Kan ik Windows Vista upgraden naar Windows 10?

Vragensteller: 
Ton Heijkoop
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
vista home premium
Toelichting op vraag: 

Goedendag,

Ik heb nog een oude pc waar windows vista opdraaid. Nu wil ik deze upgraden naar windows 10 of anders eerst windows 7 Kan iemand mij hierbij helpen

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Vanuit Windows Vista kun je niet gratis naar Windows 10; zie: https://www.gratissoftwar...

Windows 7 is niet gratis verkrijgbaar (normaal gesproken).

Het is de vraag, of je oude PC Windows 10 wel kan laten draaien; Windows 10 vergt erg veel van een PC.

Heel verstandig dat je wilt upgraden! Als je minimaal een processor met twee kernen hebt en 4Gb geheugen dan kan dat prima.
Het eenvoudigst kan je een USB stick maken met een Windows 10 iso. Start je computer hiermee op en dan wijst het zichzelf wel.
Omdat je vanaf een Vista computer niet gratis kan upgraden komt er een Windows 10 versie zonder licentie op je computer. Dat gaat prima, je kan alleen bepaalde instellingen niet doen.

Ik ben wat computers betreft een analfabeet. Is het dan niet eerst verstandig om Windows 7 te downloaden?

Nee, waarom zou dat verstandig  zijn?

Omdat je daarna wel de 10 versie volledig kan downloaden.
Kan ik die 10 versie vanaf de Vista downloaden of beter van de computer met Windows 10 versie

Als je eerst Windows 7 download dan heb je daar geen installatie key van. Dus dan kan je die niet gebruiken voor Windows 10. Heb je toevallig nog ergens een installatie key van Windows 7, dan kan je die rechtstreeks gebruiken voor Windows 10. Je hoeft dus niet eerst Windows 7 te installeren.
En het maakt niet uit of je download vanaf Vista of van Windows 10.

Hoi Ed,

Ik inmiddels windows 10 op een usb-stick gezet.
Ik druk op setup en ik krijg onderstaande melding:

De installatie van Windows kan niet vanuit het huidige besturingssysteem worden gestart. Start op vanaf het installatiemedium of voer een upgrade naar een ondersteunend besturingssysteem uit als u windows wilt installeren. Start vervolgens de installatie opnieuw op.

Nee, dat klopt, want je kan Windows 10 niet over Vista heen zetten. Je moet de computer opstarten vanaf de USB stick (even kijken of je op een toets moet drukken bij het opstarten om dat mogelijk te maken). Op een gegeven moment kom je dan bij een menu waar je de partitie moet kiezen waar Windows 10 op moet komen. Kies voor verwijderen (verwijder ALLE partities!) en kies "Nieuw". Er worden nu nieuwe partities aangemaakt. Op de grootste zet je dan Windows 10.

Hi Ton, als het je lukt om Vista te upgraden naar Windows 10 houdt er dan wel rekening mee, dat je oude pc dan wel zeer langzaam gaat draaien. Als je pc ouder is dan zeg maar 2007, dan zit er waarschijnlijk minder dan 4 GB geheugen in. En ook nog een ouder type geheugen, bijvoorbeeld DDR, of DDR 2.
Met minder dan 4 GB geheugen kun je Windows 10 vergeten. Tegenwoordig heb je eigenlijk standaard 8 GB geheugen nodig. Meer geheugen bij plaatsen werkt meestal niet omdat het moederbord daar niet geschikt voor is. Verder is de opslagcapaciteit van je harde schijf van belang. Wat de andere schrijvers hierboven zeggen klopt allemaal. Je moet inderdaad minimaal een dual core processor hebben. Ik ben geen Linux-fan, maar als je je oude pc nog wilt gebruiken, dan zou ik je aanraden een lichte versie van Linux Mint te installeren (opletten of je systeem 32 bits of 64 bits is). Kies de lichte versie Linux Mint Xfce (te vinden op deze site bij Besturingssystemen). Zelf heb ik ooit iets dergelijks gedaan bij een 14 jaar oude laptop met 2 GB geheugen en een single core processor. Maar zelfs dat was geen succes. Hij is niet vooruit te branden. Dus die is naar de schroothoop gegaan. In elk geval succes gewenst.

