Zo ziet Windows 11 eruit: Microsoft stelt het geheel vernieuwde Windows voor

De belangrijkste aankondigingen van Microsoft over Windows 11 in het kort:

 • Windows 11 is gratis (als upgrade van Windows 10) en wordt uitgerold vanaf 5 oktober 2021 als gratis upgrade
 • Lang niet alle pc's zijn geschikt voor Windows 11
 • Uiterlijk en logo zijn flink op de schop genomen in Windows 11
 • Widgets met nieuws, sport, weer, foto's en agenda zijn terug
 • Je kunt Android apps gebruiken op Windows 11 (deze functie is uitgesteld)
 • Microsoft Teams is geïntegreerd

Microsoft heeft vanmiddag Windows 11 als opvolger van Windows 10 aangekondigd tijdens een evement dat live gestreamd werd. Wij zetten de feiten over Windows 11 op een rijtje en geven antwoord op al je vragen. En laten je zien hoe Windows 11 eruit ziet.

Waar kun je de aankondiging van Windows 11 bekijken?

Microsoft organiseerde op donderdagmiddag 24 juni om 17u Nederlandse tijd (11 a.m. Eastern Time) een evenement via een live stream. Je kunt het evenement hier nog terugkijken (of hier via Twitter).

Gaat de volgende Windows versie echt Windows 11 heten?

Ja! Microsoft heeft lang volgehouden dat Windows 10 de laatste Windows-versie ooit zou zijn. Maar nu bevestigt Microsoft manager Panos Panay dat de nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem Windows 11 gaat heten.

Er waren al diverse geruchten, maar door het uitlekken van een build van Windows 11 vorige week was al duidelijk geworden dat Microsoft hard werkt aan een geheel vernieuwd besturingssysteem dat echt 'Windows 11' heet. De codenaam voor de testversie was trouwens 'Sun Valley'.

Wordt Windows 11 heel anders dan Windows 10?

Ja. De interface wordt behoorlijk opgefrist. Zo is het Windows-logo nu een vierkante vlag en zijn Start en de taakbalk gecentreerd. Ook zijn iconen vernieuwd, hoeken van vensters en meldingen afgerond en zijn de live tegels verdwenen. Veel wijzigingen kun je trouwens wel weer terugveranderen via de Instellingen.

Deze vernieuwingen worden verder geïntroduceerd:

 • Widgets komen terug naar Windows 11 met agenda, foto's, weer, sport en nieuws. Behalve widgets van Microsoft kun je gelukkig ook widgets van derde partijen toevoegen. Het lijkt er dus op dat de Nieuws- en weerbalk die net in Windows 10 is geïntroduceerd weer verdwijnt in Windows 11 (of in ieder geval in andere vorm terugkomt).

 • Nieuwe overzichtelijkere Instellingen app.

 • Nieuwe mogelijkheden om meerdere vensters snel te rangschikken met 'snap lay-outs'. Als je je muis over de maximaliseer-knop beweegt kun je kiezen uit verschillende plekken om vensters te plaatsen en rangschikken.

 • Nieuwe thema's en nieuw vierkant Windows logo.

 • Windows 11 is sneller en zuiniger.

 • Updates via Windows Update zijn 40% kleiner. Ook komt er maar één grote update per jaar in plaats van de twee per jaar voor Windows 10.

 • Microsoft Teams is direct geïntegreerd in Windows 11. Skype gaat verdwijnen uit de standaard installatie.

 • Er komt een nieuwe Microsoft Store met veel meer mogelijkheden voor ontwikkelaars om hun software in de Store te zetten. Zo kunnen ook traditionele Win32 desktop applicaties via de Store verspreid worden in plaats van alleen Univeral Windows Platform (UWP) apps. Veel meer software beschikbaar in de Microsoft Store dus!

 • Android apps zijn te gebruiken in Windows 11. Je kunt ze downloaden via de Microsoft Store. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Amazon Appstore. Welke Android apps je op Windows 11 kunt draaien is nog onduidelijk.

Verdwijnen er ook onderdelen en software uit Windows 11?

