AV Comparatives test vijf maanden virusscanners: Bitdefender is de beste (real-word protection juli - november 2016)

AV Comparatives test enkele keren per jaar de real-world protection die virusscanners bieden. Dus: hoe goed beschermt je anti-virus programma je tegen malware in het dagelijkse leven als je op het web surft en bestanden downloadt? In het december-rapport worden de uitslagen van de tests van juli, augustus, september, oktober en november samengevat.

AV Comparatives zoekt voor de test op internet naar schadelijke sites die malware op je pc proberen te zetten. In de periode van juli tot en met november 2016 waren dit 1619 kwaadaardige sites die malware aanboden via drive-by downloads. Gekeken werd hoeveel bedreigingen geblokkeerd werden door de virusscanners in deze periode. Hieronder de resultaten.


Bron: AV Comparatives

F-Secure was de enige virusscanner die alles tegenhield, op één virus na - waarbij de gebruiker moest beslissen of het geblokkeerd moest worden of niet. Avira, Bitdefender en Trend Micro hadden één slippertje: een malware-exemplaar dat ze niet tegenhielden. Kaspersky liet er vier door in deze periode van vijf maanden, de betaalde variant van AVG en de gratis versie van Avast misten zeven virussen, Ad-Aware (Lavasoft) 12, McAfee 34, Sophos 44 en Microsoft Security Essentials (MSE) 49.

Ook Emsisoft Anti-Malware liet maar één virus door, maar het programma vroeg in maar liefst 73 schadelijke gevallen advies aan de gebruiker: moet dit bestand geblokkeerd worden of niet. En dit waren dus 73 virussen.

Vals positieven
Behalve virussen tegenhouden, moet een virusscanner ook schone bestanden en websites gewoon doorlaten en niet blokkeren. Want onterechte meldingen van virussen zijn zeer irritant en zorgen voor verwarring en problemen.

In de tabel is te zien dat onder andere Bitdefender en AVG het op dit gebied (ook) uitstekend deden: geen enkele onterechte virusmelding gaven ze. Ook Kaspersky en Lavasoft (Ad-Aware) scoorden goed met maar 1 en 2 vals positieven. Avira had er vier in de vijf maanden van de test, Avast 13, MSE 23 en Emsisoft 25.

McAfee deed het niet zo goed met 57 vals positieve meldingen en Trend Micro (dat goede bescherming bood) had er maar liefst 67. Ronduit slecht op dit gebied deed F-Secure het: bij 140 schone websites en bestanden gaf de virusscanner vals alarm! Dit is de reden dat F-Secure ondanks de adequate protectie toch lager wordt ingeschat door AV Comparatives. Zoveel vals positieve meldingen zorgen voor een slechte gebruikerservaring.

En de winnaar is...
Als je kijkt naar de beste virusscanner in deze vijf maanden, die de beste bescherming bood en de minste vals positieve (onterechte) virusmeldingen had, dan is er maar één winnaar mogelijk: Bitdefender. De Roemeense virusscanner had één slippertje bij de bescherming, maar nul vals positieven. In de test werd gebruik gemaakt van de betaalde variant van Bitdefender, maar een wat beperktere gratis variant die ook realtime bescherming biedt is hier te downloaden.

F-Secure was bij de bescherming dus eigenlijk iets beter dan Bitdefender (het vroeg aan de gebruiker wat te doen bij een schadelijk bestand), maar verknalde dit met de 140 vals positieven. Avira en Kaspersky doen het gewoontegetrouw goed, en AVG eindigt ook bovenin bij deze test.

Voor geïnteresseerden zijn hier alle resultaten van alle soorten tests van AV Comparatives van de afgelopen jaren te vinden (je kunt bovenaan de verschillende tests selecteren voor de verschillende tijdvakken)

Deel dit artikel: 

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
iv_orkust