Microsofts tien geboden voordat je Windows 10 of 11 gaat upgraden

Voordat je Windows 10 of Windows 11 gaat upgraden naar een volgende halfjaarlijkse Onderdelenupdate is het goed om enkele voorbereidingen te treffen. Dit kan veel problemen bij de upgrade voorkomen.

Microsoft geeft tien tips, de eerste vijf zijn het belangrijkste in onze ogen! Tip zes tot en met negen zijn meer voor gevorderde gebruikers of systeembeheerders (maar als een upgrade niet lukt ondanks de eerste vijf tips dan kun je ze proberen).

De belangrijkste tips

1. Zorg dat je de laatste updates voor jouw Windows 10- of Windows 11-versie hebt en herstart de computer als dat nodig is. Gga naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update (Windows 10) of Instellingen | Windows Update (Windows 11) en klik Naar updates zoeken.

2. Het is aan te raden om anti-virus en andere beveiligingssoftware - tijdelijk - te deïnstalleren voordat je begint aan het upgrade-proces. Verwijderen dus voordat je de upgrade gaat doen. Windows Defender kun je laten staan.
 
3. Een probleem waardoor de installatie niet voltooid kan worden en je teruggerold wordt naar de vorige versie is te weinig schijfruimte. Je hebt voor een verse installatie van Windows 10 32 GB vrije ruimte nodig! En voor Windows 11 64 GB.

Schijfopruiming in Windows 10 of Opslagbeheer in Windows 11 gebruiken of ongebruikte software verwijderen kunnen helpen. Met name 'Vorige Windows-installaties' opruimen bespaart veel ruimte.

4. Ontkoppel niet-essentiële externe hardware, zoals usb sticks, printers, speakers, microfoons, docks, scanners, camera's etc. Dit kan veel problemen voorkomen. Je muis, toetsenbord en beeldscherm moeten natuurlijk wel aangesloten blijven.

5. Optimalisatie-software als Advanced SystemCare heeft weleens voor problemen gezorgd. Verwijder dus ook dit soort software tijdelijk.

De overige tips (voor gevorderden)

6. Check je C: schijf op fouten en voer reparaties uit (rechtsklik in Verkenner op Je C: schijf kies Eigenschappen | tabblad Extra | Foutcontrole - Controleren)
7. Draai de Windows Update probleemoplosser
8. Herstel systeembestanden
9. Update firmware en stuurprogramma's (drivers). Dit is voor gevorderden!
10. Accepteer 'Download en installeer updates (aanbevolen)' bij de de start van het upgrade-proces

Door deze tips (vooral de eerste vijf) te volgen is de kans groter dat de upgrade van Windows 10 of Windows 11 gaat lukken en ook na afloop minder problemen (niet-werkende hardware of software) oplevert.

Reacties

Probleem Dell klaptop De update naar Win 1903 heeft bij mij een probleem , het geluid kraakt na de upd.
hierom had ik de automatische updates uitgezet maar Micro zet deze weer aan.
Nieuwe drivers en flashplayer geen resultaat! dan maar terug naar de vorige versie van win 10. of terugzetten is geblokkeerd en als het wel kan blijft het geluid kraken.Heb zelfs een externe soundblaster 5.0 geprobeert geen resultaat.
Wat is het probleem???? de upd wordt me opgedwongen en levert enkel maar problemen. Micro heeft een tijd geleden verkondigt hier een oplossing voor te vinden maar de update is tot op heden niet gekomen.
Is dit gedwongen winkelnering ?
Ik denk dat ik of terug ga naar win7 of Linux. IK BEN DIT SPUUGZAT !!!!!!

waardeloos om zoveel tijd kwijt te zijn aan een update. Er is niets mis met mijn PC, alles werkt totdat.... Windows10 1909 update loopt vast, hopeloos. Ik ben niet van plan om uren kwijt te raken. Is er iets anders als windows die wat vriendelijker en minder dwingend werkt?

