Firefox 84 is sneller en laatste versie die Flash ondersteunt

Firefox 84 is zojuist uitgebracht. Dit is de vierwekelijkse uitgave van Mozilla's browser die het versienummer van 83 naar 84 ophoogt. Firefox 84 is sneller en is de laatste versie waarin Flash wordt ondersteund.

Firefox 84 is sneller

In Firefox 84 zitten weer enkele snelheidsverbeteringen. De grafische weergave-motor WebRender (die zorgt voor het sneller tonen van websites) is nu aangezet in Firefox op Windows-apparaten met Intel Generation 5 en 6 GPU's, voor Windows 8 en voor macOS Big Sur. Ook voor Linux met Gnome en X11 is de versnelde rendering pipeline ingeschakeld.

Firefox 84 ondersteunt nu native (zonder emulatie) ook de nieuwste Macs met Apples eigengebouwde chips. Dit zorgt voor 2,5 keer sneller opstarten van Firefox en twee keer sneller reageren op deze nieuwe Macs. Verder zijn voor Firefox op Linux technieken voor het toewijzen van gedeeld geheugen verbeterd. Allemaal maatregelen die de prestaties en snelheid van Firefox verbeteren.

Firefox 84 laatste versie waarin Flash nog werkt

Firefox 84 is tevens de laatste versie van Mozilla's browser die Flash nog ondersteunt. De plugin van Adobe staat al lange tijd uitgeschakeld in Firefox (en de meeste andere browsers) maar als je wilt kun je Flash nog per website aanzetten. Dat kan nog in Firefox 84. In Firefox 85 van eind januari wordt de plugin definitief uitgeschakeld en is deze ook niet meer handmatig aan te zetten.

Sowieso blokkeert Adobe zelf het afspelen van Flash-inhoud na 12 januari 2021. Dus je kunt nog maximaal vier weken Flash-filmpjes of animaties in Firefox bekijken. Adobe adviseert ook om Flash geheel te verwijderen van je pc.

Ten slotte worden in Firefox 84 nog onder de motorkap en voor website-ontwikkelaars verbeteringen doorgevoerd, foutjes en crashes opgelost en 14 beveiligingslekken dichtgeplakt.

Firefox 84 is een update die te downloaden is voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder het driestreepjes-menu | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reacties

Versie 84.0.1 is verschenen

afbeelding van Cornelis

@Condor:

Zoals altijd zal dit wel per computer verschillend zijn;
bij mij was er geen enkel probleem.

Wel aan te raden is om regelmatig een backup van de FF-instellingen te maken:
https://www.gratissoftwar...

Misschien goed om even te benadrukken dat het een grote update is. Ik was al mijn add ons en instellingen (inclusief about:config instellingen) kwijt. Als ik dat had geweten had ik het uitgesteld tot ik meer tijd had.

Voor zover ik heb kunnen zien draait deze versie prima.

afbeelding van redactie

Het is een gewone vierwekelijkse update, dus geen grote update. Dat je addons en instellingen kwijt bent is sowieso niet de bedoeling. Dan is er iets flink misgegaan. We zullen eens kijken of we meer van dit soort berichten tegenkomen.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
fra_krijk