Komt er een geheel vernieuwd Windows 11 in het najaar?

Update 24 juni 2021

Update 15 juni 2021

Een Windows 11 testversie is gelekt, waardoor de naam bevestigd is en de eerste afbeeldingen van de flink gewijzigde interface zijn te bekijken:

Originele bericht 8 juni 2021

Op diverse websites wordt de laatste weken veel drukte gemaakt over de nieuwe Windows-versie die eind 2021 moet uitkomen. Microsofts CEO Satya Nadella zou op donderdag 24 juni, tijdens een speciaal Microsoft Event, deze compleet vernieuwde Windows uitgave introduceren. En sommigen spreken al van Windows 11.

Windows 11?

Met name Windows Latest bericht veel over het mogelijke Windows 11. Maar ook BleepingComputer speculeert over Windows 11 als opvolger van Windows 10. En in een videootje op Twitter van Microsoft Chief Product Officer Panos Panay ziet de website zelfs een aanwijzing dat de volgende versie Windows 11 gaat heten. Het schijnsel door het venster (het Windows logo) heeft namelijk de vorm van een '11'...

Of het nou Windows 11 wordt of niet, in ieder geval wordt de nieuwe versie van Windows een grote uitgave volgens CEO Satya Nadella. Op zijn openingstoespraak tijdens de Microsoft Build 2021 conferentie noemt Nadella de nieuwe Windows-versie 'one of the most significant updates of Windows of the past decade' (bekijk deze video vanaf minuut 16:19).

Grote update?

Of het werkelijk zo'n grote update wordt is wat ons betreft de vraag. De update voor dit najaar staat bekend met de codenaam 'Sun Valley' en belooft inderdaad wijzigingen aan het uiterlijk van Windows, maar veel verder dan afgeronde hoeken, nieuwe icoontjes en een wat anders vormgegeven Startmenu en Actiecentrum gaat het vooralsnog niet.

Ook komt er nieuwe functionaliteit in Windows 10 'Sun Valley' 21H2 (of moeten we zeggen Windows?) maar wat tot nu toe bekend is gemaakt - verbeterde instellingen, DNS over HTTPS en nieuw schijfbeheer - is nog niet heel spectaculair.

Geheimzinnigheid

Misschien dat Microsoft nog met grote wijzigingen komt de komende weken, want de preview builds voor Windows Insiders zijn tijdelijk stopgezet. Nog meer geheimzinnigheid dus. We hopen dat de nieuw toegevoegde functies en uiterlijke wijzigingen in ' Windows 11' ons zullen verrassen, want tot nu toe is het niet meer dan wat cosmetische aanpassingen en een enkele nieuwe functie.

De vorige twee halfjaarlijkse uitgaves van Windows 10 (versies 2004 en 20H1) waren zeer kleine upgrades met weinig nieuws onder de zon. Sun Valley moet hier verandering in gaan brengen. En hopelijk is Windows 11 Sun Valley meer dan alleen een likje verf voor Windows 10. We gaan het zien op donderdag 24 juni.

Wat denk jij: zit Windows 11 eraan te komen? Laat het weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

afbeelding van redactie

Dank, maar het is geen nieuws. Die einddatum is al sinds 2015 bekend:
https://www.gratissoftwar...

Windows 10 is End of life in 2025.
Dus een windows 11 zal wel rond die tijd komen...

afbeelding van redactie

Dank, maar het is geen nieuws:
https://www.gratissoftwar...

Als we het hebben over de juiste naam de gebruikt moet worden dan zou ik zeggen windows 20 dit aan de hand van de built nummer die staat nu op 19043 en de nieuwste versie zal zijn 20000 of zoiets.

Ben ik de enige die denkt van oww god Windows 11. Dat wordt opnieuw dokken of per maand betalen net zoals Office 365??

Nou nee hoor..; ik denk dat je gewoon die nwe versie kosteloos kan upgraden
(mits je een geregistreerde win 10 hebt)
Of je hardware het dan allemaal nog aankan is een andere vraag..

Msoft weet ook wel dat als je het meestgebruikte OS
in een maandelijkse Abbo vorm zou gaan gooien ze heel veel omzet/gebruikers gaan verliezen!

