Windows 10: preview update KB5006738 fixt ondertitels en printers

Dinsdag 26 oktober is de preview update KB5006738 voor Windows 10 versie 21H1, 20H2 en 2004 verschenen. 21 oktober was preview update KB5006746 voor Windows 11 al uitgebracht.

Preview updates zijn proefuitgaven van de reguliere beveiligingsupdates die elke tweede dinsdag van de maand verschijnen. Ze zijn optioneel: je hoeft ze niet te installeren. 9 november krijg je deze foutoplossingen namelijk ook meegeleverd, maar dan beter getest.

Versie Preview-update Build Datum
Windows 11 KB5006746 22000.282 21 oktober 2021
Windows 10 21H1 KB5006738 19043.1320 26 oktober 2021
Windows 10 20H2 KB5006738 19042.1320 26 oktober 2021
Windows 10 2004 KB5006738
19041.1320
26 oktober 2021

Windows 10: problemen met printers en ondertitels opgelost

In KB5006738 worden twintig problemen gerepareerd. Onder andere met VPN en virtuele machines. Ook worden enkele geheugenlekken opgelost en is (wederom) een probleem met het installeren van printers via het Internet Printing Protocol (IPP) verholpen. Ten slotte wordt een fout rechtgezet waardoor er geen ondertitels verschenen op sommige streaming video websites en in video apps.

Intrigerend is nog de volgende nieuwe eigenschap die geïntroduceerd wordt volgens Microsoft:

  • Adds a feature that facilitates certain cross-browser data transfers.

Wat voor gegevens tussen web browsers uitgewisseld kunnen worden is ons niet duidelijk, maar we zijn benieuwd.

Eventuele problemen met deze updates horen we graag in de reacties hieronder.

Let op!

Deze preview-updates zijn optioneel (bedoeld voor het bedrijfsleven voor testdoeleinden) en verschijnen meestal in de derde of vierde week van de maand. Ze zijn beschikbaar onder het kopje Optionele kwaliteitsupdate beschikbaar in Windows Update en worden niet automatisch geïnstalleerd. Je kunt ze ook beter niet te installeren, want bij de volgende cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdates krijg je deze kwaliteitsupdates ook meegeleverd - en dan beter getest (er kunnen nu nog fouten in zitten)!

Uitleg Windows 10 en 11 versies

Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 of 11 versie- en buildnummer je hebt.

Je kunt er voor kiezen om grote halfjaarlijkse Onderdelenupdates van Windows 10 over te slaan. Maximaal één tot anderhalf jaar. Als een Windows 10 versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je, enkele maanden van tevoren, een verplichte - automatische - upgrade naar een volgende versie. Windows 11 krijgt maar één keer per jaar een grote update. Hier zijn de data:

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 2004 14 december 2021
Windows 10 20H2 10 mei 2022
Windows 10 21H1 13 december 2022
Windows 11 21H2 10 oktober 2023
Deel dit artikel: 

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oos_enrijk