Grote jaarlijkse upgrade naar Windows 11 23H2 is te downloaden

 

In het kort

  • Jaarlijkse grote upgrade voor Windows 11 is er: Onderdelenupdate naar Windows 11 versie 23H2 (KB5027397)
  • Voor sommige gebruikers al te krijgen via Windows Update (als je de knop 'Krijg de nieuwste functies als ze beschikbaar zijn' hebt aanstaan)
  • Ook te installeren via Installatie-assistent (of ISO), maar wachten op Windows Update is aan te raden
  • Windows 11 23H2 heeft heel veel nieuwe functies (nieuwe Outlook, gemoderniseerde Verkenner en Taakbalk enzovoort) die ook al in preview updates van 22H2 zaten
  • Echt nieuw vandaag is de vernieuwde Teams
  • AI assistent Copilot is officieel nog niet te verkrijgen in de EU

 
Vanavond heeft Microsoft, vrij onverwacht, Windows 11 2023-update (of 23H2) uitgebracht. Deze grote jaarlijkse upgrade voor Windows 11 brengt Microsofts besturingssysteem bij een nieuw versienummer: 23H2 met als buildnummer 22631.2506. Deze onderdelenupdate naar Windows 11 versie 23H2 (KB5027397) bevat heel veel nieuwe functionaliteit - die ook al in preview updates voor Windows 11 22H2 werd meegeleverd.

Veel nieuwe functies in 2023 upgrade

Je vindt hier alle nieuwe functies en verbeteringen die de afgelopen weken ook al als optionele updates te verkrijgen waren, zoals een nieuwe Outlook, veel vernieuwingen in Windows Verkenner en de taakbalk, een Backup app, ondersteuning voor 7-zip en rar en veel meer. AI Assistent Copilot wordt voorlopig nog niet in de EU uitgebracht (maar lees hier hoe je Copilot met een trucje ook al in Nederland kunt proberen).
 

 
Echt nieuw in de update van vandaag is dat de vernieuwde Microsoft Teams wordt meegeleverd in plaats van het Chat-icoon in de taakbalk. Deze verandering zat nog niet in de updates van de afgelopen maand.

Geleidelijk te krijgen via Windows Update

Windows 11 23H2 is voor sommige gebruikers al te downloaden via Windows Update als je de knop 'Krijg de nieuwste updates als ze beschikbaar zijn' hebt aanstaan. Je krijgt dan de 'Onderdelenupdate naar Windows 11 versie 23H2' (KB5027397) aangeboden. Zoals gebruikelijk wordt de nieuwe versie gefaseerd uitgerold, zodat niet iedereen de download gelijk te zien krijgt (update: wij kregen bijvoorbeeld de upgrade naar 23H2 aangeboden op 9 november).

De komende maanden zal uiteindelijk iedereen de upgrade naar Windows 10 23H2 krijgen. Als blijkt uit Microsofts telemetrie gegevens dat bepaalde combinaties van hardware en software problemen geven met versie 23H2 dan krijgen betreffende gebruikers de upgrade nog niet aangeboden totdat alles opgelost is.

Downloaden via Installatie-assistent

Als je Windows 11 23H2 nog niet ziet in Windows Update maar echt niet kunt wachten dan kun je de upgrade downloaden en installeren via de Windows 11 Installatie-assistent (voor gevorderden). Klik op Download nu onder Windows 11 Installatie-assistent en volg de instructies. Nog meer gevorderden kunnen eventueel met de Media Creation Tool aan de slag of (onder Linux of Mac) de ISO downloaden van dezelfde pagina.

Wachten tot 23H2 of 2023-update via Windows Update verschijnt is echter aan te raden. Aangezien alle functies al bij updates eerder deze maand zijn gedownload naar je pc (maar nog niet geactiveerd) is het alleen een kwestie van het inschakelen van de vernieuwingen via een zogeheten enablement update. De upgrade via Windows Update zal daardoor ook snel verlopen. Upgraden via de Installatie-assistent duurt een stuk langer (maar is wel noodzakelijk als je nog op de oude versie 21H2 zit).

Reacties

Er kan nu via de windows media creation tool een usb of ISO worden aangemaakt welke 23H2 Windows 11 installeerd.
https://www.majorgeeks.co...

afbeelding van redactie

Dank, info is toegevoegd.