Ja. De volgende componenten zul je niet meer standaard terugvinden in Windows 11:

 • Internet Explorer (indien nodig kun je de IE mode in Microsoft Edge gebruiken)
 • Skype
 • OneNote
 • Paint 3D
 • Cortana
 • Nieuws- en weerbalk (is getransformeerd in Widgets)
 • Tablet modus
 • Tijdlijn
 • Live tegels in Start

Wanneer verschijnt Windows 11?

Windows 11 komt 5 oktober 2021 uit. Als je huidige computer met Windows 10 geschikt is voor een upgrade dan kun je deze vanaf oktober tot midden 2022 verwachten (de uitrol is gefaseerd).

Voor Windows Insiders komt volgende week een preview uit van Windows 11, die gratis te downloaden is.

Blijft Windows 11 gratis?

Windows 11 blijft een gratis upgrade als je een geldige licentie voor Windows 10 hebt, zo bevestigt Microsoft. Je pc moet wel over enkele specificaties beschikken.

Hoe weet ik of mijn pc geschikt is voor Windows 11?

Lang niet alle pc's en laptops kunnen Windows 11 draaien. Je pc moet beschikken over minimaal:

32-bit processoren vallen dus af. Lees hier alle specificaties.

Je kunt hier de PC Health tool van Microsoft downloaden om te kijken of je computer Windows 11 aankan. Je installeert de app en klikt op Nu zoeken.

Komt na Windows 11 ook Windows 12?

Niemand die het (nog) weet...

Blijft Windows 10 bestaan naast Windows 11?

Ja, Windows 10 wordt ondersteund met updates tot en met 14 oktober 2025. Nog vier jaar dus. Als je pc Windows 11 niet aankan dan kun je nog vier jaar lang Windows 10 blijven draaien. Windows 10 versie 21H2 zal dus waarschijnlijk gewoon in het najaar uitkomen naast Windows 11.

Wat denk jij van Windows 11? Geef je mening in de reacties hieronder!

Bron: 

Lees meer over Windows 11 bij Microsoft

Copyright afbeeldingen Microsoft

Deel dit artikel: 

Reacties

Windows 11 is sneller en zuiniger, maar de eisen aan de hardware worden hoger. Dat klint tegenstrijdig. Windows OS claimt blijkbaar meteen een groter deel van je hardware capaciteit. Ben benieuwd wat er dan overblijft voor de lokale applicaties.
Windows 8 en 10 waren zogenaamd ook sneller dan hun voorgangers, maar dan moest je wel de HDD door een SSD vervangen. Ik zie nog geen wezenlijke veranderingen bij Windows 11.
Ik hoop dat er standaard praktische thema's bij zitten.

Is dit niet iets voor het programma "Top Gear"? Dit lijken de specificaties van een heel bijzondere maar wel dure auto, voor sneller en zuiniger moet er immers een bijzondere motor in>

Wat een negatieve reacties weer. Windows ontwikkelt zich, net zoals de hardware, software en games. Ik had geen decennia Wolfenstein in DOS willen blijven spelen. Ontwikkeling heet als nadeel dat je, als je bij wilt blijven, moet investeren. Net zoals je een auto na enige jaren inruilt. Het is niet verplicht, maar het mag. Deze site heet gratissoftware maar niet alles is gratis luitjes!

Wat ontwikkelt zich precies bij Windows dan?

Het geheugen!

Msoft info > Windows 11 is sneller en zuiniger. ???
Mag ik ff lachen! (Wij van wc eend...enz.)

Eisen zijn vrij nwe cpu en 4 Gb ram en nog wat hardware onzin
( abt ram ; na opstarten word al ongeveer de helft word gebruikt -zuiniger? )

Tuurlijk; de nwe windows11 wast witter dan wit..HI!
(ze vertellen alleen niet dat je daarvoor - met hun huidige systeem eisen - bijna/vaak een nwe wasmachine moet aankopen! ;-)

Iets teveel bier gedronken?

Op een oude pc (2008) installeer ik regelmatig insider-programma's.
Gisteravond windows 11 binnengehaald en geïnstalleerd. Alles werkt en het ziet er mooi uit.

Windows 11 komt niet meer in 2021, maar in 2022
https://tweakers.net/nieu...

