Hoe kun je Flash definitief verwijderen van je pc? (update)

Update 4 mei 2021

Microsoft heeft bekendgemaakt dat op de tweede dinsdag in juli, tijdens de maandelijkse beveiligingsupdates voor Windows, ook update KB4577586 verplicht geïnstalleerd wordt. Dit is de update waarmee de gepensioneerde Flash-plugin (lees het originele bericht hieronder) definitief van je pc verwijderd wordt.

Flash wordt dan van computers met Windows 8.1 en Windows 10 verwijderd. Flash-inhoud op websites werkt sowieso niet meer dus je hebt ook niks meer aan de plugin.

Update 18 februari 2021

Update KB4577586 om Flash te verwijderen uit Internet Explorer en oude Edge is nu als optionele update beschikbaar in Windows Update.

Originele bericht 9 december 2020

De Flash Player heeft gisteren zijn laatste update ooit gekregen. Vanaf januari 2021 wordt de roemruchte browser plugin niet meer ondersteund en blokkeert producent Adobe zelfs dat je nog Flash-inhoud kunt afspelen met de Player. Het doek is definitief gevallen.

Adobe adviseert om Flash geheel te verwijderen van je pc (ook gezien de vele beveiligingslekken waardoor de plugin al jaren geplaagd wordt). Hoe doe je dat? Daarbij moet je bedenken dat er verschillende Flash-plugins voor verschillende browsers zijn, die allemaal verwijderd moeten worden. En sommige zitten ingebouwd in een browser (Chrome, Edge, Internet Explorer) en andere zijn los te downloaden (Firefox, Opera, Safari, Brave, Vivaldi, Pale Moon). Wij laten zien hoe je Flash helemaal verwijdert uit al je web browsers.

Hoe kun je Flash verwijderen uit al je Windows- en Mac-browsers?

1. Verwijder losse Flash-plugin uit Firefox, Opera, Safari en andere op Chromium of Firefox gebaseerde browsers

De losse Flash-plugin(s) kun je gewoon verwijderen via Instellingen | Apps | Apps en onderdelen in Windows 10.

Voor Firefox en op Firefox-gebaseerde browsers zoals WaterFox en Pale Moon is dit de zogeheten NPAPI-plugin (Netscape Plugin Application Programming Interface) en voor op Chromium-gebaseerde browsers zoals Opera, Vivaldi en Brave de PPAPI-plugin (Pepper Plugin Application Programming Interface).

Zoek Adobe Flash Player, klik erop en kies Verwijderen. Je kunt dus zowel de NPAPI-plugin en PPAPI-plugin tegenkomen en die moet je beide verwijderen!

Verwijder zowel de NPAPI- als PPAPI-plugin - als je ze allebei hebt

Ook kun je de Flash Uninstaller voor Windows downloaden (inmiddels aanbeland bij versie 34.0.0.92) en uitvoeren. Door deze verwijder-tool van Adobe te draaien kun je in één keer de NPAPI- en PPAPI-plugin verwijderen. Opnieuw opstarten pc is vereist.

Als je een Mac hebt dan kun je hier de Flash uninstaller downloaden om Flash uit Safari, Firefox, Opera of andere browsers op je Mac te verwijderen.

Je kunt op Windows of Mac ook nog dit venster van Adobe tegenkomen dat aanbiedt om Flash te verwijderen:

Dat is natuurlijk ook prima om te doen.

2. Flash verwijderen uit Google Chrome en nieuwe Edge-browser (Windows, Mac)

In Google Chrome en de nieuwe op Chromium gebaseerde Microsoft Edge (met blauw-groene golf icoontje) is Flash standaard ingebouwd (maar staat de plugin uitgeschakeld). Je kunt Flash nog niet zelf verwijderen uit Chrome en Edge. Dit zullen Microsoft en Google doen in januari 2021. In Chrome 88 en Edge 88 zal de plugin geheel verwijderd worden. Wacht dus gewoon af. Flash is al wel uitgeschakeld (tenzij je zelf deze hebt aangezet).

Update 22 januari 2021
Chrome 88 en Edge 88 hebben Flash inmiddels verwijderd.

3. Flash verwijderen uit Internet Explorer 11 en oude Edge (Windows 10 en 8.1)

In Internet Explorer 11 en de oude Edge (de blauwe e) waar Flash ook ingebouwd zit wordt Flash in januari 2021 uitgeschakeld en versies ouder dan juni 2020 worden geblokkeerd.

Microsoft gaat in 2021 een update beschikbaar stellen via Windows Update om Flash geheel te verwijderen in Internet Explorer en de oude Edge. Deze update kun je echter nu ook al los downloaden uit de Microsoft Update Catalogus:

(Voor Windows 10 64-bit, kies je versie: 1903, 1909 of 2004, download hier voor x86 of arm64)

Flash wordt uit de oude Edge en Internet Explorer 11 verwijderd door deze Windows Update.

Update 18 februari 2021
Microsoft heeft update KB4577586 om Flash te verwijderen uit Internet Explorer en oude Edge nu als optionele update beschikbaar gesteld via Windows Update in Windows 10. Volgens BleepingComputer wordt KB4577586 echter automatisch geïnstalleerd zonder bevestiging van gebruikers.

Tot slot

Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt dan heb je de losse Flash-plugin geheel verwijderd uit Firefox, Opera en andere op Firefox en Chromium gebaseerde browsers. Ook de ingebouwde Flash-plugin in Internet Explorer 11 en de oude Edge (blauwe e) heb je dan verwijderd. Voor Google Chrome en nieuwe Edge is het wachten tot januari (als versie 88 van beide browsers verschijnt) voordat Google en Microsoft zelf Flash uit deze browsers verwijderen.

Reacties

Is er ook al een alternatief voor Adobe Flash Player?

Bij mij hetzelfde probleem, krijg die niet weg uit configuratiescherm.

afbeelding van redactie

Dat is de plugin voor Internet Explorer. Je hebt update KB4577586 nog nodig om die te verwijderen (zie punt 3. bij het artikel hierboven). Als je die nog niet hebt gehad via Windows Update dan kun je die handmatig downloaden:
https://www.catalog.updat...

afbeelding van Léon

Hoe kan het dat na (twee keer) verwijdering Flash Player (32 bits) nog steeds in het Configuratiescherm staat?

afbeelding van redactie

Dat is de ingebouwde Flash Player in Internet Explorer. Die wordt verwijderd met update KB4577586. Als je die nog niet hebt gehad dan kun je die handmatig downloaden:
https://www.catalog.updat...

Adobe heeft Flash inhoud al wel uitgeschakeld, dus ook in IE kun je al geen Flash meer afspelen.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
frankr_jk