Firefox 72 blokkeert fingerprinting voor privacy

Firefox 72 is vandaag verschenen. Deze maandelijkse uitgave van Mozilla's browser verhoogt het versienummer van 71 naar 72 en brengt verbeterde volgbescherming en  picture-in-picture video voor de Mac- en Linux-versie van Firefox.

Fingerprinting standaard geblokkeerd voor betere privacy

Firefox verbetert in bijna elke uitgave de volgbescherming (anti-tracking) waardoor grote advertentiebedrijven als Google en Facebook minder goed kunnen bijhouden wat jouw voorkeuren op het web zijn en welke sites jij bezoekt.

Zo worden sociale media trackers, zoals bijvoorbeeld Facebook-like knoppen die je overal volgen (GratisSoftware.nl gebruikt al jaren niet-volgende social media knoppen), cross site tracking cookies en volginhoud (trackers in video's) in privé-vensters al standaard geblokkeerd. Net als cryptominers (die je cpu misbruiken om cryptovaluta te delven).

In Firefox 72 worden nu ook fingerprinters aan de standaard volgbescherming toegevoegd. Fingerprinting is een methode waarmee bedrijven jou kunnen indentificeren aan de hand van unieke combinaties van eigenschappen van je pc en browser. Dus bijvoorbeeld door je schermresolutie, besturingssysteem, browser-versie, geïnstalleerde plugins en extensies, taal, instellingen en lettertypen op je pc te combineren krijgen ze een unieke vingerafdruk van jouw computer.

En met deze 'fingerprint' kunnen bedrijven je zo volgen - ook als je tracking cookies en andere trackers geblokkeerd hebt. Firefox gaat nu deze 'fingerprinting-scripts' blokkeren zodat je privacy beter gewaarborgd blijft. (Lees hier meer over fingerprinting).

Picture-in-picture video ook voor Mac en Linux

Firefox 71 voor Windows had al picture-in-picture video. En de Mac- en Linux-versies krijgen dat nu. Als je met Firefox websites met video's bezoekt dan kun je het op blauwe icoontje rechts van een filmpje klikken en dan krijgen je een zwevend venster waarin de video afspeelt, zodat je zelf weer verder kunt surfen. Dit heet picture-in-picture video, een functie die Opera en Chrome al een tijd hebben.

Verder is er nog een verbetering voor Firefox 72. Notificaties van websites worden niet meer als pop-up maar als 'tekstballon' in de adresbalk getoond. Hierdoor krijg je niet meer van die opdringerige vensters die vragen of ze je meldingen mogen sturen. Alleen een ballonnetje verschijnt in de adresbalk waar je op kunt klikken (zie afbeelding hieronder).

Ten slotte worden in Firefox 72 onder de motorkap en voor ontwikkelaars verbeteringen doorgevoerd en beveiligingslekken dichtgeplakt.
 
Firefox is te downloaden voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de driestreepjes-menu | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reacties

Goede uitleg; fenomeen was mij nog niet bekend

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nede_land