Optionele KB4505903 voor Windows 10 1903 fixt veel fouten

Gisteravond is er voor Windows 10 versie 1903 - in navolging van versie 1803  en versie 1809 - ook een tussentijdse update uitgekomen. Deze updates zijn optioneel en verschijnen meestal in de derde of vierde week van de maand. Ze zijn beschikbaar in Windows Update, maar je moet zelf klikken op Nu downloaden en installeren als je ze wilt binnenhalen. Dit hoeft echter niet (er worden ook geen beveiligingslekken in gerepareerd)!

Versie Update Buildnummer
Windows 10 1903 KB4505903 18362.267

Waslijst aan fouten gerepareerd

KB4505903 verhelpt deze keer een flinke waslijst aan fouten. Zo worden onder andere problemen met het openen en printen van PDF-bestanden in Edge opgelost. Ook is er een fout gerepareerd waardoor je de schermhelderheid niet kon aanpassen nadat de pc uit slaapstand was gekomen.

Verder konden computers niet in slaapstand gaan als er apps openstonden die bluetooth gebruikten. En soms bevroor het scherm tijdens het scrollen in een venster van een app, waarin meerdere sub-vensters opstonden. Ten slotte werkt het Start-menu weer naar behoren als nieuwe gebruikers inloggen bij Windows 10. Alle verdere details kun je hier nalezen.

Als je veel last hebt van een van bovengenoemde problemen dan kun je overwegen om deze update handmatig binnen te halen door op Nu downloaden en installeren te klikken. Anders adviseren we om gewoon te wachten tot de volgende reguliere maandelijkse update van augustus, waarin ook alle hiervoor genoemde fouten gerepareerd zullen worden (want updates zijn cumulatief tegenwoordig).

Deze tussentijdse, optionele updates worden door Microsoft beschouwd als een soort testversies voor de reguliere maandelijkse updates en er kunnen zich daardoor nog wel eens onvoorziene problemen voordoen. Voor eigen risico dus.

Als jij problemen hebt met deze optionele update dan kun je dat melden in de reacties hieronder!

Uitleg versies Windows 10

Windows 10 versie 1903 is sinds 21 mei te downloaden. Windows 10 versie 1809 (Oktober 2018 Update) wordt sinds 13 november 2018 uitgerold via Windows Update. De versie daarvoor, Windows 10 versie 1803 (April 2018 Update), krijgt ook nog gewoon maandelijkse updates. Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versie- en buildnummer je hebt.

Je kunt er sinds juni 2019 voor kiezen om grote halfjaarlijkse Onderdelenupdates van Windows 10 over te slaan. Tot maximaal een tot anderhalf jaar. Als een Windows 10 versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je een verplichte - automatische - upgrade naar de nieuwste versie op dat moment. Hier de data:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 1803 12 november 2019
Windows 10 1809 12 mei 2020
Windows 10 1903 8 december 2020

Deel dit artikel: 

Reacties

Zojuist een zeer grote update gekregen en ben van versie 1803 naar 1903 gegaan. De eerste grote update, sinds 2016 toen ik mijn Lenovo laptop met o.a W. 10 kocht en versie 1803 al die tijd hier ultra stabiel en bijgevolg probleemloos actief bleef.

De hele update naar versie 1903 duurde zowat 1 uur. Mijn laptop werkt gewoon vlekkeloos door, na deze enorme update! Geen haperingen. Geen problemen. Niets! Paar keer automatische herstarten. Was aangekondigd. Ik kan dus rustig door gaan.

Mijn vraag: Na een gedwongen W10 update werkte mijn Bluetooth niet meer. Het icoon was wel zichtbaar, maar de laptop was niet in staat te connecten met BT devices, en kom ook niet door BT devices gevonden worden. :(

Relevante software en hardware die ik gebruik
Lenovo Z710 Ideapad 17 inch laptop met qualcomm atheros AR3012 Bluetooth 4.0, driver 10.0.3.21 .
8 GB werkgeheugen, 480 GB SSD.

Wat ik al gevonden of geprobeerd heb
...
In een command window als administrator: sfc /scannow , Bluetooth device verwijderen en herinstalleren: geen resultaat. :( Uiteindelijk de update teruggedraaid, daarna de laptop nogmaals naar een previous Windows version teruggezet (W10 1803). Daarna werkte alles weer als vanouds.

Vraag: Kan ik verdere updates van Microsoft blijvend blokkeren? Is er anders een andere oplossing om Bluetooth werkend te houden?

Reeds gevonden: een workaround op https://pascalterheege.nl...

De update van 1803 naar 1903 duurde ongeveer 3,5 uur met een reeks aan errors en warnings, terug te vinden in de event log. Het terugzetten naarW10 1803 duurde ongeveer 3 kwartier.

Na deze update vanmorgen te hebben geïnstalleerd en daarna mijn pc opnieuw te hebben opgestart werkt Start-menu niet meer. Ook de zoekfunctie werkt niet meer. Dit probleem had ik al direct na de installatie van Windows 10. Dat heb ik toen op kunnen lossen door sfc /scannow uit te voeren, maar nu maakt dat geen enkel verschil. Ik vind het echt verbijsterd dat een bedrijf als Microsoft nog niet eens in staat is om zoiets primitiefs en elementairs als een Start-menu goed te laten werken. Ik zag dat heel erg veel mensen dit probleem hebben. Ik zal deze update dan maar weer gaan verwijderen in de hoop dat daarmee het Start-menu weer zal werken. En anders maar iets als Classic Shell installeren, want het lijkt erop dat het voor de zwakbegaafde idioten bij Microsoft allemaal een tikkie te ingewikkeld is om een simpel startmenuutje te laten werken. Binnenkort ga ik toch maar eens kijken of ik definitief kan overstappen naar Linux, want Windows wordt steeds achterlijker. Bij elke update moet je weer het ergste vrezen. Ik heb sowieso ontzettend veel problemen ondervonden met Windows 10 en ik heb het nog niet eens een maand geïnstalleerd. Wat een tijdsverspilling!!!

