Bitdefender, Kaspersky en Panda beste in virustest (sept. 2017)

Testinstituut AV Comparatives beoordeelt meerdere keren per jaar de real-world protection die virusscanners bieden. Dus: hoe goed beschermt je anti-virus programma je in het dagelijkse leven als je op het web surft en bestanden downloadt? In de september-test - die twee weken geleden gepubliceerd werd - keek AV Comparatives welke virusscanner de beste was op Windows 10.

AV Comparatives zoekt voor de tests op internet naar schadelijke sites die malware en virussen op je pc proberen te zetten. In september 2017 werden 355 kwaadaardige websites die malware aanboden via drive-by downloads gebruikt in de test. Gekeken werd hoeveel bedreigingen geblokkeerd werden door de virusscanners in deze periode. Hieronder de resultaten.


Bron: AV Comparatives

Deze maand blokkeerden zes virusscanners alle malware: Bitdefender, F-Secure, Kaspersky, Panda Free Antivirus (dat vorig jaar een tijdje niet meedeed met de tests van AV Comparatives), Tencent en Trend Micro. Bitdefender, Kaspersky en Panda Free Antivirus gaven het minste vals alarm, namelijk slechts één keer, en zijn dus de beste virusscanners in deze test. F-Secure gaf maar liefst 42 keer onterechte virusmeldingen - en is dus niet echt bruikbaar te noemen.

Norton en Windows Defender waren ook foutloos, maar vroegen in enkele gevallen de gebruiker wat ze wilden doen met een verdacht bestand (en dat is natuurlijk de taak van de virusscanner). Voor Windows Defender wel een uitstekend resultaat: de bescherming tegen nieuwe bedreigingen is heel goed te noemen in deze test. Wel was het aantal vals positieven (vals alarm) wat aan de hoge kant met 13.

We gaan het rijtje verder af. Avira miste 0,3% van de malware (1 virus), AVG Anti-Virus Free en Avast Free Antivirus misten 0,6% (twee virussen). McAfee en Emsisoft lieten 0,8% van de virussen door. ESET blokkeert 1,1% van de malware niet en Adaware doet het ronduit slecht en laat maar liefst 6,5% (23 malware exemplaren) door. Bekijk de afbeelding voor de overige resultaten.

Performance virusscanners: vertraging

Een andere test die AV Comparatives uitvoert is het meten van de performance van virusscanners, ofwel de vertraging die het gebruik van anti-virus software oplevert voor je pc.

ESET en F-Secure leveren de minste systeembelasting op (hoe lager het balkje hoe beter), zo blijkt uit de diverse tests. Bitdefender zorgt eveneens voor zeer weinig vertraging van je pc en Kaspersky, Panda, Norton, Avira, AVG en Avast doen het ook goed. Emisoft en Trend Micro vertragen je computer al een stuk meer en Windows Defender en Adaware hebben echt een grote - negatieve - impact op de snelheid van je pc. Windows Defender vertraagt vooral het kopiëren van bestanden en Adaware het downloaden.

Als je goede beveiliging en snelheid van je pc combineert dan is deze maand Bitdefender de beste keus, met vlak daarachter Kaspersky en Panda Free Antivirus.

Kaspersky, Bitdefender en Avira bieden ook gratis varianten van hun producten aan (bekijk hier alle gratis virusscanners).

Voor geïnteresseerden zijn hier alle resultaten van alle soorten tests van AV Comparatives van de afgelopen jaren te vinden (je kunt bovenaan de verschillende tests selecteren voor de verschillende tijdvakken)

Bron: 

Tip: Merel

Reacties

Ook altijd bitdefender gebruikt, maar bij de 2018 versie toch veel problemen op windows 8.1. Zitten blijkbaar wat kinderziekten op.

Inderdaad, er zitten hier en daar wel een paar bugs in die voor mij niet onoverkomelijk zijn maar heb het al gemeld aan de programmeurs van Bitdefender.
Er zullen wel bugfixes komen.

Blij dat hier op allerlei machines Bitdefender Total Security 2018 draait.

Geldt ook voor mij. Heb wel de betaalde versie (kost slechts paar luttele euro's) maar dan heb je dan dus klaarblijkelijk ook zeer goede av-software voor.

Je moet proberen om nog ergens een versie te vinden van de 2017 versie tegen 50% korting.
De cd bevat een downloader bestandje dat uiteindelijk de 2018 versie download en installeert. Resultaat... €40 voor 10 apparaten te beschermen voor 2 jaar.

Panda lijkt weer helemaal terug te zijn, goede zaak!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_panje