Wordt de Windows 8 Surface tablet een iPad-killer?

Microsoft heeft een fikse achterstand op de markt voor smartphones en tablets. Op draagbare apparaten met aanraakschermen zijn iOS (iPhone/iPad) van Apple en Android van Google oppermachtig.

Windows 8 voor tablets en Windows Phone 8 moeten hier verandering in brengen. Beide mobiele besturingssystemen worden in het najaar - samen met de introductie van Windows 8 voor pc's - verwacht. En Microsoft heeft meer te bieden.

Deze week kondigde Microsoft alvast zijn zelf geproduceerde Windows 8 Surface tablet aan, die ook eind 2012 moet uitkomen. Wat voor specificaties deze tablet krijgt is nog niet bekend, maar hij is zeker vernieuwend wat betreft accessoires. Zo heeft Surface een hoes (cover) die tevens dienst doet als toetsenbord. In de hoes zitten aanraakgevoelige toetsen, zodat je als je de hoes openklapt je een volwaardig toetsenbord hebt.


Microsoft Surface tablet met toetsenbord in de hoes en uitklapbare standaard (klik voor groter, foto: Microsoft)

Ook heeft de Surface tablet een ingebouwde standaard aan de achterkant die uitgeklapt kan worden. Zo kun je de tablet rechtop zetten. Verder is Surface natuurlijk uitgerust met de Windows 8 Metro-interface met de kenmerkende gekleurde tegels.

Het is de bedoeling dat er een zwaardere Surface tablet voor Intel-processoren komt, met volwaardige Windows 8 en Microsoft Office. Deze lijkt vooral geschikt voor zakelijk gebruik. En er komt een lichtere variant voor mobiele ARM-processoren met Windows RT (de tablet-versie van Windows 8). Deze Surface-tablet lijkt dan meer gericht op consumenten.

In ieder geval wil Microsoft met deze eigen tablet de aanval inzetten op Apples iPad en de vele Android-tablets. Office op een tablet en een hoes met toetsenbord lijken de onderscheidende punten te worden (hoewel voor iPads en Android-tablets ook de gratis CloudOn app een volwaardig Microsoft Office biedt).

Later dit jaar zullen veel pc-fabrikanten - Dell, Asus, HP, Lenovo, Nokia - trouwens ook met een Windows 8 tablet komen.

Onze vraag is:
Zou jij een Windows 8 Surface tablet kopen?

En laat - nadat je gestemd hebt - in de reacties hieronder weten waarom je wel of niet een Surface tablet zou kopen.

Deel dit artikel: 

Reacties

@Belg: wie probeer je nu te overtuigen? De vraag is: zou je een Windows 8 tablet kopen ja of nee? Het getuigt van slechte smaak om hier de (naar mijn idee en in mijn ervaring) zeer ***overschatte*** voordelen van de grote concurrent aan te prijzen, die ook al bij andere besturingssystemen bestaan en niet exclusief door/voor Apple zijn ontworpen. //Basher//

Om jouw vraag te beantwoorden: omdat Windows 8 meer dan ooit geschreven is voor het gebruik van touch screens, iets wat de 'standaard' computer- en laptopgebruiker volgens diverse fora nogal afschrikt.

Om de oorspronkelijke vraag te beantwoorden: bovendien vind ik het persoonlijk er beter uitzien dat de in mijn ogen nogal kinderlijke interface van Android en iOS (gelukkig verschillen smaken op dit gebied) en ben ik erg gecharmeerd van de live tiles, die gepushte updates krijgen van diverse social media zonder dat je eerst een app hoeft te openen om te zien of je een update hebt. Ik ben er in elk geval erg benieuwd naar.

Meer in het algemeen denk ik dat - als men geen gebruikerservaring met een besturingssysteem heeft en geen hands on ervaring met de hardware - het moeilijk is om iets te beoordelen.

Sorry mensen, Macbook Air 13" geintegreerd met Iphone en Ipad, traceable vanop afstand, beveiligbaar en wisbaar vanop afstand..., crasht nooit..., why by Microsoft...? En al helemaal: why by MS tablet...?

