Wat ga je op Windows, iOS en in WhatsApp merken van de nieuwe EU-wetten? Veel!

De Digital Markets Act en Digital Services Act zijn nieuwe wetten van de EU die vanaf 6 maart 2024 allerlei voordelen met zich meebrengen voor consumenten. Grote techbedrijven als Microsoft, Apple, Meta (Facebook, WhatsApp), Google, Amazon en Bytedance (TikTok) moeten zich aan nieuwe privacy- en anti-monopolie-regels houden. We zetten de grootste voordelen per platform (OS) en dienst op een rij. Wat voor wijzigingen kun je verwachten de komende weken op Windows, iOS, WhatsApp, Android, Google en TikTok?

Windows 10 en 11

 • Je kunt een andere search provider instellen zodat niet standaard Bing en Edge opent vanuit Start en Windows zoeken. En een andere feed provider voor de nieuws-widget in de taakbalk. Deze alternatieven zijn echter nog niet beschikbaar en zullen gemaakt moeten worden door derde partijen zoals Google en DuckDuckGo. Voorlopig kun je hiervoor het gratis programmaatje MSEdgeRedict voor gebruiken.

Als je in Instellingen | Windows Update de 'Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn'-knop hebt ingeschakeld dan worden op 6 maart bovengenoemde wijzigingen gelijk doorgevoerd door Microsoft (deze worden dan vermoedelijk aangezet in de optionele update van eind februari). Voor andere gebruikers worden in de loop van maart en uiterlijk begin april deze functies ingeschakeld. Als je dus 6 maart deze veranderingen wilt zet dan de knop aan in Windows Update.

iOS

 • Je kunt meerdere app stores instellen om apps uit te downloaden, naast de Apple App Store.
 • Web browsers kunnen nu hun eigen engine gebruiken (in plaats van WebKit van Safari die Apple verplichtte). Bijvoorbeeld Chrome en Firefox kunnen dan, net als op Android, hun eigen browser engine gebruiken.
 • Bij het openen van Safari krijg je de vraag welke browser je als standaard wilt op iOS (je kon al wel een alternatieve browser instellen als standaard, maar je kreeg nog geen melding).
 • Apple stelt de NFC chip open voor andere betaaldiensten dan Apple Pay.
 • Je kunt abonnementen afsluiten via de website van apps in plaats van alleen via de App Store (waar Apple nog geld aan verdient). Zo kun je bijvoorbeeld op iOS een Spotify abonnement nemen buiten de App Store om op de site van Spotify.

Apple heeft iOS 17.4, waarin deze wijzigingen zitten, dinsdagavond 5 maart uitgebracht.

WhatsApp

 • Meta (Facebook) moet WhatsApp openstellen voor andere chatdiensten. Je kunt dan berichtjes van andere chat-apps ontvangen in WhatsApp en omgekeerd. Je zou dan bijvoorbeeld Signal of iMessage moeten kunnen gebruiken om te communiceren met WhatsApp gebruikers.

WhatsApp is bezig met de implementatie van een apart scherm voor 'Chats van derde partijen' (interoperabele berichtendiensten van derden) waar je deze berichten dan zou moeten kunnen zien. Het is wel noodzakelijk de encryptie op orde is (WhatsApp gebruikt dezelfde encryptie als Signal) en andere chat-diensten moeten een overeenkomst met WhatsApp tekenen. Het is dan ook niet duidelijk of je gelijk vanaf 6 maart gebruik kunt maken van deze 'Chats van derde partijen'-functie. Wij vermoeden van niet.

Signal en Treema hebben al laten weten dat ze niet geïnteresseerd zijn in interoperabiliteit met WhatsApp omdat volgens hen de privacy (met name wat betreft metadata) niet voldoende gewaarborgd is.

Groepschats en videobellen zal sowieso nog niet werken met andere chat-apps. Individuele chats wel. Volgens Tweakers zullen groepsgesprekken met andere apps binnen twee jaar moeten werken en videobellen binnen vier jaar.

Android

 • Je krijgt op je Android telefoon meer keuzeschermen te zien waarop je je standaard browser en zoekmachine kunt wijzigen van Chrome en Google in je eigen favoriet.

Google

 • Google zal vaker om toestemming vragen om gegevens van diensten met elkaar te linken voor reclame-doeleinden.
 • Bij Google zoekresultaten zullen vaker linkjes naar vergelijkingssites verschijnen als je bijvoorbeeld zoekt naar hotels, vluchten of vakanties.

TikTok

 • In TikTok kun je inschakelen dat alleen nog filmpjes op basis van je locatie worden aanbevolen en niet meer op basis van eerder bekeken video's - door de nieuwe EU privacywetgeving.

We zullen de komende dagen volgen hoe de updates voor genoemde besturingssystemen, apps en diensten de regels zullen doorvoeren. Dit artikel wordt dan bijgewerkt.

Reacties

Bij Android zou het prettig zijn dat je overbodige apps kunt verwijderen in plaats van uit te schakelen. Dat zou ook weer een hoop ruimte geven in het opslag geheugen.

Het zou ook prettig zijn als Samsung e.d. verplicht worden om de updates van Android meteen te melden zodra deze uitgebracht zijn en niet maanden later.

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
griekenlan_