Pc zo moeilijk voor ouderen

Vragensteller: 
Gerritje
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Ben 8o jr en zit graag op pc maar eigenlijk geen doen, zo moeilijk is er geen makkelijker methode voor ouderen (ik ben het meeste bezig met ww op zoeken )en het is zo ingewikkeld allemaal ik hou me nog steeds vast aan google crome of is die zo ingewikkeld ? Daar komt ook nog bij dat mijn geheugen ook wat af neemt.Sorry ik hoop niet dat ik jully lastig val maar kwam deze site tegen en ik dacht waarom niet ........deze vraag.Bvd Gerritje

Status: 
Vraag is nog niet beantwoord

Reacties

afbeelding van WriTer

Ik weet het eigenlijk niet zo hoor.
Mijn vader en moeder zijn allebei ver in de 80 en heb ze jaren geleden met de computer leren werken door ze het stap voor stap uit te leggen.
Om nu tegen een bijna computeranalfabeet te vertellen dat ze naar Linux moet gaan overstappen lijkt me toch een zeer grote sprong.

Als je altijd al met Linux hebt gewerkt en bijna nooit met Windows kan ik begrijpen dat je Windows niet handig vind, maar 80% van alle computers ter wereld draaien nu eenmaal op Windows, toch voor gewone gebruikers.
Ben zelf aan het experimenteren met allerlei Linux versies en dat is voor mij toch nog helemaal wat anders dan Windows waar ik bijna met de ogen toe alle in en outs kan vinden, en ik werk al 37 jaar met computers.

Zou er geen mogelijkheid zijn dat er iemand haar hier eens mee kan helpen?
Soms zijn er wel ergens computer cursussen waar de basisbeginselen worden uitgelegd en dan kan iedereen er mee werken hoe oud je ook bent.

I stand with Ukraine!

Ik weet van diverse 80-plussers, die zijn overgestapt op Linux Mint (het startmenu wordt op prijs gesteld), maar die hadden wel iemand, die het voor hen installeerde en uitleg gaf. Ze gebruikten vooral de browser Firefox en Thunderbird voor e-mails en waren blij verrast, dat het zo gemakkelijk was. Kortom, goede hulp is een noodzaak.

afbeelding van WriTer

Dat klopt, als je een goede uitleg krijgt van een OS met de meest noodzakelijke programma's dan kun je daar mee overweg.
Maar Windows is, of je dat nu goed of spijtig vind, eenmaal de norm.

I stand with Ukraine!

En daarmee ben ik helemaal eens!

Onder noemer van, leg je er nou maar bij en loop niet zo te piepen.
We doen het er maar mee want de buren er ook zo 1.
Eigenlijk de hele straat en die hebben het ook moeten leren. Leuk of niet.
En over een ander systeem hebben we het liever niet over, ook al is dat gratis.
Hou je er wel rekening mee dat er geen mensen ontslagen worden bij Microsoft.
Of wil je dat ook op je geweten hebben omdat je graag wat anders wil.
En wil je eigenlijk alleen een mailtje versturen en wat sites bekijken.

misschien kan u hier wat mee , een speciale site voor ouderen .

https://www.seniorweb.nl/...

is alleen niet geheel gratis dus ik weet niet ofdat ik deze site mocht plaatsen ???????

Het lijkt me dat niemand daar bezwaar tegen kan maken. Het is een goed advies!

Dat ben ik niet met je eens,omdat Gerritje deze opmerking maakt "ik ben het meeste bezig met ww op zoeken" ga ik er van uit dat de meeste problemen in het zoeken met Chrome zitten.
Misschien wel in combinatie met de hoeveelheid reclame die je met die browser te zien krijgt.

Als ik mijn browser gebruik heb ik ook helemaal geen probleem met het besturingssysteem,of dat nu W7,W10 of Linux is.

Daarom ging ik even naar Seniorweb om te kijken welke uitleg ze over Firefox geven.
Dan zie je dat ze dezelfde manier van werken hebben als op deze website,nauwelijks screenshots:
https://www.seniorweb.nl/...

Er staat een duidelijke downloadknop en als ik daarop klikt download je niets,
ook is het eventuele bestand maar 306kb groot terwijl Firefox c.a. 50.000kb groot is.