Voor jou wel, ja....

Microsoft Pc-Health programma geeft aan dat sommige PC's niet geschikt zijn voor Win 11. Als je een stapje verder gaat blijkt dat veelal om de processor te gaan. Maar het blijkt ook als dat dat de enige blokkering is die géén rode vlag van Microsoft krijgt Windows 11 gewoon geïnstalleerd kan worden. Ik heb begrepen dat met een week of twee, drie een nieuwe versie van PC-Health komt waarin weer meer apparatuur een ja zal krijgen. Maar dat kan natuurlijk ook nog wat langer duren.

Ik heb de pc health check gedaan en op basis van de app kan ik bevestigen dat een Ryzen 7 5800H de upgrade naar Windows 11 wordt toegestaan

Hier de test app geprobeerd op een pc met een Intel i5 8400 van 3 jaar oud, is goedgekeurd door de app :)

Het Android apps kunnen gebruiken neem maar met een zak zout.
https://nl.hardware.info/...

Microsoft ontwikkelt voor de ondersteuning hiervan WSA (Windows Subsystem for Android). Niet te vroeg je zak zout erbij pakken....

In het artikels staat.
"De organisatie zal voor deze ondersteuning geen gebruik maken van emulatie. In plaats daarvan zou het systeem Android-apps kunnen uitvoeren die zijn gedownload via de Microsoft Store. Het downloadproces zou echter worden aangedreven door Amazons Appstore."

Meer artikelen ovver windows 11 op "Windowslatest.com".

Zo..heb nog nog ff verder ingelezen over windows 11:

Zoals het er nu uitziet zijn alle processors van voor 2017 niet bruikbaar!
Ook die tpm 2.0 is verplicht!
En geen 32 bits Os meer!

Das natuurlijk allemaal wel bizar..;

Er zijn zat winkeltjes die bv nu 2e hands bedrijf PC-s I3-i5-i7 van zelfs 6e categorie voor leuk prijsje aanbieden ..dat gaat dus in principe nog maar max. 4 jaar mee...
Dan stopt win 10 support!

En dan nog niet eens gedacht over al die low budget pc/laptops in andere delen van de wereld.. moeten ze daar ineens over paar jaar pc ook upgraden?

Buiten dat ik wil geen verplichte tpm /secure boot... misschien handig voor bedrijven maar niet als eindgebruiker - zeker niet als je dualboot draait! ( kan allemaal ook wel weer, maar met hoop gedoe )

Ik zag al wat truukjes om toch windows 11 te installeren zonder tpm/secureboot.. maar ja, dat is op die gelekte win 11 versie he- das nog niet de officiële test versie die vd week uitkomt..

En er kan nog van alles veranderen natuurlijk.. ; als je het mij zou vragen..doe een win 11 home met niet van die hoge eisen..(gewoon dezelfde als win 10 ) we gaan het zien in de komende jaren!

Over 4 jaar zijn PC's (of laptops) van voor 2017 minimaal 8 jaar oud. Bij een smartphone krijg je na 2 jaar al geen updates meer.... Het is maar hoe je het bekijkt.

Bij MajorGeeks gaan ze ervan uit dat als je windows 10 kunt draaien je ook windows 11 kunt draaien. Ze bevelen ook dit programmaatje aan: WhyNotWin11 .
Dat geeft precies aan waar de tot nu toe bekende knelpunten zitten. Mijn enige belemmering is mijn i5-6600k. Bezopen natuurlijk.

Windows 11 blijkt alleen te kunnen installeren op pc’s vanaf Ryzen 2000 of 8e generatie Intel Core, dus niet op alle 64-bits processors. Zie ook https://tweakers.net/nieu...

Als dat TPM 2.0 een harde eis is om Windows 11 überhaupt te kunnen draaien dan weet ik wel een goed alternatief voor Windows, namelijk Ubuntu. Hier geen onzin over UEFI, Secure Boot en TPM. Werkt gewoon en wordt op oudere hardware ondersteunt.

DOS zal ook nog wel werken op je koffiemolen, dan.....

