Ubuntu voor smartphones gaat er zo uitzien

Linux-fabrikant Canonical heeft bekendgemaakt dat naast Ubuntu, Ubuntu for Android en Ubuntu TV in 2014 een nieuw product genaamd Ubuntu for Phones zal verschijnen. Het is de bedoeling dat je over een jaar Ubuntu smartphones kunt kopen en gebruiken.

Ubuntu for phones heeft een Android-kernel (die weer op de Linux-kernel gebaseerd is) en zal dus op alle voor Android geschikte toestellen kunnen draaien. De Unity-interface van Ubuntu moet het komende jaar geschikt worden gemaakt voor smartphone aanraakschermen en het gehele besturingssysteem zal lichter en sneller worden.

Op de Ubuntu for phones-pagina zijn al diverse afbeeldingen te zien van hoe een smartphone met Ubuntu er gaat uitzien. Een kleine selectie:


Apps, welkomst-scherm en camera

 


Muziek, contacten, apps en video's

Berichten van e-mail, sms, Facebook, Twitter en gewone telefoontjes worden geïntegreerd weergegeven in het berichtencentrum (zie afbeelding hiernaast).

Apps, muziek, video, contacten en meer doorzoeken kan met een zoekfunctie die vergelijkbaar is met de Dash in Ubuntu voor pc's. De telefoon krijgt ook stembesturing en als je hem in een docking station stopt kan hij met normale Ubuntu-interface dienst doen als complete pc. Dit hybride karakter zou op de zakelijke markt kunnen aanspreken.

In eerste instantie zegt moederbedrijf Canonical zich dan ook te richten op de zakelijke markt, omdat de Ubuntu smartphones verder heel makkelijk centraal te beheren zijn. Toch lijkt er daarbuiten ook ruimte te zijn voor de consumenten-markt, aangezien veel Linux-enthousiastelingen graag een Ubuntu-phone zullen willen hebben.

Het komende jaar zullen we zeker vaker berichten over de ontwikkelingen rond Ubuntu for phones.

Wat denk jij van Ubuntu for phones? Zou je graag een Ubuntu smartphone willen hebben? En is er wel ruimte naast iPhone, Android, Windows Phone, BlackBerry en Firefox Phone voor een Ubuntu Phone? Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Als Ubuntu me van de Google dictatuur kan afhelpen en ik kan Android op mijn Samsung toestellen vervangen doe ik het graag.

'Het is de bedoeling dat je over een jaar Ubuntu smartphones kunt kopen en gebruiken' Dus niet interessant voor de smartphone die je al hebt, waarom zou je gaan knoeien met je bestaande besturingssysteem, daar is niets mis mee. Aleen als je er nog geen hebt of aan een nieuwe toe bent misschien en dan hangt het maar net van de prijs af of het de moeite waard is.

Lijkt me een heel goed OS zeker voor iemand die bij voorkeur Open Software / Ubuntu gebruikt, en ja ik zat er wel een beetje op te wachten;). Voor zover ik heb begrepen kan dit OS in de toekomst op bijna elk android-toestel gratis geïnstalleerd worden. Ik ben in elk geval heel benieuwd.

lijkt me prachtig; snel besturingsprogramma; veel veiliger dan nu het geval is; mooie interface ( Unity) en zeer betrouwbaar. Gr.

ziet er zo op het eerste gezicht het meest volwassen uit van smartphone interfaces wat ik tot nu toe gezien heb.

Hier zit niemand op te wachten.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_rankrijk