Hoe kun je je internetsnelheid meten en verbeteren?

Je internetverbinding heeft, afhankelijk van je abonnement bij je internet provider (ISP), een bepaalde snelheid. Deze maximale snelheid zul je niet altijd halen, maar je zou er toch minstens bij in de buurt moeten komen. Hoe kun je je internetsnelheid meten om te zien of die een beetje klopt in vergelijking met de beloofde snelheid van je abonnement? En waarom is je internet bij sommige metingen op sommige apparaten zo traag? Tips om je snelheid te verbeteren.

1. Internetsnelheid meten

Er zijn heel veel verschillende tests om je internetsnelheid te meten. Wij noemen er een paar.

Als je je maximale snelheid wilt meten, gebruik dan een computer met een ethernetverbinding en steek de utp-kabel liefst rechtstreeks in de router/modem!
(Want wifi is sowieso trager door allerlei verstoringen en ook lange kabels van mindere kwaliteit of switches kunnen voor vertraging zorgen).

2. Internetsnelheid verbeteren

Waarom is mijn internetsnelheid zo laag? Hier zie je enkele veelvoorkomende oorzaken van een trage verbinding en tips om je snelheid te verbeteren.
  • Zoals gezegd: via wifi is de snelheid vaak een stuk lager dan op een pc/laptop met een ethernetverbinding (utp kabel) door verstoringen van het draadloze wifi-signaal. De maximale snelheid van je internetverbinding haal je nooit via wifi (dus niet op je telefoon, tablet of laptop zonder ethernet).

Lees hier tips om je draadloze netwerk thuis te verbeteren

Een makkelijke oplossing om je wifi-signaal thuis wat te verbeteren kan al zijn om je wifi-modem/router uit de meterkast te halen en op een centralere plek in huis te zetten.

Je kunt ook van wifi-kanaal wisselen als je buren hetzelfde kanaal gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een app als WiFi Analyzer (open-source) of Wifi Analyzer voor Android en AirPort Utility voor iOS om een goed kanaal te vinden.

  • Gebruik minstens Cat5E of Cat6 UTP-kabels (staat op de kabels vermeld). Kabels van lagere categorie zijn kwalitatief minder en kunnen voor snelheidsverlies zorgen (zeker als ze heel lang zijn).
  • Als je een heel oude netwerkkaart in je pc hebt kan die ook voor vertraging zorgen als deze niet geschikt is voor gigabit-verbindingen (en je een abonnement hebt van meer dan 100 Mbit/s).
  • Als je een switch gebruikt, kijk dan of deze wel geschikt is voor gigabit-verbindingen (anders krijg je maar een maximale doorvoer van 100Mbit/s).
  • Heb je een heel oude router of wifi-modem dan kan daar de bottleneck zitten. Wi-Fi 802.11g (Wi-Fi 3) of Wi-Fi 802.11n (Wi-Fi 4) is trager dan 802.11ac (Wi-Fi 5) of 802.11ax (Wi-Fi 6).
  • Er is simpelweg veel verkeer op je internetverbinding. Als je huisgenoten hebt die veel downloaden, Netflix of YouTube kijken, online gamen, video's delen met anderen, Spotify luisteren en andere activiteiten die veel van je verbinding vragen dan gaat dat natuurlijk allemaal van je snelheid af als je aan het meten bent. De tests kun je dus het beste op een rustig moment doen (als er ook geen grote updates voor Windows worden uitgevoerd bijvoorbeeld).

Haal jij de maximale snelheid van je internet-abonnement? En heb je tips om de internetsnelheid en wifi te verbeteren thuis? Laat het weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik gebruik een Experia box V10 van KPN. Perfecte ervaringen mee. (In tegenstelling tot de slechte en trage V8. Die had ik ook ooit. Maar de V 10 vind ik veel beter!)

Ik heb een KPN ´´Alles in 1´´ pakket. Onbeperkt bellen. Razendsnel internet. (Meen 600 Mbit?) en dan interactieve / digitale televisie. Heb ooit op WIFI gezeten, in de tijd van de V8 Experia box. Maar het was in de buurt zo dicht bevolkt, dat mijn signaal constant werd ondermijnd. Er zaten in drukke tijden wel, meen 12 a 13 mensen ´´in de lucht´´. Dat ging mij rap vervelen, dus zocht een perfecte oplossing.

