Opera 67 met tabbladen-wisselaar en DNS over https

Opera is een van oorsprong Noorse browser die halverwege 2016 in Chinese handen gekomen (maar het hoofdkantoor zit nog wel altijd in Oslo).

Tabbladen-wisselaar en werkbladen

Opera 67 is een update voor de browser met enkele handige vernieuwingen. Als eerste is er een nieuwe tab-wisselaar. Als je op de ctrl tab toetsen op je toetsenbord klikt dan krijg je alle openstaande tabbladen duidelijk op een rijtje zichtbaar en kun je makkelijk wisselen van tabblad (zie afbeelding).


Druk ctrl tab voor tabbladen-wisselaar

Voor mensen die voor zowel werk als privé Opera als browser gebruiken is het nu mogelijk om aparte werkbladen in te stellen. Dit zijn in feite gewoon twee (of meer) snelkiezers/startpagina's die je kunt instellen, waarbij je op de ene je favoriete websites voor thuis zet en op het andere werkblad je zakelijke favorieten. De werkbladen staan linksboven in de zijbalk.

DNS over https

Een extra privacy- en beveiligingsmaatregel is dat Opera (in navolging van Chrome en Firefox) nu ook DNS over https aanbiedt. DNS (domain name server) is een beetje het telefoonboek van internet. Je typt de websitenaam/domeinnaam in - gratissoftware.nl bijvoorbeeld - en dan zoekt het DNS protocol automatisch het goede IP-adres op van de server waar de website op staat zodat je bij de juiste webpagina uitkomt (77.74.54.61 in het geval van gratissoftware.nl).

Dit DNS protocol is een van de oudste van internet en tot nu toe gebeurde dit opzoeken van het IP-adres altijd over onbeveiligde http-verbindingen zodat tussenliggende schakels kunnen zien welke website jij gaat bezoeken. Daarom is het DNS over https protocol bedacht, dat de informatie versleutelt zodat deze niet door iedereen in te zien is (net zoals websites met https een versleutelde verbinding aanbieden zodat informatie die je invult beveiligd is).

Ook kunnen tussenliggende partijen niet knoeien met de DNS-gegevens en je niet meer naar een verkeerde site sturen als je DNS over https gebruikt. Je kunt DNS over HTTPS in Opera 67 aanzetten onder Instellingen | Geavanceerd | Systeem (heel eind naar beneden scrollen). En zet schakelaar aan bij Gebruik DNS-over-HTTPS.

Opera 67 heeft als basis Chromium 80, waardoor alle beveiligingslekken die de afgelopen tijd in Chrome dichtgeplakt zijn eveneens in Opera zijn gerepareerd. En veel fouten en crashes worden verholpen in deze uitgave. Opera is te downloaden voor Window, macOS en Linux. Je kunt ook updaten vanuit de browser zelf.

Reacties

Gisteren een update van Opera. Was ik in eerste instantie blij mee want sind een paar maanden vond ik Opera wat traag en nogal was geheugen in beslag nemen. Bij de eerste handeling na de update bevroor Opera echter. Ook een herinstallatie mocht niet baten. Bij het Opera forum werd er niets over gemeld, dus maar een oplossing gevraagd. Dit was her antwoord:

It's the new version of Opera (67).

For now:
Download the last Opera 66 build there was.
Uninstall Opera and choose to keep your data.
Open a command prompt and run this command:

"%USERPROFILE%/Downloads/Opera_66.0.3515.95_Setup_x64.exe" --launchopera=0

When the installer launches, click "options", take note of the install path, uncheck "import data from default browser", adjust anything else you need to and install.

After Opera is installed, go into the version folder that's in the install folder (with Windows Explorer). There, rename opera_autoupdater.exe to opera_autoupdater.off. Then, you can user Opera and stay at version 66 for now. Then, keep an eye out at https://blogs.opera.com/d... for new versions of Opera 67 that have fixes for the freezing. Then, you can download that new version and install it.

Ik heb de opera_autoupdater.exe gevonden in C:\users\user\appdata\local\opera\66.0.3515.115

Hierbij nog de link naar het forum, dan kun je de laatste stabiele 66 versie ook meteen downloaden.
https://forums.opera.com/...

Groet Roel

hallo kom van de laatste firefox had daar wat problemen sinds de laatste paar updates . nu terug naar opera en dat bevalt mij prime , sneller en overzichtelijker.

ja; die ontwikkelaars van Opera zingen momenteel het hoogste lied! Goed bezig, zo!

Ja ja, die Opera is wat mij betreft echt een knaller. Nu nog net zo snel als Edge en Opera heeft het pleit gewonnen!

afbeelding van WriTer

Bij mij Is Opera veel sneller dan Edge, zelf Vivaldi is sneller.

I stand with Ukraine!

Apart, Edge is echt heel snel. Maar zodra Opera net zo snel is of zoals in jouw geval sneller, maak ik er meteen m'n standaard-app van.

afbeelding van WriTer

Oké, veel succes ermee in de toekomst. ;-)

I stand with Ukraine!

Dank je. Ben benieuwd.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nederla_d