Uiteraard anoniem. Ubuntu is ook een uitstekende keus voor IoT.

is alleen jammer dat je 60000 commandos moet leren eer je een printer of programma kan instaleren op ubuntu , en dan heb ik het nog niet eens over programmas die je helemaal niet eens kan instaleren,. ubuntu en al die distros is gemaakt voor mensen die niets meer te doen hebben dan zeuren over windows en waarscheinlijk te veel tijd overhebben om alles te instaleren ,

Alleen even reageren op installatie van de printer bij Ubuntu, ik heb mijn printer draadloos (via wifi dus) en ik absoluut niets hoeven te doen om deze printer te installereren, automatische herkenning van mijn hp envy printer. Het enigste commando dat ik heb opgezocht is te kijken of de firewall aan staat na installatie en die eventueel aan of uit te zetten. het software center biedt talloze programma's aan. Enige kennis van de engelse taal is dan wel een pré.Dus 600000 commando's is iets overdreven. Ik vind windows wel best een goed besturingssysteem, maar ik ben er mee gestopt omdat ik alle tier lantijnen niet meer zag zitten. Menig gebruiker van deze site hebben wel eens geopperd, kan er geen basis windows komen, dat zou best wenselijk zijn voor veel windows gebruikers.Sorry, ik heb al meer gezegd dan wat ik wilde.

Alsof Ubuntu géén tierelantijnen heeft. Waarom doet Ubuntu toch zo zijn best om op Windows te lijken? Met een basis Windows goed idee, maar dan ook even stellen dat er een basis Ubuntu moet komen, want dat is iets dat niet bestaat, gelet op alle meegeleverde bloatware bij de installatie van Ubuntu.

Bloatware bij Ubuntu? Welke bloatware bedoel je dan? Ubuntu is een functioneel besturingssysteem wat boordevol software zit die jij nodig zult hebben.

Ik denk dat je in de war bent met Windows wat over het algemeen bloated is en waar functionaliteit juist out of the box beperkt is.

"Ubuntu is een functioneel besturingssysteem wat boordevol software zit die jij nodig zult hebben." Dat denken ze bij Google ook met Android, of Windows 10 van Micrsoft. Ubuntu is net zo'n besturingssysteem als Windows inclusief de bulk aan overtollige nodeloze software.

Je hebt nog geen antwoord gegeven op mijn vraag. Welke bloatware bedoel je bij Ubuntu dan? En wat versta jij precies onder "bulk aan overtollige nodeloze software"?

ik lees hier al 8 commandos voor een printer , met windows ee programma hp smart en alles voor elkaar

dus voor een printer 8 commandos ken je nagaan welke commandos je meer nodig het om je gehele computer op orde te krijgen

https://www.cyberciti.biz...

60000 commando's? Plug & Play voor de printer en je bent in de meeste gevallen al klaar.

Software installeren is Ubuntu gemakkelijker dan in Windows, de meeste software die jij nodig hebt zit in het softwarecentrum of is al aanwezig in Ubuntu, ook de spellingcontrole.

Maar probeer nu eens Ubuntu te installeren op een computer met UEFI, dat gaat niet zo eenvoudig. Maar ik neem aan dat u bedoelt dat Ubuntu oudere hardware ondersteunt. Niet andersom.

Hoi Rood Mormel, een computer met UEFI zal gewoon draaien onder Ubuntu. UEFI wordt al heel lang gebruikt ten opzichte van het verouderde BIOS.

Even een aanvulling op mijn vorige reactie die voor Rood Mormel bedoelt is:

UEFI is de vervanger voor het oude BIOS. Voor Ubuntu maakt het echter niet uit of je computer nou UEFI of BIOS heeft, beide zal gewoon werken. Secure Boot daartegenin zul wel even uit moeten zetten want dat is namelijk een Windows functie die in Ubuntu niks om de hakken heeft.

wat is dat toch altijd , als het over windows gaat dat al die ubuntu jankertjes er doot heen beginnen te gillen , heb je ubuntu , ben je tevree blijf er dan bij maar kom dan niet de windows gebruikers afjanken want dat zijn er altijd nog meer dan dat zielige handje ubuntu gebruikers

De redactie vraagt mensen over wat ze van Windows 11 vinden, tja dan krijg je verschillende reacties die wellicht ook een andere mening erop nou houden.

