Hoe krijg je de nieuwste updates en functies voor Windows 11 als eerste?

Updates met nieuwe functies voor Windows 11 komen meerdere keren per jaar uit. Meestal worden deze vernieuwingen gefaseerd uitgerold, zoals dat heet. Dat betekent dat sommigen de functies eerder krijgen dan anderen.

Je kunt er echter voor zorgen dat je altijd als eerste de nieuwste functies in Windows 11 binnenhaalt. Wij laten zien hoe.

Altijd als eerste de nieuwste functies

1. Ga naar Instellingen | Windows Update

2. Zet de schakelaar aan bij 'Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn'

Vanaf nu krijg je als eerste de nieuwste updates aangeboden en worden nieuwe functies als eerste ingeschakeld voor Windows 11.

Uitleg

De knop 'Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn' zorgt ervoor dat Windows configuratie-updates eerder geïnstalleerd worden (die vind je terug onder Windows update | Geschiedenis van updates | Overige updates). Dit zijn updates ('Moments') die een paar keer per jaar verschijnen met veel nieuwe functionaliteit. Preview cumulatieve updates (die de vierde dinsdag van de maand uitkomen) moet je nog altijd handmatig installeren als je de knop hebt ingeschakeld. En maandelijkse beveiligingsupdates krijg je zoals gewoonlijk automatisch.

Als functies in Windows configuratie-updates 'klaar' zijn worden ze later in een maandelijkse update naar iedereen uitgerold. Als je de schakelaar aanzet ben je dus in zekere zin een tester voor Microsoft (hoewel de updates wel van voldoende kwaliteit zouden moeten zijn).

Reacties

Hey, Patrick
Je schrijft dat de Optionele Previeuw dan ook automatisch worden geinstalleerd. Dat is niet zo!
Lees hier bovenaan de tekst bij blokje UITLEG.

afbeelding van redactie

Als antwoord op de vragen:
De uitrol van updates en nieuwe functies is niet meer zo inzichtelijk bij Windows 11 tegenwoordig. Vroeger (Windows 7) had je gewoon eens in de paar jaar een service pack met veel nieuwe functies. Bij Windows 10 had je twee keer per jaar nieuwe functies, maar bij Windows 11 heb je 'Moments' waarop tussentijds - als ze klaar zijn - nieuwe functionaliteit wordt uitgerold.

In dit geval voor Windows 11 werd verwacht dat met de jaarlijkse update naar versie 23H2 die nieuwe functies zouden komen. Maar deze werden vrijgegeven op de dag van de optionele preview update, en dus niet met 23H2 dat nog altijd moet verschijnen. En daarbij: de functies werden aangezet door Windows configuratie-update KB5030309 (bekijk hier onder highlights - uitklappen - de uitgebreide lijst met nieuwe functies), ze zaten niet in de preview update KB5030310.

De knop 'Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn' heeft dus invloed op deze configuratie-updates (die functionaliteit aanzet in Windows 11), niet op de preview updates van de vierde dinsdag van de maand. De preview updates moet je altijd nog handmatig downloaden en installeren via Windows Update.

Dan over de kwaliteit van de updates: in preview updates (vierde dinsdag van de maand) kunnen fouten zitten. Je krijgt dezelfde updates ook meegeleverd op de tweede dinsdag van de maand die hierop volgt, met de maandelijkse beveiligingsupdates. Dan zijn ze beter getest (fouten eruit gehaald) dus als je liever stabiliteit wilt kun je beter even twee weken wachten elke keer en de preview updates niet handmatig installeren.

De Windows configuratie-updates (voor de 'Moments' met nieuwe functies) worden als eerste uitgerold naar gebruikers die de knop 'Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn' hebben aangezet. Pas later als ze 'klaar' zijn worden ze via een maandelijkse update naar iedereen uitgerold. Microsoft zegt hierover:

De updates die hier worden vermeld [Windows configuratie-updates], zijn ingeschakeld met behulp van CFR-technologie (Controlled Feature Rollout). Met behulp van CFR implementeren we geleidelijk nieuwe functies. Wanneer we hebben bevestigd dat elke functie gereed is, zullen we deze geleidelijk implementeren naar andere apparaten. Uiteindelijk wordt deze opgenomen in een latere maandelijkse update.

In zekere zin ben je dus een tester voor Microsoft als je de schakelaar aanzet, want de uitrol naar iedereen via een maandelijkse update volgt pas later als 'functies gereed zijn'. Ook hier geldt, zoals altijd bij software: hoe langer een update uit is, hoe meer eventuele fouten gemeld en eruit gehaald zullen zijn. Dus wachten is altijd beter voor de stabiliteit van je systeem. Dit geldt ook voor jaarlijkse updates als 22H2 en 23H2.

De Copilot functie is sowieso nog in preview. Microsoft wil graag deze revolutionaire AI-functie snel naar iedereen uitrollen, maar Copilot is zeker nog uitontwikkeld en foutenvrij. Bovendien voldoet Copilot nog niet aan de privacy vereisten van de EU, dus wat er gebeurt met je zoekgegevens en opdrachten is onduidelijk.

Samengevat:

  • langer wachten met updates is altijd goed voor de stabiliteit van je systeem (alleen maandelijkse beveiligingsupdates kun je beter niet uitstellen)
  • de knop 'Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn' zorgt dat je configuratie-updates (voor Moments) eerder krijgt, en heeft geen invloed op de preview updates
  • de knop 'Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn' zorgt er niet voor dat preview updates automatisch geïnstalleerd worden (dat moet dan ook nog altijd handmatig)
  • preview updates op de vierde dinsdag van de maand kun je beter overslaan als je stabiliteit het belangrijkste vindt. Sowieso kun je dan ook beter wachten met jaarlijkse updates zoals 23H2 en tussentijdse 'Moments' (configuratie-updates). En voor dat laatste kun je dus de knop 'Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn' beter uitzetten. Als je wel als eerste nieuwe functies wilt, zet je de knop aan.

Lang verhaal, maar hopelijk is het zo wat duidelijker.

Update: de uitleg die we in het blokje onderaan het artikel hebben toegevoegd is misschien nog wat duidelijker - en korter...

dat vraag ik me ook af goede vraag.

Zie w.w w.hardware.info

Vraag: zijn deze nieuwe functies uitgebreid getest voor deze worden uitgerold? Of wordt je een soort van insider en neem je onnodig risico's?

Ha Cohoo, Als je gewoon gebruiker bent van Windows 11 krijg je de updates zo gauw deze worden uitgerold. Je bent dan aangemerkt om bij de eersten de horen. Vaak worden de updates uitgerold per werelddel of zelfs per land daar kan dus een paar dagen mee gewonnen worden. Ben je insider dan krijg je ook de updates sneller dan als je deze functie niet hebt geactiveerd. Ged voor alle insider lagen (prefect view, beta, dev en canarie.

Ja , je neemt onnodig risico"s. Je kunt de knop beter uit laten want alle previeuw updates worden er op gezet.

Ze zijn deels getest en nog niet officieel. Optionele previeuw updates kan je beter niet installeren. Je neemt onnodig risico, schakelaar gaat beter dicht om vervroegd installeren te voorkomen.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_ostenrijk