Dus ik vind dat een waardeloze website,het blad Enter moet ik nog eens even bekijken.

Mijn ouders hebben een tijd geleden een computer cursus gekregen bij een buurtvereniging, uiteraard gratis.
Vonden ze erg leuk en hebben er veel van geleerd.
Waarschijnlijk zijn er nog veel meer verenigingen, vrijwilligers die de tijd hebben om de oudere wat wegwijs te maken.
Zorg ervoor dat er niet teveel icoontje op de desktop staan alleen wat ze nodig hebben.
bijvoorbeeld een browser, met favorieten, fotoboek, eventueel een mail programma en of een eenvoudig spelletje.
Weet zeker dat het dan niet zo verwarrend is en overzichtelijk

Beste mevrouw Gerritje. De meeste mensen - dus ook ouderen - kunnen auto rijden, maar ze hebben geen idee hoe een auto werkt. De meeste mensen - ook de meeste ouderen - gebruiken pc, tablet, laptop en smartphone. Ze hebben geen idee hoe het precies werkt, maar ze kunnen er mee werken. Dat geldt ook voor de meeste - verwende - 'jongeren'. Alleen sommige ouderenbonden zeuren nog steeds dat 'digitalisering' te moeilijk is voor ouderen. Dat is onzin. U kunt gewoon met een computer werken. Even over de drempelvrees heen.
Ik neem aan dat u met een computer met Windows 10 werkt. Houd het eerst zo simpel mogelijk en ga niet overal cursussen voor nemen. Wat moet u het eerst doen? Vraag een aardige buurman of familielid met enige kennis van zaken een uurtje langs te komen. Wat moet die doen? Eerst alle overbodige software (programma's) die u niet gebruikt van de computer af halen (de-installeren). Ook de webbrowser Chrome. In Windows 10 zit standaard de browser Edge. Maak daar uw standaardbrowser van. Waarschijnlijk is het kantoorprogramma (bijvoorbeeld om brieven te schrijven) Microsoft Office op uw computer geïnstalleerd. Een 30 dagen proefversie. Als u het langer dan een maand gaat gebruiken, dan moet u gaan betalen. Zet een gratis kantoorprogramma op uw pc. Bijvoorbeeld LibreOffice. Laat uw hulp kijken naar alle instellingen in Windows 10, vooral waar het om privacy, locatieherkenning en beveiliging gaat. Die moeten goed worden ingesteld. Als u een apart anti-virusprogramma erop hebt staan: haal dat er af. In Windows 10 zit een goed anti-virusprogramma: Microsoft Defender. Werkt automatisch, hoeft u niet meer naar om te kijken. Zorg er bij de instellingen van Windows voor, dat de maandelijkse (beveiligings)updates automatisch worden uitgevoerd.
Zo,nu kunt u beginnen. Kijk op Seniorweb hoe enkele functies werken in Windows, en in Edge. Nu kunt u ook op Facebook (als u dat wilt). Laat uw hulp even uw Facebook-account (zeg maar uw gratis Facebook abonnement)aanmaken. En laat uw hulp ook even uitleggen hoe u kunt internet-bankieren. Dat is veilig. Maak bij alles wat uw hulp doet aantekeningen hoe hij/zij dat doet. Dan kunt u het daarna zélf doen. Als u op Facebook zit kunt u uw familieleden/vrienden leuke berichten of foto's laten zien. Al werkende weg gaat er een wereld voor u open en ervaart u hoe leuk - en vooral - handig al die 'digitalisering' is.
Een mailtje sturen, of ontvangen kunt u leren doen met Windows Mail, zit in Windows 10. Maar u kunt ook een ander (gratis) mailprogramma gebruiken. Gratis programma's (software) is allemaal te vinden op deze betrouwbare GratisSoftware website.
Als u op onderstaande links klikt (1 keer), dan kunt u alles vinden wat u in het begin even zou moeten weten. En hoe vaker u achter uw computer zit, hoe leuker u het gaat vinden.
https://www.seniorweb.nl/...
https://www.seniorweb.nl/...
https://www.c-and-a.com/n...
https://www.zorgmarketing...
https://www.gratissoftwar...
https://www.seniorweb.nl/

Reageer