Edge 89 heeft verticale tabbladen in zijbalk: zo werkt dat

Microsoft is flink aan de weg aan het timmeren met de nieuwe Edge, de op Chromium gebaseerde web browser van de softwaregigant. En Edge begint zich ook daadwerkelijk te onderscheiden van Googles Chrome browser. Zo heeft Edge 89 nieuwe verticale tabbladen in een zijbalk aan de linkerkant. Wij laten zien hoe die werkt. Klik op alle afbeeldingen voor een grotere weergave.

Verticale tabbladen (zijbalk) in Edge 89

Als je Microsoft Edge 89 opent (dit geldt dus alleen voor deze versie en nieuwer: kijk onder driestipjesmenu ... | Help en feedback | Over Microsoft Edge naar je versienummer en update eventueel) dan zie je eerst als je meerdere websites opent de normale horizontale tabbladen-balk bovenaan. Aan de linkerkant zie je een knop om de verticale tabbladen in te schakelen (bij rode pijl in de afbeelding):

Als je daarop klikt worden de tabbladen verplaats naar de linkerkant in een zijbalk. Dit zijn de verticale tabbladen. Bovenaan deze zijbalk vind je ook de knop om weer terug te gaan naar gewone horizontale tabbladen.

Als je met je muis over de zijbalk gaat dan klapt deze automatisch uit en zie je de titels van de websites ook. Klik op de punaise-knop en je kunt de zijbalk uitgeklapt blijven weergeven.

Klik op het < teken en de balk klapt weer in:

En zoals gezegd als je op de knop bovenaan de zijbalk klikt dan kun je weer teruggaan naar horizontale tabbladen als je dat makkelijker vindt.

Tot slot

De zijbalk met verticale tabbladen onderscheidt Edge weer wat meer van Google Chrome maar is overduidelijk wel geïnspireerd door de zijbalk in browser Opera. Wat ons betreft is het echter een prettige aanvulling in Edge.

Deel dit artikel: 

Reacties

een zeer goede brouwser en ook nog eens de snelste voor mijn geen ff opera of welk browser van derde dan ook .

Na de recentste W10 update werkt mijn Edge browser niet meer... Wanneer ik poog deze terug te installeren heeft hij Edge nodig...????

Niet alleen de verticale tabs , maar ook startup boost !
Zie instellingen -> systeem -> opstart boost

Microsoft Edge is now 41% faster with new Startup Boost feature (bleepingcomputer.com)

Ah, dit bedoel ik: "When the browser Windows is closed, the background Edge process will continue to run while waiting for a request to launch the browser again."|
Edge blijft na het sluiten van de browser op de achtergrond nog werkzaam....

Als de opstart boost is ingeschakeld , en je gebruikt Ccleaner krijg je eerst de melding Edge afsluiten > dan Edge geforceerd afsluiten .

of deze boost uitzetten om op te starten bij aanzetten PC/Laptop.

Wel vreemd dat Edge automatisch opstart op de achtergrond en ook niet sluit met het 'kruisje' rechtsboven. Alleen als je in het menu "Microsoft Edge sluiten" gebruikt wordt de toepassing pas echt afgesloten.

Sluiten met het kruisje werkt nog altijd normaal hier.

Ja, de browser sluit wel, maar Edge blijft op de achtergrond (onzichtbaar) actief.

Na update naar Edge 89 alle aangepaste instellingen terug naar standaard, en alle favorieten verdwenen.

afbeelding van WriTer

Ja, zag het direct dat Microsoft de mosterd was gaan halen bij Opera.
Zoals vele browsers dat al hebben gedaan, net zoals tabbladen bij Firefox dat bij Opera al jaren als enige het geval was.

Ik heb alles wel op een rijtje.
Alleen niet in de goede volgorde.

Nou nou, dat is een grote verbetering? Effectieve scherm grootte wordt er kleiner door, omdat bovenste balk blijft bestaan. Ga ik niet gebruiken. Edge is verder een top browser.

Het zou prettig zijn als ook de bladwijzers links verticaal te plaatsen zijn, zoals bij Firefox mogelijk is.

wat, hoe werkt dat dan in Firefox?

Met menu: Beeld -> Zijbalk -> Bladwijzers

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ne_erland