Grote preview update Windows 11 brengt heel veel vernieuwingen (nu voor iedereen)

Korte samenvatting

 • KB5031455 is de grote update voor Windows 11 22H2 met veel nieuwe functies ('Moment 4': lees hieronder onze bespreking van de vernieuwingen)
 • Nu is dit nog een preview update die je handmatig moeten downloaden via Windows Update
 • Op 14 november tijdens de maandelijkse updates krijgt vermoedelijk iedereen deze nieuwe functies automatisch
 • Copilot, de AI assistent van Windows, is nog niet in Europa beschikbaar (maar met een trucje al wel te gebruiken in Nederland en België)
 • Update: De 31 oktober verschenen jaarlijkse upgrade naar Windows 11 23H2 bevat ook al deze functies

 
Later dan gebruikelijk zijn donderdagavond 26 oktober de maandelijkse preview updates voor Windows 11 22H2 en Windows 10 22H2 verschenen.

De update voor Windows 11 22H2, met als nummer KB5031455, is heel groot met aangekondigde nieuwe functies als een geheel vernieuwde gratis versie van mailprogramma Outlook en heel veel kleinere, maar handige, verbeteringen en vernieuwingen aan Verkenner, Instellingen, taakbalk, systeemvak en meer.

Vorige maand was deze update al beschikbaar voor mensen die de schakelaar om altijd als eerste de nieuwste updates te krijgen hadden aanstaan. Nu is de update te krijgen voor iedereen die deze optionele update handmatig downloadt (en in november bij de maandelijkse updates vermoedelijk voor iedereen). Lees hieronder over alle grote verbeteringen en nieuwe functies in Windows 11 22H2.

Voor Windows 10 KB50131445 is er een preview update met de gebruikelijke foutoplossingen. Windows 11 21H2 krijgt geen updates meer (je kunt gratis upgraden naar een nieuwere versie van Windows 11).

Preview updates zijn optioneel: ze worden niet automatisch geïnstalleerd, je moet ze via Windows Update handmatig downloaden en installeren. Dinsdag 14 november 2023 krijg je deze foutoplossingen en functies ook meegeleverd met de maandelijkse beveiligingsupdates.
 
Oktober 2023 preview updates
Versie Update Build
Windows 11
22H2 KB5031455 22621.2506
21H2 Krijgt geen updates meer
Windows 10
22H2 KB5031445 19045.3636

 
1. Windows 11 22H2: grote preview update met Outlook en veel vernieuwingen

In de preview update KB501455 voor Windows 11 22H2 worden deze keer veel grote nieuwe functies geïntroduceerd.

De grootste vernieuwing, AI assistent Copilot, is al wel in Amerika beschikbaar maar wordt in Europa vanwege privacy-kwesties nog niet uitgerold (maar lees hier hoe je Copilot met een trucje ook al in Nederland kunt proberen). Copilot moet in de zijbalk zitten en kan je helpen bij allerlei taken, zoekopdrachten en voor het creëren van teksten, samenvattingen of afbeeldingen. Lees hier meer over Copilot.

Nieuwe functies in Windows 11

Nog geen AI met Copilot in Windows 11 dus. Maar verder zitten er heel veel vernieuwingen in deze Windows 11 update die al wel beschikbaar zijn in Nederland en België.

Je kunt de geheel vernieuwde Outlook-app voor Windows gratis downloaden. Outlook zal op termijn de Mail en Agenda apps in Windows vervangen als standaard meegeleverde app. Je kunt Outlook nu al installeren vanuit de Microsoft Store. Ook kun je in de Mail app rechtsboven een schakelaar zien met 'Het nieuwe Outlook uitproberen'. Let op dat Outlook vooralsnog alleen werkt met IMAP en niet met POP3.

Grote nieuwe functies in update KB5031455 zijn verder:

 • Nieuwe startpagina van het Instelling-scherm

 • Nieuw vormgegeven Windows Verkenner met onder andere Galerie functie voor foto's

 • Verkenner herkent cloud-mappen en lokale mappen en geeft nieuwe icoontjes weer in de adresbalk
 • Er is een Details-knop in Verkenner die een zijbalk opent met meer informatie
 • Geluid: met de volumemixer die opent als je op het luidspreker-icoontje en dan geavanceerde instellingen klikt in het systeemvak biedt nu de mogelijkheid om per app het volume in te stellen

 • Er is nu een optie om de tijd in het systeemvak NIET weer te geven (rechtklikken op klok en Aanpassen kiezen)
 • Als er meldingen zijn in het systeemvak dan wordt het bel-icoontje opgevuld met een kleur

