LibreOffice 7 sneller en beter uitwisselbaar met Microsoft Office

LibreOffice (dat bijna tien jaar geleden is afgesplitst van OpenOffice.org) is een zeer goede gratis vervanger van Microsoft Office. LibreOffice is het populairste gratis kantoorpakket op GratisSoftware.nl.

LibreOffice 7.0 is vandaag verschenen. Het gratis kantoorpakket bestaat inmiddels bijna tien jaar (volgende maand) en deze uitgave brengt wederom prestatieverbeteringen en een betere uitwisselbaarheid met Microsoft Office-bestanden.

Sneller

LibreOffice 7 maakt onder Windows nu gebruik van de nieuwe Skia graphics engine. Deze - door AMD gesponsorde - open source grafische bibliotheek moet zorgen voor betere prestaties bij de weergave van tekst, vormen en afbeeldingen. Ook is er nu GPU-gebaseerde hardwareversnelling beschikbaar via een onderdeel genaamd Vulkan. Beide vernieuwingen moeten merkbare snelheidsverbeteringen brengen in LibreOffice.

Beter uitwisselbaar met Microsoft Office

Als altijd is ook weer de compatibiliteit met Microsoft Office bestanden vergroot. Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden van Microsoft Office 2013, 2016 en 2019 worden beter weergegeven. DOCX, XLSX en PPTX worden nu standaard opgeslagen in Microsoft Office 2013/2016/2019 formaat in plaats van de Microsoft Office 2007 compatibiliteitsmodus. Hierdoor moeten Word-documenten, Excel-spreadsheets en Powerpoint-presentaties veel beter overeenkomen als je ze in LibreOffice en Microsoft Office opent.


LibreOffice Writer 7.0 (klik voor groter)

ODF 1.3

Verder is het eigen ODF (OpenDocument Format) van LibreOffice nu aanbeland bij versie 1.3. Dit brengt de nodige verbeteringen, zoals de mogelijkheid om documenten digitaal te ondertekenen of te versleutelen met OpenPGP. Ook is onder andere bijhouden van wijzigingen verbeterd.

En verder zijn onder andere de volgende functies toegevoegd in LibreOffice 7.0:

 • Nieuw iconen-thema Sakapura (dat nu standaard is onder macOS). Je kunt van iconenthema wisselen onder Extra | Opties | Beeld - Pictogramstijl)
 • Iconen-thema Colibre onder Windows is ook opgefrist
 • Nieuwe galerijen met vormen (pijlen, diagrammen, iconen en meer)
 • Semi-transparante tekst in Writer (rechtsklikken Teken | Teken | Teksteffecten)
 • Verbeterde navigatie in Writer
 • Diverse nieuwe functies in Calc
 • En veel meer...

Lees hier de uitgaveopmerkingen over alle veranderingen in LibreOffice 7. LibreOffice 7.0 is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

Download LibreOffice 7.0

Wat vind jij van LibreOffice 7.0? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!

Reacties

Toch blijf ik bij MS Office dat veruit de leider is.
Een betaalde versie is zeker niet altijd zonde van het geld.

Deels mee eens. Klopt dat een betaalde versie van een app vaak veruit superieur is. Maar het hangt, vind ik, wel van je behoeften af. Als je af en toe een stukje tekst wilt tikken, wilt bewaren als doc. tekst en /of uitprinten, of doc. teksten wilt bewaren van eerder tikwerk, ook oorspronkelijk onder MS. office gemaakte doc. documenten dan heb ik aan Libre Office genoeg. Het voorziet perfect in wat ik wil.

Meer dan genoeg, want ik vink die extra opties bij de installatie van Libre Office, als er een nieuwe update komt, zijnde ´´Exel´´ en ´´power point´´ altijd direct uit. Dat hoef ik niet. Ik gebruik het niet, dus wil je het volle potentieel van dergelijke tekstprogramma´s, MS. office zal vast nog meer te bieden hebben dan Libre Office, dan is MS office altijd de allerbeste optie, technisch gezien dan.

Mag het wel een tandje minder, ook met goede leesbaarheid van onder MS. office aangemaakte (tekst) bestanden, dan vind ik Libre office een heel mooi en ook nog eens gratis en inmiddels goed uitgekristalliseerd alternatief. En bij die beperkte specifieke behoefte, spaar ik toch geld uit. Dus dat zijn zo wat gedachten erbij.

LO 7.0 zonder problemen geïnstalleerd. Werkt vlekkeloos. Wat ik opmerkelijk vind: in de officiële release notes van LO 7.0 zie ik geen verwijzing naar wat volgens mij een van de grootste nieuwe features is: met Calc zeer grote rekenbladen maken (16 miljoen rijen, 16384 kolommen). Excel kan dat al een tijdje. Dit vergroot de uitwisselbaarheid tussen Calc-Excel en Calc voldoet nu eindelijk aan nieuwe behoeften van wetenschap en grote bedrijven. Voor de thuisgebruiker niet zo van belang. Aan deze feature is 8 jaar gewerkt. De functie kun je inschakelen in Calc via Opties > LibreOffice > LibreOffice Calc > Standaarden > aanvinken: Schakel zeer grote rekenbladen in. Zie voor de geschiedenis van deze 'bug'ook:
https://bugs.documentfoun...

Aanvulling: en volgens mij moet hierbij in Opties ook 'Experimentele functies' worden aangevinkt.

Geïnstalleerd op Ubuntu 20.04 en werkt feilloos. Start snel en Microsoft documenten gaan goed.

Moet zeggen, dat het prima draait op Linux Mint.
Start ook snel. Voor de rest niet echt getest. Het werkt ;-)

ik heb versie 6.4 weer terug gezet. Kon met 7.0 nik beginnen. Taakabald boven het tekstveld bleef leeg. (Bestand,e.d. waren niet zichtbaar. Als ik een bestaad bestand laadde, kreeg ik een leeg blad. Dus 6.4 weer terug gehaald. Alles werkt weer als vanouds.

Dit lijkt mij, wellicht, een conflict tussen de nieuwe Libre Office 7.0 app en je Firewall? Kijk eens of je 7.0 opnieuw moet aanmelden bij je gebruikte firewall.

Wellicht werkt ´ie dan wel? Ik had het ´n halfjaar terug ´n keer met een nieuwe Winbank versie. Werkte toen ook eerst niet meer goed. Bleek ´n firewall probleempje. Opnieuw aangemeld en alles werkte weer perfect. Dus wie weet?

Succes.

Ook hebbes

Hebbes!

Dank, redactie!

Klopt! Kan die versie ook niet downloaden. Krijg deze melding;

The page you requested could not be found
For a list of all mirrors please go to this page: https://download.document...

Kijk morgen wel, of het dan lukt.

Geachte redactie,
De link om LibreOffice 7.0 voor Windows(64-bit)te downloaden werkt niet !
Vriendelijke groet, JVdH

afbeelding van redactie

Dank voor het melden! Link zou nu moeten werken. 

Alles is nu OK ! Bedankt !

Kan beide versies van LibreOffice 7 en stil niet installeren
Stopt halverwege met de installatie

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_voorkust