Hoe je ook wifi kunt analyseren op iOS met AirPort Utility (gratis)

Voor Android heb je heel veel gratis apps waarmee je je draadloze thuisnetwerk kunt analyseren. Zo bespreken wij bijvoorbeeld WiFi Analyzer (open-source) en Wifi Analyzer. Voor iOS heb je niet of nauwelijks dat soort tools. Maar toch kun je ook met je iPhone (of iPad) en een gratis app van Apple zelf je wifi thuis analyseren. Wij laten zien hoe.

Wifi analyseren met je iPhone met de AirPort app

1. Als eerste moet je de AirPort Utility app downloaden uit de App Store
Deze app is oorspronkelijk bedoeld om Apples oude AirPort routers mee te beheren. Maar ook als je geen AirPort router hebt kun je ermee aan de slag om je wifi netwerk te analyseren!

2. Als je de AirPort Utility app op je iPhone of iPad hebt geïnstalleerd dan ga je naar de Instellingen-app en scroll je een eind naar beneden tot je tussen al je apps AirPort ziet staan. Daar tik je op.

3. Zet vervolgens de schakelaar bij Wi-Fi-scanner aan (en zorg ook dat de schakelaar bij Lokaal netwerk aanstaat, anders kan AirPort zijn werk niet doen).

4. Open daarna de AirPort Utility op het beginscherm van je iPhone (of iPad) en klik bovenaan op Wi-Fi-scan (deze functie heb je net aangezet in de Instellingen en die zie je anders niet).

5. Kies een tijdsduur (of continu) en tik op Scan.

6. Na de scan/analyse zie je de resultaten voor je thuisnetwerk en andere netwerken in de buurt. Je ziet de kanalen die gebruikt worden, de RSSI (sterkte) in dBm (hoe dichter bij 0 hoe beter: het netwerk bovenaan heeft het beste signaal) en de MAC-adressen van de draadloze netwerken.

Zo kun je met Apple AirPort Utility en het aanzetten van Wi-Fi-Scan in de Instellingen ook op je iPhone een wifi analyse van je thuisnetwerk doen.

Reacties

"-55 dbm" is hoger dan "-68" dbm
dbm is in dit geval de sterkte van het wifi-signaal van de router , db (decibel) is een verhouding , de "m: is in dit geval milliwatt.
Vooral de laatste 20 jaar worden dit soort eenheden gebruikt bij zend en ontvangst apparatuur , In dit geval de sterkte van de ontvangst op je IPhone
Die waardes die je in die afbeelding gebruikt, zullen zakken naar meer als 80 dbm als je met je I-Phone van de router wegloopt, vandaar het minteken voor de verzwakking van het signaal.
Hoe lager hoe slechter.

https://shopdelta.eu/dbm-...

https://www.metageek.com/...

de RSSI (sterkte) in dBm (hoe lager hoe beter) ???
Correctie: een signaalsterkte van -55dbm is een sterker signaal dan -68dbm.

afbeelding van redactie

Ja dat weten we en bedoelen we ook. We zeiden het niet goed inderdaad. We hebben het nu beter uitgedrukt: hoe dichter bij 0 hoe beter. Dank voor de opmerkzaamheid!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
griek_nland