Hoe kun je Windows 11 alvast virtueel uitproberen?

Update 27 september 2021

Inmiddels staat Microsoft ook niet meer toe dat je met behulp van een ISO bestand Windows 11 in VirtualBox installeert op een ongeschikte pc.

Update 20 augustus 2021

Inmiddels heeft Microsoft de eerste officiële ISO van Windows 11 Insider Preview als gratis download aangeboden. Zo kun je makkelijker rechtstreeks het ISO-bestand van Windows 11 installeren in VirtualBox of op een test-pc of als dual boot.

Download gratis officiële ISO bestand van Windows 11 Insider Preview via Microsoft

Originele bericht 30 juni 2021

De eerste Windows Insider Preview van Windows 11 is maandag in het Dev Channel verschenen. Gevorderden die overweg kunnen met bijvoorbeeld VirtualBox kunnen nu een eerste testversie van Windows 11 uitproberen. Wij laten zien hoe je dat doet. Alleen voor gevorderden!

Let op!
Je kunt deze vroege testversie van Windows 11 natuurlijk ook direct op een pc uitproberen, maar dat zouden wij niet aanraden! Op te oude pc's draait Windows 11 waarschijnlijk niet eens en als je Windows 11 als dual boot op een tweede partitie wilt installeren moet je heel goed weten wat je doet! Wij raden daarom het gebruik van virtuele machine-software zoals het gratis VirtualBox aan. Voordeel is dan ook dat je binnen Windows 10 (of Mac of Linux) gelijk een venster met Windows 11 kunt proberen.

1. Installeer VirtualBox en toebehoren

Wij hebben jaren terug een zeer uitgebreide handleiding over het installeren van VirtualBox en het aanmaken van een virtuele machine met de testversie van Windows 10 gemaakt. Deze handleiding is nog grotendeels te gebruiken voor Windows 11.

Handleiding downloaden en installeren VirtualBox (punt 1)

Lees meer over VirtualBox op onze downloadpagina

2. Download Windows 10 Insider Preview Dev Channel

Om de ontwikkelaarsversie van Windows 11 te krijgen, moet je eerst een Insider Preview van Windows 10 installeren en deze later updaten (er is namelijk nog geen iso van Windows 11 beschikbaar).

Download Windows 10 Insider Preview iso
Kies onderaan de pagina voor Windows Insider 10 Preview (Dev Channel) Build 21354.

3. Installeer Windows 10 Insider Preview in VirtualBox

De gedownloade iso van Windows 10 Insider Preview dien je vervolgens te installeren in VirtualBox. Lees punt 3 in de handleiding die wij daarvoor gemaakt hebben enkele jaren terug. De principes zijn nog hetzelfde.

Handleiding Windows Insider Preview installeren in VirtualBox (punt 3)

4. Update Windows 10 Insider Preview naar Windows 11 Insider Preview

Je hebt nu een werkende virtuele installatie van Windows 10 Insider Preview Dev Channel. Deze kun je nu gewoon via Windows Update upgraden naar Windows 11 Insider Preview.

a. Start Windows 10 Insider Preview Dev Channel in VirtualBox

b. Ga naar Instellingen | Bijwerken & beveiliging | Windows Update en kies Naar update zoeken

c. Windows 11 Insider Preview wordt gedownload en geïnstalleerd

Na een paar keer opnieuw opstarten heb je nu Windows 11 Insider Preview Build 22000.51 in VirtualBox draaien!

Reacties

Leuk geprobeerd, maar dit werkt niet. Mijn laptop met W10 en met TPM 2.0 laat vervolgens onder VBOX zien dat ik geen TPM heb. Gezocht naar een mogelijkheid hoe je dat moet regelen, maar niet gevonden. Dus toch maar een dual boot maken om W11 te kunnen testen.

afbeelding van redactie

Op een andere pc waarop we dit probeerden met VirtualBox is dit nu niet meer mogelijk inderdaad. Helaas krijgen we de melding: 'Uw pc voldoet niet aan de minimale hardware vereisten van Windows 11'. Op het moment van schrijven van het artikel werkte het (vanzelfsprekend) nog wel.

Update 20 augustus:
Inmiddels heeft Microsoft de eerste officiële ISO van Windows 11 Insider Preview als gratis download aangeboden. Zo kun je makkelijker rechtstreeks het ISO-bestand van Windows 11 installeren in VirtualBox of op een test-pc of als dual boot.

Download gratis officiële ISO bestand van Windows 11 Insider Preview via Microsoft

Ik heb wel een Engelse/Amerikaanse Iso Win 11 gevonden op het www,

Nog niet getest ,nog geen VirtualBox geïnstalleerd.

afbeelding van redactie

Wij vermelden alleen de officiële iso's van Microsoft omdat je anders niet altijd weet wat je downloadt. Er kan soms malware inzitten.

Ik heb windows 11 in de virtuele box gehad ik vond het geen succes te weinig geheugen.
Toen dacht ik dan ga ik het in een dualboot doen toen kreeg ik een melding dat mijn PC niet geschikt was geen TPM zit ook niet op het bord Pc is een jaar ik ga hier voor uiteraard geen kosten maken.
Conclusie ik denk dat er velen zijn die een recente PC hebben en dezelfde melding krijgen en zodanig denk ik dat windows 11 geen succes zal worden tenzij de hardware eisen minder worden gesteld.

Zelfde probleem. PC net één jaar oud, geen TPM chip op het moederbord. BIOS i.p.v. UEFI.
Kennelijk is mij een gedateerd moederbord geleverd en een gedateerde BIOS er bij.
Maar goed, kunnen nog vooruit met Windows 10 tot 1 oktober 2025.
Als ik het her en der op het internet zo lees dan voegt Windows 11 ook maar heel weinig toe.
Niets waar ik niet zonder zou kunnen.

WOW nieuwste windows op je pc en dat is geen € 11,- waard? Windows 7 naar 10 was meer aan RAM geheugen kosten dan deze nieuwe windows. Nieuwe die wellicht ook weer je pc 8-10 jr laat meegaan.

Als je een niet ondersteunde W11 PC hebt kun je het volgende doen.
Je kunt het bestand APPRAISERRES.DLL uit de map SOURCES van de gedownloade MCT halen. (Dat bestand zorgt er nml voor dat de PC op TPM wordt gecontroleerd.) Maar dan nog lukt het mij niet om een dualboot te maken van W10 en W11. Windows 11 start dan met een schone installatie. Ben al 2 weken aan het uitvinden hoe ik die dualboot kan maken. Erg lastig.

Doe dan de volgende stap:
5. Neem met Macrium Reflect (of een ander kloonprogramma) een beeldimage van heel de virtuele schijf en dump die op de SSD van een laptop. ;-D

Zet Windows 11 op een tweede partitie !!!!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
griekenla_d