Ik kan niet wachten, Vind het altijd wel leuk iets nieuws.

Keep het simple. In windows en ook in Office zit teveel rommel die de gemiddelde gebruiker niet gebruikt. Ik heb nog steeds een windows 98 versie op een computer. Werkt fantastisch en geen last van hackers etc.
Weg met die overtollige rommel.

Tja, zo kan je het ook zien natuurlijk.

Zelf gebruik ik (naar alle tevredenheid)na Windows 95,98,XP en de 8 nu de laatste 10.
Werkt fantastisch en ook geen last van hackers enz.
EN veel makkelijke dingen die er tegenwoordig in zitten.
(onbekend is natuurlijk onbemind...)

Ja, ik speel ook nog steeds op mijn Commodore 64. Geen virussen en hackers.;-)

En ik op mijn stand-alone Packard Bell uit 2004, nog nooit een storing gehad.
Call of Duty I en II lopen als een trein.

@Cees : er was eens ... een 'Personal Computer'. Nu moet je dagen spenderen om de overbodige, verplicht geinstalleerde bloat er weer uit te krygen. Mocht dat al kunnen. Spytig. Iedere update of -grade opnieuw de 'MS voorkeurinstellingen' uitharken. 'Personal' computer ? Er was eens. Helaas.

Het woord "Personal" betekent iets heel anders dan Acky denkt. Personal is het tegenovergestelde van Mainframe. Het betekent in dit geval "Stand alone". Kortom een computer die zelfstandig kan werken en niet een terminal die werd aangesloten op een mainframe. Een personal computer is dus niet een computer voor privé gebruik zoals, net als Acky, veel mensen denken.

Btw : het Duitse (Bernd Schuster) W10Privacy is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Kyk maar even of je er wat mee aan kan. Werkt trouwens ook vlotjes op W7. Wel met helder hoofd en kennis van zaken te gebruiken, of anders laten. Succes !

Wat Jip ook schrijft, kale versie, dan kunnen mensen zelf kiezen wat ze wel en niet willen.

Klopt, maar veel mensen zien er tegenop van alles weer eens te gaan installeren en naar hun hand te zetten.

Het is maar hoe je het bekijkt, W10 moet je sowieso naar je hand zetten.
ik heb toch liever dat ik apps die ik nodig heb kan installeren dan zoveel onnodige te moeten wissen (en soms zelfs niet eens kunnen wissen - Xbox Game Bar bijvoorbeeld).
Hoe dikwijls krijg je niet de raad om overbodige apps te wissen? Is het niet eenvoudiger ze niet te hoeven wissen? ;)
Ik dacht dat "vrijheid" betekent dat ik (en niet MS) bepaalt wat - en hoe -ik op mijn PC doe. Als ik liever Faststone dan Foto's gebruik is dat mijn keuze,als ik regelmatig Firefox moet verkiezen boven Edge ook, waarom wil MS haar keuze dan absoluut opdringen?

Dat gaat echt niet gebeuren.
Het gros van de gebruikers willen gewoon direct een foto bekijken of gelijk een film afspelen of gelijk internet gebruiken en boeit het totaal niet met wat voor programma dit gebeurt.

Probleem is natuurlijk dat u geen eigenaar bent van de Windows versie die u gebruikt. De eigenaar daarvan is Microsoft en die bepaalt in diezelfde vrijheid waar u het over heeft wat er allemaal in dat disk besturing systeem komt. De vrijheid brengt ook met zich mee dat u voor een ander "disc operating system" kan kiezen als u die overbodige extra's niet ziet zitten, de diverse Linux distributies proberen allemaal op Windows te gelijken. Op zoek naar een Spartaans systeem dus, net als de dagen van weleer toen je alleen een DOS op je computer kreeg en zelf allerlei losse programma's kon uitkiezen om op de computer te laten werken. Maar ook toen was je nooit eigenaar, maar gebruiker, wat dat betreft is er nog niets veranderd.

Moi, sloop al die apps er maar uit.
En maak de besturing zo klein en snel mogelijk.
Geen rotzooi er in…

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
honga_ije