Wat is nieuw in Thunderbird 115 Supernova? Uiterlijk volledig aan te passen

Update 7 september 2023: automatische upgrade

Inmiddels wordt de automatische upgrade van Thunderbird 102 naar 115 vanuit het programma zelf aangeboden. Dus de komende dagen/weken zul je een vernieuwd mailprogramma kunnen verwachten. Als je naar driestreepjesmenu | Help | Over Thunderbird gaat kun je zelf de update in gang zetten en bijwerken naar versie 115.

Let op dat je eerst nog het oude, vertrouwde uiterlijk van Thunderbird krijgt. Als je het moderne uiterlijk van Thunderbird wilt kun je hier lezen hoe je dat instelt. Hieronder kun je alle verdere vernieuwingen in Thunderbird 115 nalezen - en dat zijn er nogal wat in deze jaarlijkse grote uitgave.

Thunderbird 115 werd 11 juli voor het eerst als handmatige download via de website van Mozilla beschikbaar gesteld. Nu bijna twee maanden later zijn de meeste kinderziektes opgelost en krijgen gebruikers van Thunderbird 102 de automatische upgrade naar versie 115 aangeboden.

Oorspronkelijk bericht 11 juli 2023

Mozilla heeft dinsdagavond 11 juli - iets later dan gepland - Thunderbird 115 Supernova uitgebracht. De jaarlijkse grote uitgave van het mailprogramma heeft diverse verbeteringen en een vernieuwd uiterlijk. We geven een overzichtje van de nieuwe functies. Er is vooral heel veel in te stellen en aan te passen naar je eigen wensen in Thunderbird 115.


Thunderbird 115 met verticaal beeld vormgeving (klik voor grotere weergave)

Verticaal beeld in Thunderbird 115 (de vormgeving zoals in de afbeelding hierboven) is in te stellen onder driestreepjesmenu | Beeld | Vormgeving - selecteer Verticaal beeld. In de weergaveknop rechts naast de Snelfilterknop (bovenaan de berichtenlijst) kies je dan voor Kaartenweergave.

Uiterlijk volledig aan te passen

Thunderbird 115 heeft veel kleine en grote aanpassingen aan het uiterlijk. Nieuw zijn:

 • Een spiksplinternieuw logo van de 'dondervogel', gemaakt door de ontwerper die ook de originele Thunderbird en Firefox logo's heeft ontworpen en die het laatste Firefox logo maakte.

 • Een dynamische werkbalk bovenaan die zich aanpast aan of je in mail, agenda, taken, adresboek of chat zit. In mail zie je de zoekbalk en in agenda en taken een menu. De werkbalk bovenaan kun je ook naar eigen wens aanpassen door knoppen toe te voegen (klik rechts op de bovenste werkbalk en kies Aanpassen).
 • Nieuwe iconen. In de zijbalk en in de rest van het programma zijn diverse nieuwe icoontjes.
 • In het driestreepjes-menu kun je nu met één klik de Dichtheid van de lay-out aanpassen. Dus als je liever wat meer ruimte wilt tussen de elementen dan kies je voor een ruimere lay-out (de rechter blauwe knop in de afbeelding hieronder). Ook de lettergrootte kun je snel aanpassen.

 • Het driestreepjesmenu is sowieso flink veranderd en een stuk eenvoudiger geworden, met minder submenu's en duidelijker icoontjes.
 • Bovenaan de mappenlijst is een grote blauwe knop Nieuw bericht als je een nieuw mailtje wilt beginnen. Links daarvan is een icoontje met een wolkje en een pijltje naar beneden om nieuwe mail binnen te halen.
 • De mappenlijst kun je nu makkelijker sorteren en je kunt labels van mail tonen in de lijst. Ook kun je lokale mappen verbergen. Klik op de drie stipjes naast Nieuw bericht om de mapmodi in te stellen en labels aan te zetten.

 • Als je de verticale lay-out in Thunderbird gebruikt (mappenlijst, maillijst, mailweergave naast elkaar) dan wordt de maillijst nu in een kaartweergave getoond (zie afbeelding boven).
 • Rechts naast de knop Snelfilter zit een knop (zonder tekst) Weergaveopties voor berichtenlijst. Hier kun je kiezen voor tabelweergave (de gewone maillijst) of kaartenweergave:


 • Adresboek is verbeterd met tabbladen, betere bewerkingsmogelijkheden en verwijderknoppen.
 • Agenda heeft diverse visuele verbeteringen gekregen en een duidelijkere mini-maand weergave.

Andere verbeteringen

Verder zijn er onder andere nog de volgende kleine verbeteringen:

 • Thunderbird 115 kan externe .eml bestanden openen in een tabblad.
 • Contextmenu mappen heeft nu verplaats naar en kopieer naar.
 • Diverse verbeteringen aan encryptie en OpenPGP.
 • Er is nu de optie bij het versturen van mail om te kiezen voor een minimale user-agent header of helemaal geen user-agent header (welk mailprogramma je gebruikt).
 • Nieuwe optie om systeemvak-icoon van Thunderbird weer te geven na minimaliseren. Ga naar Instellingen (tandwiel in zijbalk) | Algemeen | Systeemintegratie en zet een vinkje bij Naar de systeembalk verplaatsen wanneer Thunderbird is geminimaliseerd.
 • Externe agenda's kunnen nu een voor een opnieuw geladen worden.
 • Optie om taken in agenda's te tonen.
 • Office365 accounts zullen automatisch overgezet worden op OAuth2.
 • Alle externe links zullen nu in je web browser geopend worden.
 • Aanvullende velden beschikbaar in adresboek.

Ten slotte is een waslijst aan fouten opgelost in deze uitgave en is onder de motorkap veel oude code vervangen of verwijderd, zodat Thunderbird makkelijker te onderhouden en uit te breiden is.