Zijn er meer mensen met probleem Windows 11 23H2 dat er in apparatenbeheer onder Tab verborgen apparaten weergeven. Dat er geen stuurprogramma’s staan die geen Digitale certificaat hebben en bij sommigen geen stuurprogramma en geen digitale certificaat.
De informatie wat ik gevonden daar over heb het te maken met Bluetooth.
En ik krijg het niet gerepareerd.
Stuurprogramma’s met probleem met geen leverancier , stuurprogrammversie, Digtaal ondertekend door. Staat niks bij.
AAP Cliet
MAP MAS-iOS
Wireless iAP
Wireless iAP v2
Intel Tile Device

Ik heb 23H2aangeboden gekregen en dus gedownload. Het ging een dag goed en toen begonnen de problemen! Netflix werkte niet meer , ziggo GO werkte niet meer, viaplay werkte ook niet meer. Ik heb alles er af gegooid met systeemherstel en nu werk alles weer goed.

Waardeloze update!
Ik had het net zo goed niet kunnen doen.
Ik zie gene enkele verschil met de vorige update!

Deze grote update is helemaal niet zo groot en veel nieuws is er ook niet te ontdekken, teleurstellend is het, zeker met die idioot vervelende zich zelf opdringende outlook. getverredekke Microsop, je mot vooruit en niet achteruit!

Helemaal mee eens, zo indrukwekkend is de update niet. Vooral de nieuwe mail app, met de standaard advertentie mail ongevraagd elke keer, waardeloos. Een stap achteruit vind ik dat zeker.

Ik  gebruik hem  gewoon  niet,en dan wordt  hij ook niet  opgedrongen

Dick Westerman

Gisteren 23H2 binnen gekregen. Installeren duurde hoogstens 5 minuten. Alles werkt prima. Ik heb ook de copilot kunnen activeren met het pictogram op mijn bureaublad die eerder Edge opende. Voor dit alles had een update door AMD mijn systeem volledig laten crashen. Na systeemherstel tijdens het opstarten de update terugedraaid en neerwaarts bijgewerkt. Nu is alles weer goed. Behalve wat instellingswijzigingen door het systeemherstel.

Ik kan Windows 11 23H2 niet installeren omdat de laptop niet voldoet aan de systeemeisen. De laptop is minder dan een jaar oud, heeft TPM 2.0 en ondersteund beveiligd opstarten. Enkel de processor (Intel Core i5-6200u cpu @ 2.30Ghz) Wat nu gedaan? Blijkbaar moet Micosoft de systeemeisen opnieuw verstrengt hebben. Ik heb de laptop gekocht met Windows 11 22H2 op

De Intel Core i5-6200u wordt inderdaad niet ondersteund. De eisen zijn niet verstrengd, dat was al sinds de introductie zo.
Dus als de laptop nog geen jaar oud is en je hebt hem in een winkel gekocht dan kan/mag er nooit Windows 11 op staan! Snel terug naar de winkel en het probleem voorleggen.

Als een laptop een 6e generatie i5 heeft is hij absoluut geen jaar oud. Die generatie hardware stamt uit 2015.

Mijn post van 2 november ergens hieronder niet gelezen?
Nogmaals: het is mogelijk om te updaten naar 23h2 ook op niet ondersteunde cpu/ geen tpm en meer..!

Lezen! > https://ghacks.net/2023/1...

Helemaal juist!

https://ghacks.net/2023/1...
In dit document heb ik gekozen voor:
Update: There is an even easier solution. Here are the steps

Hierna was de update succesvol uitgevoerd!

Mooi dat het gelukt is!
Martin Brinkmann -de oprichter van ghacks.net-
heeft trouwens tegenwoordig ook een eigen site :
https://chipp.in/

En Btway dat gerommel met Win 11 : met beetje zoeken heb je een Windows10 LTSC versie die tot 2027 word ondersteund../en een IOT LTSC versie zelfs tot 2032!

Op deze site van microsoft (thttps://www.microsoft.com...) staat ook deze volledige windows 11 versie incl 23H2

afbeelding van redactie

Klopt, die link staat ook in het artikel genoemd om de ISO of Assistent te downloaden

Via Media Creation Tool, is de versie 23H2 te downloaden in e volledige versie van Windows 11

Ik krijg hem nog niet aangeboden.

update verliep snel en zonder problemen.Alleen na update via cleartype.exe in uitvoeren de letters weer scherp zetten

sinds ik KB5031455 geïnstalleerd heb reboot mijn laptop spontaan elke paar uur (en niet op een vaste tijdscyclus). In de event viewer zijn geen errors te zien rond het tijdstip van de herstart.