Er is hier niemand die Windows gebruikers "afjankt". Dat zit allemaal in jouw hoofd. Sterker nog, het "afjanken" daar ben jij juist mee begonnen.

WindowsPCHealthCheck gedraaid: niet compatible. Dit bleek na een kleine aanpassing in de bios (zie uitleg Microsoft) verholpen! ;-) Laat maar komen dat Windows 11.

Ik lees dat Skype helemaal niet gaat verdwijnen. Skype wordt ook niet verwijderd tijdens het upgraden, maar wordt niet meer geïnstalleerd op nieuwe apparaten of bij nieuwe installaties van Windows 11. Ze kunnen worden gedownload in de Store.
Wel wordt Skype Meetnow vervangen door Chat, maar dat is dus geen Skype.

Dit heb ik op Tweakers gelezen:
Voor de installatie van Windows 11 is TPM 2.0 niet vereist, ondanks dat Microsofts PC Health Check-app dat suggereert. In uitgebreide documentatie staat dat TPM 1.2 voldoet. Daarmee komen veel meer systemen in aanmerking voor het nieuwe besturingsyssteem.

2 laptops voldoen alle twee niet aan de systeemvereisten.

Zie ook deze link , het laatste antwoord van @DaveM121 m.n. processor , die van mij staan er niet bij

https://answers.microsoft...

Mijn pc voldoet niet maar krijg wel een tip: 'Bij deze winkels een Windows 11 compatibele pc kopen' Dacht ik niet..

Als ze bij Microsoft nu denken dat zij gaan bepalen wanneer iedereen een nieuwe computer moet aanschaffen met een nieuwe versie van windows of wat dan ook, dan vergissen zij zich schromelijk!!!

Lekker dan.
2 van de 3 pc's/laptops voldoen niet aan de systeemvereisten

Computer 6 jaar oud kan geen Windows 11 draaien jammer dan blijf mooi bij Windows 10

die van mij is 3 jaar, en ook niet geschikt.. :)

Op mijn computer zou Windows11 ook niet kunnen draaien!!
Een AMD Ryzen 9 3900x, 16GB RAM, meerdere M.2 SSD's, AMD 5700XT videokaart, Gigabyte x570 Aurus Master moederbord. Wat willen ze nog meer?

Probeer eens ms32info.exe uit te voeren. Staat er bij BIOS-modus 'verouderd' dan kun je Windows 11 niet draaien want die heeft UEFI Secure Boot nodig. Ik heb hetzelfde probleem.
Dan ben je veroordeeld tot Windows 10 tot 2025.

Bij BIOS-modus staat 'UEFI'

Wat ik al vreesde is nu dus ook waarheid geworden..
Nog zwaardere hardware eisen- ook en verplicht MS account en skype eruit..

Kijk eens hier intel cpu eis ; globaal genomen minimaal een I3..maar dan wel van de 8e generatie!
---> https://docs.microsoft.co...

En voor AMD ---> https://docs.microsoft.co...

Ook nog paar eisen aan je moederbord/bios..
Ik denk dat over paar jaar ineens Linux groter markt aandeel gaat krijgen! ;-)

Msoft zelf zegt ook nog dit >
What if my PC doesn’t meet the minimum hardware specifications?
Can I stay on Windows 10?
Yes! Windows 10 continues to be a great version of Windows.
We have committed to supporting Windows 10 through 14 October 2025

neem de pc health test niet te serieus , op twee computers laten lopen en op alle kwam eruit dat windows 11 niet kon worden geinstaleerd .
toch gedaan en beide met succes.

uiterlijk van windows 11 wel aardig maar bij het start menu twee keer klikken om op all apps te komen , nl een keer om het menu te openen en de tweede keer op all apps staat mijn niet zo aan omdat ik nu bij windows 10 in het start menu gelijk mijn progammas ziet staan .

verder nog weinig mee gewerkt omdat ik windows 11 op een ( speel ) computer heb gezet .

maar dat was ook de gelekte iso , misschien word het eind produkt wel anders .

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
du_tsland