Mijn 1ste indruk van deze Surface-tablets zijn geweldig. Vooral de nieuw Windows 8 is echt speciaal gemaakt voor tablets (dat vind ik). Ik kan niet wachten totdat hij uitkomt

Tijdens een presentatie had W8 tablet voor het eerst in handen gehad en ik was meteen verkocht!
wanneer komt W8 tablet uit ????

hallo

ik zou hem heel graag kopen maar wanneer precies komt de surface nu eigenlijk uit in belgie?

alleen belang bij als ik r ook android nij op kan zetten !!!!
Windows gebruik je toch alleen maar als het echt nodig is !!
( en omdat de wereld vergiftigd is met dat bagger systeem )

Ik wil echt nooit een tablet ik heb liever een laptop of computer is wel ouderwets maar je kunt er veel meer mee

Wat kun je nu eigenlijk met een iPad? Met een PC met Windows kun je 1000x zoveel mee als met een tablet.

De Surface moet ontworpen zijn voor een andere doelgroep dan de iPad (daarmee inbegrepen de Android tablets). Waar de eerste als gebruikelijk lijkt te zijn ontworpen met Microsoft applicaties in het achterhoofd (deze keer Office 365?) is de iPad vooral een "fun" of "lifestyle" ding. Dat Microsoft probeert een "fun" element in de saaie zakelijkheid te verwerken kan, gelet op de bovenstaande reacties, niet bij iedereen op instemming rekenen. Net als een office suite van Apple ook nooit wat geworden is. Maar eigenlijk geven beide ontwerpen aan dat er nog steeds iets niet klopt. Want een tablet EN een toetsenbord (bij de Surface slim en standaard, bij Apple natuurlijk weer alleen als accessoire tegen meerprijs te verkrijgen) blijft voor mij toch hetzelfde als een broek met èn bretels èn een riem. Alsof je niet voorzichtig genoeg kunt zijn.

Anders, n.l. een tablet is niet aan mij besteed. En dat lelijke Win8 ook niet.
Win 8 -ontwikkeld voor tablets- komt t.z.t. ook niet op mijn desktop PC, Win7 tot 2020. Daarna zien we wel weer.

Vindt het nogal vooruilopen op de zaak daar niemand nog precies weet wat nu exact de mogelijkheden zijn met deze tablet en hij dan ook derhalve moeilijk vergelijkbaar is met bestaande systemen. Hou over een jaartje nog eens dezelfde pol

Graag de mogelijkheid om opde tablet ook Ubuntu 12.04 te installeren als dual boot

Ik heb "anders" gestemd, omdat ik een tablet op geen enkele manier (voor mij) zinvol vind.

Tot nu toe nog geen MS product gevonden waar ik happy mee ben, bovendien vind ik Metro heel erg lelijk (smaken verschillen). Voorlopig zie ik nog geen noodzaak op een tablet aan te schaffen maar als het moet dan zal het een Android worden of misschien wel een Ubuntu tablet als die er komt :) Ik hoop trouwens niet dat de W8 tablet een iPad killer blijkt te zijn, een beetje concurrentie is prima maar we moeten niet overdrijven.

Yep, ook ik vind die Metro interface niets, erg lelijk dus.
Een rede om het niet te kopen, alhoewel ik het wel handig vind die hoes met toetsenbord in.
Op softwaregebied zal Microsoft nooit de prijs van het mooiste design winnen.
Wel raar, want met hun hardware slagen ze daar wel in.

Moeilijke vraag of ik een Windows tablet zou kopen. Eerst zien en proberen, dan pas besluiten. Ik mis deze optie in uw vraagstelling. Voorlopig bevalt de iPad prima.

Leuk, een tablet (mijn vrouw heeft er eentje, een Android 4.0-geval) - maar voor mij is het meer (leuk) speelgoed. Het ontbreken van een degelijke kantoorsuite is in mijn ogen de doodsteek. Ik heb een Samsung netboekje onder Ubuntu - voor mij het ultieme mobiele apparaatje. Geen 3G, maar dat hoef ik ook niet. En als ik geld genoeg had, nam ik een Apple MacBook Air 11-inch.....

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
duitsl_nd