 • Er is nu een 'Bekijk meldingen' knop voor belangrijke meldingen
 • Onder Instellingen | Systeem | Voor ontwikkelaars kun je nu de schakelaar aanzetten bij Taak beëindigen waarna je rechts kunt klikken op elke app in de taakbalk om deze te beëindigen
 • Door rechts te klikken op het netwerk/wifi icoontje in het systeemvak kun je kiezen voor Netwerkproblemen vaststellen
 • Windows Verkenner kan nu zelf 7z-, Tar- en Rar-archieven openen. Daar heb je geen extra programma's zoals 7-Zip meer voor nodig
 • Je kunt bestanden nu direct delen via de nieuwe Outlook app
 • Er is een nieuwe Backup-app voor Windows 11, net als laatst voor Windows 10. Je moet daarvoor wel voldoende OneDrive cloudopslag hebben (of extra ruimte kopen)

 • Er zijn nieuwe, mooiere, 3D emoji. Klik Windows-toets en . (punt) om ze te openen
 • Ondersteuning wachtwoordsleutels om je daarna met gezicht, vingerafdruk of pincode te kunnen aanmelden
 • Onder Windows-beveiliging | App- en browserbeheer kun je (onderaan) Bescherming tegen phishing aanzetten zodat Windows waarschuwt voor mogelijk schadelijke apps en websites

Ten slotte worden in KB5031455 nog veel verbeteringen en foutoplossingen doorgevoerd aan onder andere de prestaties van het zoekvak, Windows Firewall en Outlook.

Deze grote preview update voor Windows 11 is nu al handmatig te downloaden via Windows Update. Op 14 november krijg je deze nieuwe functies automatisch geïnstalleerd bij de maandelijkse updates. Dan zijn ze wel beter getest, er kunnen nu nog fouten in zitten. Maar als je nieuwsgierig bent kun je nu al aan de slag met veel nieuwe functies.

Update
De jaarlijkse upgrade naar Windows 11 23H2 (2023-update) is inmiddels op 31 oktober verschenen. De functies uit deze preview update tref je daar dan ook in aan.

 
2. Windows 10 22H2: KB5031445 is kleine onderhoudsupdate

De preview update KB5031445 voor Windows 10 is een zeer kleine onderhoudsupdate die deze maand maar negen foutoplossingen en verbeteringen heeft.

Windows 10 22H2: laatste versie
Windows 10 22H2 is de laatste jaarlijkse versie van Windows 10 met grote nieuwe functies. Je krijgt voor Windows 10 22H2 nog wel tot oktober 2025 maandelijks beveilingsupdates. Als je nog op Windows 10 21H2 of een oudere versie zit dan is het tijd om te upgraden naar versie 22H2.

 
Preview updates zijn alleen te verkrijgen als je naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update gaat en op de Downloaden en installeren knop klikt onder het kopje Optionele kwaliteitsupdate beschikbaar.

3. Overige updates

Er zijn ook Windows Servicing Stack Updates voor Windows 10 en 11 die meegeleverd worden met de preview updates. Ten slotte kun je preview updates voor het .NET framework tegenkomen

Eventuele problemen met deze updates horen we graag in de reacties hieronder.

Uitleg Windows 10 en 11 versies

Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 of 11 versie- en buildnummer je hebt. Een versienummer bestaat uit jaar en helft van het jaar van uitgave, dus bijvoorbeeld 22H2 (verschenen 2022, tweede helft).

Als een Windows-versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je, enkele maanden van tevoren, een verplichte - automatische - upgrade naar een volgende versie. Hier zijn de data voor Windows 10 en Windows 11:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 22H2 14 oktober 2025
Windows 11 21H2 10 oktober 2023
Windows 11 22H2 14 oktober 2024


Reacties

Sinds ik deze geinstalleerd heb, crashed en reboot mijn PC elke 2 tot 4 uur. Ook als ik niets (PC is 'idle') aan het doen ben.

Weer allemaal nieuwe dingetjes erbij gekregen van ome microsop, mijn Windows 11 wordt zo langzamer hand zo zwaar als een dubbeldekkerbus.

ik had hem al een tijdje geen problemen hier.

Op Windows 10 22H2 werd vanmorgen zonder mijn bemoeienis KB4023057 geïnstalleerd.
En ook KB5031904 preview versie .Net framework.
'Nu opnieuw opstarten'

Prachtig, prachtig, prachtig. Maar....veel Windows 10 gebruikers laat men in de kou staan vanwege de idiote systeemeisen

Windows 11 instaleren met USB Rufus, dan gaat het goed komen.

Geeft problemen met de verkenner van Windows 11 Pro in sandbox.
Deze start op en sluit dan weer direct.

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
w_t-rusland