Dat langzaam gaan draaien hoeft niet persé. Ik heb zelf o.a. een oude computer met quadcore processor en 4Gb geheugen waar oorspronkelijk ook Vista op stond. Draait nu als een zonnetje met Windows 10.

Oké, ik weet het ff niet meer.
Zoals ik al zei ben ik een analfabeet.
Vraag is. Hoe kan ik Windows 10 op mijn computer krijgen.windows 10 staat nu op een usb-stick.

Ik denk dat je mijn antwoord hier boven van 15:01u nog niet hebt gelezen?

Overigens , met genoemde processor is het maximale geheugen eventueel uit te breiden tot 4 GB (DDR 2 ,667 Mhz). Dit hoeft niet veel te kosten via de Chinese Web store.
Gewoon opnieuw Windows 10 op installeren en testen of het bevalt . Een Windows 10 licentie kost niet zo duur via een aantal web shops in Nederland.

Ik zit ff te kijken
Processor: AMD Athlon 64 X2 dual core 5000+ 2.6 GHz
Ram 3
32 bits
Verder heb ik een harde schijf waar nog 80 GB op staat.
Stel dat ik over zou stappen naar Linux, ben ik dan alles kwijt wat op de computer staat?

Het zou moeten kunnen al is de processor niet de snelste. Maar als hij met Vista redelijk presteerde, dan doet hij het met Windows 10 zeker niet minder.
Je kan Linux in dual boot naast Vista installeren (of Windows 10 naast Vista in dual boot) of Linux alleen. Dan ben je inderdaad alles kwijt wat op de computer staat. Maar dat geldt ook als je alleen Windows 10 installeert.

Dus ook foto's e.d.

afbeelding van Cornelis

Beste Ton,
je kunt natuurlijk een externe harde scvhijf kopen, die zijn er vanaf 50 euro te koop (1 Tb).
Daar kun je alles wat je wil bewaren naar toe kopiëren.

Een (gratis) alternatief is Google Drive of Dropbox.

Beste Allen,

tot nu toe iedereen bedankt die hebben gereageerd.
Het enige wat ik nog wil weten is, hoe kan ik de windows 10, die op mijn usb-stick staat op de computerzetten. Ala ik dit vanaf de computer doet, dan krijg ik een foutmelding, dat het niet kan.
Ik wil het gewoon proberen en als het niet lukt dan heb ik pech gehad.

Voor een schone installatie:
In het BIOS vanaf USB opstarten.
Bij de meeste computers kom je in het BIOS door tijden het starten F2 of F8 in te drukken en dan de opstartvolgorde veranderen.
Windows 10 kun je het beste downloaden als DVD-ISO vanaf de Microsoft site en dan met Rufus een opstartbare USB maken van die ISO.
De Microsoft optie om een USB stick te maken werkt bij sommige Pc's niet.

https://www.gratissoftwar...

Een andere mogelijkheid om je bestanden te behouden:
Stop de USB stick in Pc ,open met verkenner en klik Set up aan.

Als je 32 bits Vista gebruik ,kan je hem dan alleen upgraden met 32 bits Windows 10.

ik heb een download link, zonder je gegevens in te voeren, van windows 7.
kijk eerst of je een 23 bit (x86 of x32) of een 64 bit (x64)
hier is die met x86/x32:https://download.microsof...
hier is die voor x64: https://www.microsoft.com...

Ik denk dat er na een jaar na vraagstelling inmiddels wel een ander besturingssysteem op de computer van vragensteller zal zijn geïnstalleerd.

Reageer