Dus pakte het probleem op drie fronten aan. 1. Vroeg KPN om een Experia box V10 (omdat ik die V 8, als gezegd, toch al zat was!) Die kreeg ik. Ten tweede (2!) ging ik over op ethernetkabel (UTP.) Die zat al bij het pakket.

Dus voortaan aan ´´de navelstreng´´. Weg problemen! Wat een snelheidswinst! Maar het kon nog sneller. Onlangs werd, automatisch, mijn internetsnelheid, als gezegd, verhoogt naar 600 Mbit, door KPN zelf. Hoefde ik niets voor te doen.

3. Als laatste, kreeg ik van een KPN monteur een hagelnieuwe contactdoos. Die oude ´´telefoon contactdoos´´ was gecorrodeerd. Dus weerstand, dus slecht signaal.

Nieuwe contactdoos aangesloten gekregen, daar vroeg ik om, met voortaan twee (!) UTP uitgangen. De monteur ging meten, na montage. Gelijk van, zeg, 60 procent, naar praktisch 100 procent signaal. Dus vrijwel geen verlies meer. Geen hikkende beelden meer. Prachtig en loei scherp beeld. Ruisvrije telefoon, etc. Dus zie hier de drie tips, welke bij mij hebben geleid tot een rondouit perfect internet-signaal!

Even kleine correctie op mijzelf. 600 Mbit is wel heuulll erg veel. Sorry! Heb even op de site van KPN gekeken. Ik heb het pakket inclusief 4 K televisie. (Nog weinig aan!) Ik zit op 200 Mbit snelheid. Maar goed ook! Als ik 600 Mbit snelheid zou hebben, zou mijn laptop onder mijn handen opstijgen, haha... Beetje te enthousiast.

ik met Ziggo, niet het duurste pakket, met Wifi 250 Mbit .. met een kabel 250 Mbit

Ik heb ziggo en een modem met 2,4 en 5 Ghz (het modem kiest automatisch voor 5 GHz als de wifiontvanger er geschikt voor is), thuis heb ik tot zelfs op de slaapkamer (dik betonnen plafond er tussen) toe 5 Ghz en heb daardoor ook via wifi de maximale upload en download snelheid.

Even met Homedale checken of je router op het optimale kanaal is ingesteld.
https://www.the-sz.com/pr...
https://www.consumentenbo...
Of als je Linux draait, met LinSSID https://sourceforge.net/p...

Er is maar een goede manier om de maximum snelheid wél te halen en dat is een bedrade verbinding met je PC of ander apparaat.
Ziggo belooft 50 Mbit/s download, Ziggo speedtest 53 Mbit/s.
Via Wifi 4,4 Mbits/s download. Iets of iemand vangt mijn signaal weg.

https://www.ziggo.nl/klan... onderaan zelf een wifikanaal kiezen

De nieuwe modems van Ziggo doen dat vanzelf, de beste kanaal kiezen.. dat oen ze continue op de achtergrond ..

Klopt, bedrade verbinding is beter, maar ja om nou een utp op je ipad/adroid tablet of toestel te hangen is ook zo wat. :-)

Je kan een monteur het signaal laten meten, Ziggo heeft een uitstekende service en heeft ons perfect geholpen.. Wifi is nu net zo snel als via een kabel Er waren geen kosten aan verbonden .. was een gratis service

Waar je ook nog op kan letten betreft WiFi, is het volgende:

Jouw router deelt zijn WifI signaal uit op een poort.
Als jouw buurman/buurvrouw ook een router heeft dan kan het zo maar zijn, dat jullie samen op bijvoorbeeld kanaal 7 uitzenden.
Dit betekend dat jullie elkaar storen op de wifi. Je verbinding gaat traag en instabiel worden.
Door uit te lezen waar jouw router het signaal uitzend, kun je kijken of de buren dat op het zelfde kanaal doen. Daar hoef je niet voor naar de buren toe, maar kun je met een app uit lezen. Bijvoorbeeld:
https://play.google.com/s...

Laat deze app zijn werk doen en kijk of je handmatig je router op een kanaal kan zetten die niet bezit is door je buren. Dit gaat heel veel schelen.
Succes

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wi_-rusland