Linkjes in zoeken, widgets en start Windows 11 openen binnenkort niet meer standaard in Edge

Een grote irritatie in Windows 11 is dat als je klikt op linkjes in zoekresultaten, het startmenu en widgets in de taakbalk (nieuws, weer etc.) standaard de Edge browser van Microsoft opent. Ook als Edge niet je standaardbrowser is!

Volgens The Verge gaat Microsoft binnenkort dit gedrag van Windows 11 in Europa veranderen. Onder druk van aankomende wetgeving in de EU zal Microsoft je standaard browser keuze respecteren en ook linkjes in Windows 11 (in startmenu, widgets en zoeken) openen in die web browser.

EU wetgeving

Vanaf maart 2024 zal de Digital Markets Act in de EU van kracht worden. Deze wetgeving moet ervoor zorgen dat je makkelijk standaard instellingen en apps van je besturingssysteem kunt wijzigen en voorgeïnstalleerde apps kunt verwijderen:

'to easily un-install pre-installed apps or change default settings on operating systems, virtual assistants, or web browsers that steer them to the products and services of the gatekeeper and provide choice screens for key services.'

Dus als je Chrome gebruikt openen alle linkjes in Windows 11 dan in Chrome en als je Firefox gebruikt dan zal Firefox geopend worden. Eindelijk, wat ons betreft. Voorheen had je - niet meer werkende - programmaatjes als EdgeDeflector nodig om dit te bewerkstellingen. Maar nu lijkt het er dus op dat Microsoft je browser keuze gaat respecteren. Onder druk van de EU en alleen in Europa weliswaar (in de rest van de wereld hebben Windows 11 gebruikers pech), maar toch.

Of Microsoft ook je standaard browser keuze in Windows 10 gaat respecteren is onduidelijk.

Onze vraag is:

Goed nieuws dat Microsoft je standaard browser keuze gaat respecteren in Windows 11 (en niet meer alles opent in Edge)?

In de reacties horen we graag je overwegingen!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
span_e