Weer een hoop dom geschreeuw om niks. Als jij werkelijk zo veel problemen hebt met Windows 10 dan zal ik als ik jou was eens gaan kijken of jouw installatie wellicht corrupt is geraakt door iets of wellicht iemand.

Er zijn zat mensen die probleemloos updates installeren op Windows 10 en natuurlijk kan het een keer misgaan maar jouw gebrul slaat nergens op.

En veel succes met Linux dan, daar moet je nog veel meer zelf uitzoeken. Als je nu al geërgerd bent om dit dan hou jij het niet lang vol met Linux.

Sinds een paar weken problemen met de PC. Windows sluit random af en probeert weer opnieuw op te starten. Soms lukt dat wel, soms niet. Zit totaal geen logica in, zo nu en dan als ik op PC werk, maar ook als die gewoon aan staat en ik niets doe op de PC. Soms verschillende keren achter elkaar. Drivers geupdated, maar helpt niet. computer schoongemaakt: ook geen effect. Hopelijk gaat dit iets oplossen, anders maar weer eens Windows opnieuw installeren en alles opnieuw opbouwen ben ik bang.

Wat is dat toch met dat Microsoft. Dat updaten gebeurt zomaar als je bezig bent, of als je even bij de computer weg bent, zonder dat je eerst toestemming geeft.

Ik was een 3D model aan het renderen, kom ik een uurtje later bij de pc, is die opnieuw gestart. Dat is totaal niet logisch. Nu wil ik naar bed, maar die kut-update blijft hangen bij 27%. Dan moet hij dus weer heel de nacht aanblijven. Het werk waar ik eigenlijk mee bezig was moet ik nu genoodzaakt een dag uitstellen voor die ongevraagde update.

Waarom niet, zoals in Linux, eerst je password invoeren voordat een update of systeeminstelling kan starten?
Het kan zo simpel zijn ipv dat opdringerige karakter van Microsoft.

Geprobeerd KB4505903 te installeren, gaf aan Mislukt met foutcode OX800745b.
Omdat dit een optionele update is en niet noodzakelijk is voor, mij want mijn computer werkt verder goed na de update naar versie 1903 ga ik hem verder niet installeren en wacht op de noodzakelijke updates 2de helft maand.

na de update 1903 werkt het kladblok/notepad niet meer hij start wel op maar als je opslaan als doet loopt i vast, weet iemand een oplossing?

Kreeg deze update automatisch vandaag Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1903. Nu zie ij DL geen plaatje maar cijfers en letters niet zo lij mee

Even netjes doen Henk: Kreeg deze update automatisch vandaag Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1903. Nu zie ik bij DL geen plaatjes maar cijfers en letters niet zo blij mee

Ook ik heb deze update automatisch aangeboden gekregen. Zoals altijd snel en zonder problemen geïnstalleerd.

Wanneer komt die update van Windows 95 uit!!

Ik heb naar deze update moeten zoeken om hem tevoorschijn te krijgen en daarna nog een 2e keer moeten klikken om hem te kunnen installeren. Na de reboot werkt Windows prima overigens.

Als deze update optioneel is en daar duidelijk over gecommuniceerd wordt waarom wil je hem dan zelfs tot 2 keer toe installeren ?

As always.... also no problems before and after this update!

same here :-)

Ter informatie aan de redactie.
Deze update werd ook aan ons automatisch aangeboden maar wij hebben de indruk dat zolang je niet op de blauwe lettertjes "nu downloaden en installeren" klikt er inderdaad niets wordt geïnstalleerd.

Klopt. Als je niks doet wordt de update niet geïnstalleerd. We hebben de tekst verduidelijkt en uitleg over Nu downloaden en installeren toegevoegd. 

bij mij is deze update ook automatisch aangeboden

Bij mij wordt deze update automatisch aangeboden , zonder te klikken naar updates zoeken .
Eronder staat nu downloaden en installeren .

Hallo deze update is bij mijn win 10 pro gewoon automatisch geinstaleerd vrijdag nacht . Raar maar waar

Ik begrijp niet waarom deze update automatisch gedownload wordt, ik heb zéker niet naar updates gezocht! Gelukkig kun je het als windows 10 home gebruiker nu uitstellen deze slechte updates; als ik de mogelijke problemen lees die na deze update kunnen optreden... Hell no, dat ik deze update installeer... Maar je krijgt `m gewoon AUTOMATISCH binnen hoor!!!

Dat zou niet moeten, dat automatisch binnenhalen. Microsoft zegt dit bij het KB-artikel:
Go to Settings > Update & Security > Windows Update and select Check for updates.
https://support.microsoft...

Maar het zal niet de eerste keer zijn dat optionele updates die je alleen zou moeten binnenkrijgen als je zelf zoekt naar updates toch automatisch geïnstalleerd worden...

Bij mij is de update ook automatisch gedownload en gestart zonder dat ik gezocht heb of toestemming gegeven. Kut Microsoft met dat opdringerige gedoe altijd.
Helaas draaien sommigen applicaties alleen onder Windows,anders zou ik alleen nog maar Linux gebruiken.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
duitsl_nd