Thunderbird 52.0 bevat verbeteringen aan interface, IMAP en opmaak berichten en plakt lekken dicht

Thunderbird is het mail- en chatprogramma van Mozilla, dat ook de web browser Firefox maakt. Thunderbird is een uitstekend alternatief voor Windows/Outlook Mail of Apple Mail op een Mac.

Thunderbird 52.0 is de grote jaarlijkse uitgave voor het mailprogramma die weer eens wat meer vernieuwingen en  verbeteringen brengt. Na versie 45 van een jaar geleden is Thunderbird 52 een zogeheten ESR uitgave (Extended Support Release) die zo eens per jaar verschijnt en nieuwe functionaliteit introduceert. De andere, kleine, punt-uitgaven van Thunderbird leveren onderhouds- en beveiligingsupdates.

In Thunderbird 52 is het nu mogelijk om onder Beeld | Werkbalken de Mappenvensterwerkbalk aan te zetten, waarmee je kunt selecteren welke mappen je wilt zien in de mappenzijbalk. Handig als je veel mail-accounts en mappen hebt.


Vergeet niet om de uitklapbalk weer op Alle mappen te zetten, als je het overzicht kwijtraakt.

Verder kun je nu het aanmaken van nieuwe Agenda-gebeurtenissen laten openen in een tabblad in plaats van in een los venstertje. Als je dit makkelijk vindt kun je dit inschakelen onder Extra | Opties | Agenda - zet een vinkje bij Gebeurtenissen en taken in een tabblad bewerken.

Dan open je nieuwe gebeurtenissen in een tabblad:

Verder zijn in Thunderbird 52 diverse verbeteringen doorgevoerd:
- IMAP caching maakt gebruik van nieuwste Mozilla technologie.
- Je kunt berichtenfilters (Extra | Berichtenfilters) nu kopiëren (kies pijltje naast Nieuw - Kopie).
- Chat-mogelijkheden Twitter zijn uitgebreid.
- In berichtenlijst is er nu standaard een kolom 'Correspondenten' in plaats van alleen afzender 'Van'. Meestal zullen die overeenkomen, maar bij uitgebreidere mailwisselingen zie je nu alle correspondenten.
- Afbeeldingen worden nu op een andere wijze toegevoegd om voor betere compatibiliteit met Microsoft Office en LibreOffice te zorgen. Ook worden afbeeldingen van internet niet automatisch toegevoegd aan een bericht.

Ook zijn veel fouten opgelost in deze versie van Thunderbird. Onder andere:
- diverse problemen met IMAP.
- heel veel onvolkomenheden met de opmaak bij het opstellen van nieuwe mail en beantwoorden van mail en bij de weergave van berichten.

Ten slotte zijn in Thunderbird 52 beveiligingslekken opgelost. Hoeveel is nog niet bekendgemaakt.

Thunderbird is in het Nederlands te downloaden voor Windows, macOS en Linux. Agenda extensie Lightning wordt tegenwoordig meegeleverd met Thunderbird. Updaten kan altijd vanuit Thunderbird zelf onder het driestreepjes-menu | Help | Over Thunderbird.

Ga naar de downloadpagina van Thunderbird

Deel dit artikel: 

Reacties

Jammer dat het mailadres niet automatisch wordt ingevuld wanneer je bvb een gedeelte van een naam invult...
stuurde ik vroeger bvb een mail naar louis, dan kwam automatisch het volledige mailadres in de "kolom aan" wanneer ik enkel "lou" intikte...

Dat is nog altijd zo hoor. Vreemd dat dat bij jou niet zo is. Hier werkt het nog wel.

Staan de vinkjes nog bij Opties | Opstellen | Adressering?

ja het vinkje staat aangeklikt bij het bovenste: "Lokale Adresboeken"
Wanneer ik bvb nu een naam invoeg staat die steeds in het rood (rode kleur) daar waar vroeger automatisch het emailadres verscheen...

Ik heb Thunderbird 52 verwijderd en de versie 45 geplaatst. Alles werkt nu terug normaal... En wat "raar" is in deze 45-versie heb ik nu ook de "mappenwerkbalk venster" en het venster met mijn contactpersonen (in de linker zijkolom). Wellicht werd dit geïntegreerd bij de "local" of de "roaming" AppData.

Mijn versie 45.8.0 zegt nog altijd up to date te zijn. Update release werkt niet?

Updates worden vaak geleidelijk uitgerold. Komende week zul je wel een keer een melding krijgen waarschijnlijk.

Gisteren kon ik mijn computers gewoon updaten, maar als je nu naar de Mozilla-site voor Thunderbird gaat, krijg je 45.8.0 weer aangeboden.
Er viel mij nog iets anders op: bij installatie van 52 opende er een tabblad met een hangslot en een rode streep erdoor (inclusief foutrapport), in plaats van het tabblad met de wijzigingen en verbeteringen. Datzelfde tabblad krijg ik (zowel in de Windows- als de Linux-versie als ik op 'Help' > 'Wat is nieuw?' klik. Misschien is versie 52 tijdelijk teruggetrokken vanwege foutjes?

in bovenstaand bericht staan in diverse plaatjes linksboven 3 gekleurde stippen (rood, oranje en groen). Wat stelt dat voor en hoe krijg je die te zien ?

Dat is omdat dat schermafbeeldingen zijn van Thunderbird op macOS. Op een Mac zijn dat de tekentjes om vensters te sluiten en minimaliseren.

bedankt voor de uitleg. Als niet-MacOS'er kende ik dat dus niet ....

Allemaal goed en wel maar hoe krijg ik die kalender nu terug op de zijkant.
Met dat vinkje weg te halen lukt het bij mij niet.
En verder ben ik niet veel met die kalender omdat men deze niet lijkt te kunnen opslaan op een andere schijf.

Heb het gevonden. Ga naar 'Beeld' ---> 'Venster vandaag' en bij 'Venster vandaag tonen' vinkje aanzetten.

Inderdaad Lightning werkt als vanouds na update.

Lightning is nog niet aangepast en wordt daarom voorlopig (hoe lang?) uitgeschakeld tot ook die is bijgewerkt .....

Die melding kregen wij ook, maar Lightning werkt wel gewoon en werd blijkbaar toch automatisch bijgewerkt naar Lightning 5.4. Anders kun je handmatig controleren bij Add-ons in Thunderbird door bij Extensies op het tandwieltje bovenaan te klikken en te kiezen voor Controleren op updates.

het werkt inderdaad gewoon, incl. de automatische update van Lightning naar 5.4. Toch vreemd die melding ....

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
nederla_d