Internet Explorer wordt echt niet meer ondersteund. Jammer?

Het is dan (eindelijk) zover: Internet Explorer wordt echt niet meer ondersteund op Windows 10. Dat betekent dat als je in Windows 10 nog Internet Explorer gebruikt als je web browser, je de komende maanden steeds vaker doorverwezen zal worden naar Microsofts nieuwe browser Edge. En na deze fase zal Internet Explorer via een Windows update zelfs helemaal uitgeschakeld of verwijderd worden van je pc. Tabee IE!

Microsoft is al jaren bezig om het oude Internet Explorer uit te rangeren. Dat gaat zeer geleidelijk omdat sommige bedrijven (op hun intranet) en websites nog gebruik maken van technieken (zoals ActiveX) die alleen door IE ondersteund worden.

Internet Explorer zag het levenslicht in 1995 en was in zijn hoogtijdagen de meestgebruikte browser met een marktaandeel van meer dan negentig procent. Daarna kwamen Firefox en - vooral - Google Chrome, dat tegenwoordig veruit de grootste browser is, die marktaandeel afsnoepten van IE.

Microsoft Edge heeft Internet Explorer vervangen als Microsofts standaard browser in Windows 10 en 11. En sinds 2019 is Microsoft al bezig om Internet Explorer naar de uitgang te duwen. Stapje voor stapje, waardoor Teams en Office al niet meer werken met IE en je via een addon steeds vaker doorgestuurd wordt naar Edge.

Vanaf vandaag zal dat doorsturen naar Edge steeds vaker gebeuren, totdat Internet Explorer over een paar maanden echt niet meer werkt op Windows 10. Op Windows 8.1 zal Internet Explorer nog langer beschikbaar blijven, maar Microsofts oude besturingssysteem krijgt januari 2023 zijn laatste updates en is dan ook End Of Life.

Als je nu Internet Explorer opent in Windows 10 krijg je de volgende melding onderaan de pagina:

En bij het openen van populaire websites kun je automatisch doorverwezen worden naar Microsoft Edge, iets wat de komende maanden steeds vaker zal gebeuren:

Nadat Internet Explorer definitief verdwenen is kun je overigens nog wel de IE modus in Microsoft Edge gebruiken om verouderde websites te bekijken.

Onze vraag is:

Gebruik jij Internet Explorer nog wel eens?

En in de reacties horen we graag waarvoor (welke websites, applicaties of diensten) je Internet Explorer nog gebruikt!

Reacties

'En na deze fase zal Internet Explorer via een Windows update zelfs helemaal uitgeschakeld of verwijderd worden van je pc.' Kan iemand mij uitleggen of we hier als gewone Windows 10-gebruiker iets van gaan merken?

nee en zeker niet als je ie niet gebruikt , mocht je ie nog wel nodig hebben , raad ik je aan om de ie mode in edge te gebruiken .

How to enable IE Mode on Microsoft Edge Chromium - Pureinfotech

afbeelding van Léon

Elke keer als ik de CCleaner laat schoonmaken staat er 'Internet Explorer Tijdelijke internetbestanden' bij de resultaten.

Ik gebruik het zelf niet, maar mijn apparaat blijkbaar wel.

Mijn antwoord is daarom: ja en neen. Jeen!

Dat is mij ook opgevallen Leon

Zelfs op mijn Windows 7 32 bit systeempje is Firefox al jaren de standaard browser..
Trouwens ook op linux mint en mijn win 10 systeem!

Veilig/ en hoop leuke plugins voor die browser die wel aan privacy doet!

Ik zou Librewolf browser aanbevelen. Lijkt veel op Firefox maar is dat niet. Privacy staat zeer hoog in het vaandel ook middels reducering van fingerprinting.Zie de aanbeveling op deze site sinds kort bij de gratis browsers.

Ik gebruik Brave en Librewolf browser. Overigens je kunt bij programma en onderdelen klikken op optionele onderdelen. Daar zie je IE 11 staan en kan je als je dat wil hem verwijderen van je systeem.

afbeelding van WriTer

Opera en af en toe Vivaldi en een portable kale Firefox als backup.
IE heb ik eigenlijk nooit gebruikt omdat hij zo log was en veel crashte, gebruik al van eind de jaren 90 Opera en vroeger even daarnaast Firefox.

Slava Ukraini! Glorie aan Oekraïne!
Stop Poetin, Stop de oorlog!

Beetje goedkoop jong dat slaken van loze kreten.
Neem dan een Oekraïner in huis.

Helemaal mee eens, laat politiek erbuiten.

Bravo, Slava Ukraini.

Favoriete browser is Iron.
Gebruik als programmeur wel wininet.dll (van IE) om programmatisch bestanden te downloaden. Dat werkt nog wel. Alleen downloaden vanaf MS Onedrive lukt niet meer via wininet.dll van IE8 sinds vandaag. Overigens wel vanaf GoogleDrive of andere servers. Met Wininet van IE11 lukt downloaden vanaf OneDrive nog wel.

afbeelding van Dejan

'Brave Browser' met als systeem Linux Mint. Goede combinatie ! 

Hier het zelfde Brave Browser met Windows 10 werkt perfect.
Iets minder zoek resultaten maar dan pakken we Duckduckgo er bij.
Alleen is deze niet meer zo privé als voorheen.
"Het blijkt dat een onderzoeker tijdens een beveiligingsaudit van de nieuwe DuckDuckGo-webbrowser ontdekte dat de browser van het bedrijf Microsoft-advertentietrackers toestaat".

Swisscows is een prima optie om te zoeken. Ga naar swisscows.com en voeg toe aan je browser.

Mijn pc draait op Windows 11. Ik gebruik Opera, Firefox en Edge. Wel zie ik in Ccleaner dat IE op de achtergrond actief is. Het gaat om een klein aantal tijdelijke bestanden die bij de schoonmaak worden verwijderd.

afbeelding van Léon

Precies wat ik ook zei, maar ik had uw reactie nog niet gezien.

Ik wissel zowat af: Firefox, Opera, Waterfox en Comodo Dragon. Ze werken allemaal goed.
Microsoft Edge gebruik ik zeker als ik veel lange Engelse teksten heb want dan verschijnt er een kadertje met verzoek om het te vertalen en ja, alles is mooi in het Nederlands.

afbeelding van WriTer

Daar gebruik ik gewoon Opera voor met de schitterende extensie "Open in Google Translate", in een fractie van een seconde wordt een hele webpagina vertaald of al je gemaakte selecties.

Slava Ukraini! Glorie aan Oekraïne!
Stop Poetin, Stop de oorlog!

Ik gebruik Vivaldi !!! Top browser !!

Google Chrome en Firefox en heel af en toe Edge

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_ostenrijk