Linux Mint Cinnemon 20 64 bits

Heb mijn windows 10 maar vastgezet op versie .18362. Automatisch upgraden naar 1903 gaf steeds weer onwerkbare ( Dell) pc, was een ramp.
Bleek dat de chip (intel 3340m) eerst een nieuwere sata- driver nodig heeft, maar die wordt door Dell maar niet aangeboden..
Vreemd dat windows niet zelf checkt of hard en software wel geschikt zijn voor de upgrade, en gewoon automatisch aan het werk gaat

werd aangeboden via assistent en zo stom geweest om te doen.nu werken pictogrammen niet meer en kan ik niet via lijst programma's een programma openen. er staat wel een lijst, maar die werkt ook niet. Wil back up terug zetten, maar team viewer werkt ook niet meer.

Ik heb verschillende keren geprobeerd om deze update te installeren en alle goede raadgevingen toegepast, zelfs windows opnieuw geinstalleerd, doch is het mij nog niet gelukt om deze update te installeren.
Is er iemand in geslaagd om deze update te installeren ???

Ik heb 10-tallen keer geprobeerd deze upgrade te installeren op mijn Acer Veriton en telkens is het mislukt na ongeveer 89%. Het is hopeloos. Vandaag nog geprobeerd eerst naar de versie 1809 te gaan (mijn versie is nog steeds 1803) maar ook dit lukte me niet. Na 75% zwart scherm en na heropstart blijven stilstaan op 85%.
Het ergste is dat ik me afvraag: wat gebeurt er na november 2019 wanneer Microsoft zijn updates voor de versie 1803 stopt. Is mijn PC dan plots waardeloos?

Bij mij precies hetzelfde!

Ik heb dat ook vaak gehad l. Op een gegeven moment ben ik het iso bestand gaan downloaden via het media creation tool van Microsoft. Sindsdien geen problemen meer gehad.

Beert wat is het ISO bestand via het media creation tool van microsoft . Mijn computer loopt nl ook 2 updates achter omdat ie elke keer vastloopt.

Word eens tijd dat ze bij Msoft eens ga nadenken om die halfjaarlijkse "servicepacks" terugbrengen naar 1x per jaar... we zien laatste paar keer of heel veel problemen of veel later uitgebracht dan hun 6maandelijkse schema...

SSD heeft nog 29 GB voor Upgrade naar Windows 1903
Mag men de schijf comprimeren om schuifruimte vrij te maken,voor Upgrade naar Windows 1903?

Plaats een nieuwe schuif of een tweede

Of plaats er een kast met drie "schuiven" bij, lekker veel opbergruimte.
Maar of dat je computer gaat helpen ?

En nog een belangrijke zorg dat je de gpu drivers en bijbehorende software update amd

Ik mis de belangrijkste.

Backup je persoonlijke bestanden!

Backups backups backups...
Mocht t mis gaan...

Geachte Redactie,
Fijn dat jullie de 10 geboden voor de upgrade van Microsoft ons vandaag laat weten. Maar vinden jullie zelf ook niet dat dit rijkelijk laat gebeurd is door Microsoft ? Eerst iedereen doen upgraden én dan pas goede raad geven om moeilijkheden te vermijden! Ondertussen zitten er terug wel mensen met problemen zoals gewoonlijk met windows upgrades! Mijn printer bv. is niet meer aan de praat te krijgen met deze nieuwe windows versie !

Je gekochte antivirus software verwijderen handi als je 1 licentie heeft

Als je een betaalde antivirus programma hebt dan krijg op dat moment ook de mogelijkheid binnen dat jaar dat programma opnieuw te installeren mbv bv een code. Dat moet in je bezit zijn want dat krijg via mail meestal als je het produkt koopt.

Goede tips! Kortom: alles zo veel als mogelijk up to date hebben (drivers), onnodige randapparatuur afkoppelen en antivirus en/of IObit software even deïnstalleren.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-_orea