virus software die continue bescherming biedt, zijn er ook - meestal gratis - speciale verwijder tools en rescue cd's die reeds besmette systemen moeten schoonmaken. Ook deze werden getest door AV-Test.

Hoeveel virussen verwijderd van reeds besmette pc door speciale virus verwijdertools (klik voor groter)

Ook hier zijn de resultaten duidelijk. Alleen Kaspersky Virus Removal Tool wist de 22 besmettingen volledig te verwijderen van de pc. Hitman Pro liet ongevaarlijke resten van twee virussen achter maar deed het ook erg goed. Bitdefender Rescue CD kon één virus niet verwijderen en de PC Cleaner van Avira kon vijf malware exemplaren niet de baas. Windows-programma voor het verwijderen van schadelijke software (dat maandelijks via Windows Update zijn werk doet) kon slechts vijf van de 22 infecties verwijderen. Maar dat dit tooltje van Microsoft ook getest wordt is niet helemaal eerlijk, want het is slechts bedoeld om de meestvoorkomende malware van pc's te verwijderen.

Heb je een besmette pc dan kun je dus volgens deze test het beste de verwijdertool van Kaspersky of Avira Antivirus Pro of Malwarebytes Anti-Malware gebruiken.

Bron: 
Deel dit artikel: 

Reacties

“The time and effort put into such an endurance test appears to be modest, because in the first 6 months "only" 22 out of 40 malware samples were deployed. But first impressions can be extremely deceiving. “ is wel een opmerking om niet te onderschatten.
Ik ben het eens met AceHighness op https://www.security.nl/p... de aangeeft – Iedere security professional die zich er aan waagt om te proberen een geïnfecteerde computer schoon te maken met een tooltje ipv clean install te doen snapt niets van security en kan beter ander werk zoeken –

"Alleen Kaspersky Virus Removal Tool en Hitman Pro wisten de 22 besmettingen volledig te verwijderen van de pc" Als ik goed kijk naar de resultaten in de afbeelding, dan zie ik dat Hitman Pro niet alle 22 besmettingen had verwijderd.

Je hebt gelijk, Hitman Pro liet ongevaarlijke resten van twee virussen achter. Alle 22 waren onschadelijk gemaakt, maar de verwijdering is niet volledig. Is aangepast.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
fra_krijk