Tot slot

Thunderbird 115 Supernova is een grote uitgave voor Mozilla's mailprogramma waarin zowel het uiterlijk als de onderliggende techniek flink gemoderniseerd zijn. En komende tijd zullen meer nieuwe functies toegevoegd worden. Als je een upgrade doet van versie 102 (voorlopig alleen voor gevorderden is ons advies!) bekijk dan onze tips in dit artikel om het vernieuwde uiterlijk van Thunderbird tevoorschijn te toveren met verticaal beeld en kaartenweergave.

Thunderbird 115 Supernova is voorlopig alleen handmatig te downloaden en wordt nog niet via de automatische updates aangeboden. Vermoedelijk in september krijg je vanzelf een upgrade van de huidige Thunderbird 102 naar 115. Thunderbird 102 krijgt nog gewoon updates tot eind augustus, dus je kunt rustig wachten.

Advies

Wij raden zoals altijd aan om te wachten totdat je de upgrade naar versie 115 automatisch krijgt aangeboden. Er kunnen namelijk nog fouten zitten in deze jaarlijkse grote uitgave van Thunderbird. Door te wachten weet je zeker dat de meeste grote problemen opgelost zullen zijn.

Meestal zullen de problemen meevallen, maar de upgrade van vorig jaar veroorzaakte in het begin ernstige fouten bij sommige gebruikers, met zelfs verdwenen e-mails tot gevolg. Die waren opgelost toen de upgrade twee maanden later automatisch werd uitgerold. Geduld is dus een schone zaak...

Download

Download Thunderbird 115
(voorlopig voor gevorderden die een backup van een profiel van Thunderbird kunnen maken en terugzetten, is ons advies)

Reacties

Steeds problemen met Hotmail
Soms verzend , soms niet (met gewoone password ingesteld)
Verzenden mail gaan niet in "Verzonden" map ? met hotmail

Met anderen gaan verzonden mail in "Alle mails" maps met Gmail
Echt niet blij met deze Update
Uninstall en terug naar de oude versie

Na update thunderbird v.1.1.5 zie ik geen berichtvenster meer, hoe krijg ik deze toch weer in beeld?

...als aanvulling: het venster komt wel in beeld maar geen malvoorbeeld.

afbeelding van redactie

En je hebt wel een mailtje geselecteerd uit de lijst? En gebruik je de nieuwe weergave of de klassieke weergave?
https://www.gratissoftwar...

Kijk ook of onder Instellingen | Beeld | Vormgeving ook een vinkje staat bij Berichtpaneel (dat moet wel).

ik heb klassieke weergave en Berichtpaneel staat aan gevinkt. Ik zie links wel in de mappen hoeveel mails erin staan maar kan er geen selecteren.

afbeelding van redactie

Maar je hebt een mappenlijst (Postvak IN, Verzonden enzovoort) en berichtenlijst (lijst van alle mailtjes onder elkaar) neem ik aan? Waarom kun je dan niet op een mailtje klikken?

Achter de mappen links staat het aantal mails in die mappen, klik ik op een map om een mail te selecteren komt er niets in beeld en zodoende kan ik ook niets selecteren...

afbeelding van redactie

Je hebt rechts geen lijst met mailtjes?

Dat klopt, bij klassieke weergave blijft rechts boven geheel leeg en onder dan ook.

afbeelding van redactie

En als je dan even wisselt naar Verticaal of Breed beeld?

helaas geen verschil, heb van alles geprobeerd, hoopdat bij de uiteindelijke versie het wel goed komt.

Hoe krijg ik map verzonden weer terug in thunderbird ?

Sinds ik e mail adres heb gewijzigd van @home naar @hotmail.com en het account goed is ingesteld, is het puur een gok of thunderbird mijn mail verzend. Microsof 365 en thunderbird bijten elkaar.
Beter dat thunderbird daar aandacht aan besteed. aan een mooi uiterlijk heb ik niks. !

afbeelding van redactie

Bedoel je dat de mail niet verzonden wordt? Of dat anderen de mail niet ontvangen? Mail van Hotmail-adressen kan ook geweigerd worden door andere ontvangende providers of in de spammap komen. Zijn vele oorzaken mogelijk. Als je Hotmail verzendt via een ander mailprogramma of via de website van Hotmail, komt het dan wel altijd aan?

Ik had hetzelfde probleem met Hotmail accounts
Ik kon niets verzenden
heb een oplossing gevonden
Thunderbird settings> account settings>SMTP settings en veranderd the "auth2" met gewoon password
En dan gaat het weer

daarmee bedoel ik dat mail soms verzonden wordt en soms niet. dan duurt het verzenden te lang. En soms na drie keer proberen lukt het ineens wel.daar wordt je wel moedeloos van.Via de website van outook/hotmail lukt het verzenden wel altijd.

afbeelding van redactie

Misschien helpt dit nog (over basale authenticatie voor persoonlijke Microsoft365):
https://support.mozilla.org/nl/kb/microsoft-oauth-authenticatie-en-thunderbird-2023#thunderbird:win10:tb102

Edit: Dit lijkt op wat Steve zegt. Dus SMTP met normaal wachtwoord authenticatie.

Ik draai nog bestandsversie 91.13 en die bevalt prima. Waarom of die onveilig zou zijn ontgaat mij.
De manier waarop de agenda wordt weergegeven in de nieuwere versies bevalt mij daarentegen helemaal niet. Iedere verandering is geen verbetering.

afbeelding van redactie

Versie 91 krijgt al een jaar geen updates meer. En in de tussentijd zijn er lekken dichtgeplakt. Dus dat kan een risico opleveren als je schadelijke mails ontvangt.

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
frankrij_