Update 23h2 aangeboden gekregen, en sindsdien geen spontane herstart meer gekregen!

Zojuist ook binnengekregen alles  bij  elkaar  nog   geen 10 minuten.

Dick Westerman

Dat is nogal langzaam: Inclusief de download was mijn PC slechts twee minuten buiten gebruik. Daarna zie je dan dat er maar een paar kleine onbetekenende wijzigingen in het systeem zijn. En een preview-versie van Copilot, daar zat/zit ik ook niet echt op te wachten. Maar... Win11 start nu wel sneller op en een programma starten gaat wel wat vlotter. Maar dat stond niet als verbetering genoemd.

Net een schone usb installatiemedia voor Windows 11 23H2 erop gezet en is het gewoon nog versie 22H2 22621.1702
Heb media gemaakt op Microsoft gedaan en daar staat Windows 11 23H2.
En pc opnieuw op gestart geïnstalleerd staat gewoon 22H2 erop grrr.

afbeelding van redactie

We vonden het net op Ghacks en hebben het aangepast, met de Media Creation Tool kun je nog niet 23H2 installeren:
https://ghacks.net/2023/1...

Zag dat het op ghacks nu netjes omschreven stond.
En ik had de iso versie gedownload en met Rufus een usb installatie gemaakt en geïnstalleerd en alles is goed gegaan.

is het in Win 11 inmiddels ook al mogelijk om de taakbalk naar de zijkant te verplaatsen?

Nee

Heb een paar keer dat vinkje weg gehaald en updates 2 keer aangeklikt toen verscheen de optie download Windows 11, version 23H2
Ook netwerk op Openbaar (Aanbevolen zetten)

En even iets heelbelangrijks :
als je deze update wil gaan doen op een niet ondersteunde PC (geen TPM of oudere CPU..dan gaat dat niet!)

----> Microsoft released Windows 11 2023 Update yesterday and it is not offered on devices with unsupported hardware.
If you check Windows Update on an unsupported device, you will notice that nothing is being offered.

Er zijn alweer workarounds..maar ik zou ff weekje wachten tot ze daar wat verder mee zijn..

Bron> https://ghacks.net/2023/1...

Installatie of updaten op een niet-ondersteund systeem gaat uitstekend met behulp van Rufus.

Een schone installatie van windows 11-23H2 met een DVD of USB gemaakt van een gedownload ISO bestand, is de beste manier om een stabiel systeem te krijgen.

Op 01-11-2023 Windows 11 23H2 via Windowsupdate aangeboden gekregen.
Installatie duurde nog geen 5 minuten

net gedownload en geinstalleerd werkt weer perfect

Ik heb net Installatie-assistent 23H2 erop gezet. Ik had 22H2
Nu blijkt het de preview versie te zijn.
Wordt in de aankondiging hierboven niet over gesproken.

afbeelding van redactie

Waar zie je dan preview staan van 23H2? Is ons niet bekend. Microsoft maakt daar nergens melding van.

In geschiedenis van updates:

2023-10 Preview cumulatieve update voor Windows 11 Version 23H2 voor systemen op basis van x64 (KB5031455)

afbeelding van redactie

Dat is een optionele maandelijkse update die je daarna nog hebt binnengehaald. Het versienummer van Windows is 23H2 (kijk onder Instellingen | Systeem | Info). Dat is geen preview of insider versie.

Je zit dus op de gewone stabiele jaarlijkse uitgave van Windows 11 (23H2).

Bedankt. Het is mij duidelijk.

De windows 11 installatie assistent gebruikt. Update KB 5031455 moet er dan voor de 23H2 versie opnieuw even opgezet. En dan zit je op genoemd build nummer. Het ging vlot en vroeg zeker geen specifieke windows vaardigheid. Ik kon niet afwachten, gelukkig ging het probleemloos.

Nog niets daar even  afwachten nog

Dick Westerman

Ook nog niets, wel per abuis de previeuw update er op gezet met zoeken naar 23H2.....ik kon niet meer terug, nou ja gelukkig doet alles het nog, voor zover bekend.

afbeelding van PatjeRedfan

Ik dacht dat je eerst de preview moet hebben voor je de 23H2 krijgt

Nee, normaliter wacht ik tot de reguliere maandelijkse beveiligings/functie update op dinsdadavond en vanaf dan is de kans groter dat de 23H2 er achter aan komt of je moet nog langer wachten. Maar als je vandaag de 23H2 geforceerd wil installeren dan moet die preview er waarschijnlijk wel op.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_uitsland