Volgende versie Windows 10 heet 21H1 en komt binnenkort uit

Update 18 mei 2021: Mei 2021 Update (21H1) verschenen

Windows 10 Mei 2021 Update (21H1) is uitgebracht

Update 21 april 2021: Windows 10 21H1 in Release Preview Channel

De testversie van Windows 10 21H1 nadert zijn afronding en is door Microsoft in de Release Preview Channel geplaatst. Dit is de laatste fase voordat Windows 10 21H1 officieel wordt uitgebracht voor alle Windows 10-gebruikers. Vermoedelijk zal dit in de laatste weken van april of in mei gebeuren.

Windows 10 21H1 wordt een kleine halfjaarlijkse onderdelenupdate met vooral stabiliteitsverbeteringen. Dat blijkt wel uit de buildnummers die bijna gelijk zijn aan die van Windows 10 2004 en 20H2. 21H1 heeft Build 19043 en 20H2 en 2004 hebben nummers 19042 en 19041. Er is niet veel veranderd kortom. In het najaar komen wel veel nieuwe functies met Windows 10 versie 21H2.

Update 19 februari 2021: nog maar één grote onderdelenupdate per 1,5 jaar?

Microsoft heeft in een blogpost bevestigd dat Windows 10 21H1 een kleine upgrade zal worden. En dat Windows 10 21H1 gebaseerd zal zijn op de code van versie 2004. Daarmee lijkt Microsoft de cadans van één grote halfjaarlijkse onderdelenupdate gevolgd door een kleine onderdelenupdate te doorbreken.

De laatste twee jaar was het ritme:
Grote update 1903 - Kleine update 1909
Grote update 2004 - Kleine update 20H2

Er zou dus nu normaal gesproken een grote update volgen, maar dit wordt een kleine:
Grote update 2004 - Kleine update 20H2 - Kleine update 21H1

Hiermee zou Microsoft van één grote onderdelenupdate per jaar kunnen overstappen op één grote onderdelenupdate per anderhalf jaar. Minder vaak grote updates met nieuwe functionaliteit maar meer stabiliteit wellicht. Iets wat wij zouden toejuichen.

Wat vind jij van deze mogelijke koerswijziging van Microsoft? Laat het weten in de reacties!

Oorspronkelijk bericht 25 januari 2021

De website BleepingComputer meldt dat de volgende halfjaarlijkse onderdelenupdate voor Windows 10 versie 21H1 gaat heten. En dat het een kleine upgrade wordt zonder veel nieuwe functionaliteit.

De afgelopen jaren was de lente-update voor Windows 10 meestal een grote met veel nieuwe functies en de herfst-update een kleine. Dit jaar lijkt dat echter anders: uit gelekte informatie in een cumulatieve update voor versie 20H2 is gebleken dat de volgende versie 21H1 gaat heten en - net als de andere kleine upgrades - een enablement package nodig heeft voor de upgrade.

Een enablement package is een upgrade die enkele functies aanzet die al in een eerdere versie verwerkt waren, maar nog uitgeschakeld stonden. Hierdoor kan zo'n kleine halfjaarlijkse upgrade binnen enkele minuten verlopen via Windows Update: er hoeft geen groot pakket met nieuwe functies gedownload en geïnstalleerd te worden.

Windows 10 versie 21H1 wordt dit voorjaar verwacht (april of mei meestal). Veel nieuwe functies zullen er dus niet in zitten. Misschien dat dit najaar in versie 21H2 weer meer nieuwe functionaliteit wordt geïntroduceerd.

Deel dit artikel: 

Reacties

Versie 2004 voldoet uitstekend. Versie 20H1 gaf problemen en ook het startmenu met de zwarte tegels is erg lelijk. Vanaf nu wachten op een grote update, misschien in het najaar 2021.

Waardeloos, dus er komt wéér geen update voor de belabberde UI. Gelukkig hebben we nog KDE Plasma voor Linux en BSD, dat lichtjaren vooruit is op de UI van Windows 10. Het UI team bij Microsoft zijn gewoon een stel incompetente en eigenwijze prutsers.

Ik herinner me nog Windows 3.1. Leuk, nieuw en instabiel. Sindsdien is er veel gedaan door Microsoft. Niet alles was succesvol. Windows millenium was al veel beter maar nog steeds instabiel. XP was een openbaring. Om nu te roepen dat er prutsers zitten bij Microsoft is vreemder dan kort door de bocht. Een beetje respect kan geen kwaad.

Microsoft zou er nog beter aan doen een kale Windows 10 versie, een light versie uit te brengen zonder overbodige functionaliteit.
De gebruiker zou dan naar believen de fratsen al of niet moeten kunnen bijschakelen. In mijn geval niet dus.

De klok van GS loopt ook achter.

Helemaal mee eens. Wat moet ik met die apps die ik niet uit kan verwijderen maar nooit gebruik of wil gebruiken.

Met CCleaner zijn vrijwel alle apps toch te verwijderen? Ik vind het wel leuk, zo'n beetje prutsen met een update;ik kijk er elke keer naar uit. Nog weinig problemen gehad, zelfs op oudere hardware. Wel alle HDD's vervangen door Ssd's, dat blijkt een must voor win 10!

Het verwijderen van apps door CCleaner gaat mij te snel.
Het lijkt wel of alleen de link naar de app verwijderd wordt.

Ik gebruik daarvoor IObit Uninstaller:
https://www.iobit.com/nl/...

Dat gaat langzamer en overzichtelijker,maar misschien kan W10 het zelf ook goed, zoals de redactie in dit artikel uitlegt:
https://www.gratissoftwar...

Hier nog een tip voor Windows Photo Viewer:
https://www.schoonepc.nl/...

afbeelding van WriTer

Af en toe moet je eens verbeteringen, vernieuwingen invoeren en fouten oplossen, maar niet steeds iets dat goed werkt elk half jaar te moeten updaten.

Zou niet zo erg zijn als je daarvoor niet elke keer een volledig weekend nodig zou hebben om alle computers te moeten updaten en daarna alles terug na te zien of het nog altijd werkt zoals het hoort.
Eenmaal per jaar of per 1,5 jaar volstaat voor mij.

Ik heb alles wel op een rijtje.
Alleen niet in de goede volgorde.

Bij een grote update kies ik altijd voor een geheel nieuwe installatie, altijd beter, schoner, stabieler. Maar wel tijdrovend, in mijn geval vooral het instellen van OS en (veel) software naar mijn wensen daarna. Eens per anderhalf jaar is vaak genoeg.
Ze moesten verder maar eens stoppen met het steeds veranderen van de versienamen.

helemaal mee eens

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-_usland