Surfgeschiedenis Avast-gebruikers nog altijd doorverkocht

Update 30 januari 2020
Avast CEO Ondrej Vlcek maakt in een blog-post excuses voor de dataverzameling door Avast. Hij stelt dat de betreffende activiteiten (verzamelen en doorverkopen van - geanonimiseerde - surfgegevens van Avast-gebruikers) gestaakt zullen worden en dat Avast zich weer volledig zal richten op beveiliging. Vclek hoopt hierdoor het vertrouwen van klanten weer terug te kunnen winnen.

Oorspronkelijk bericht:
Avast kwam in 2019 enkele keren negatief in het nieuws doordat het anti-virus-bedrijf uitgebreide surfgegevens verzamelde van zijn gebruikers en via een dochterbedrijf doorverkocht aan derde partijen. Browser-add-ons van Avast werden door Mozilla en Google zelfs tijdelijk verwijderd. Na alle ophef hierover benadrukte Avast dat de gegevens geanonimiseerd werden en niet te herleiden waren tot individuele gebruikers.

Uit gezamenlijk onderzoek van de websites Motherboard en PcMag blijkt nu dat deze laatste claim niet klopt. Het surfgedrag, zoektermen, gps-gegevens en alle kliks op video's (op bijvoorbeeld porno-websites) wordt zo gedetailleerd vastgelegd dat soms wél te achterhalen is welke gebruikers dit zijn.

Het dochterbedrijf van Avast verkoopt al deze surfgegevens voor miljoenen door aan onder andere Microsoft, Google en Pepsi Cola. Hun slogan is 'Every search. Every click. Every buy. On every site.'

Avast zegt in een verklaring dat naam, e-mail-adres, contactgegevens en dergelijke verwijderd worden van de verzamelde gegevens. En dat nieuwe Avast Free gebruikers via opt-in moeten toestemmen voor de dataverzameling. Ook wordt bestaande gebruikers nu expliciet gevraagd of ze mee willen doen aan dit programma om surfgegevens te verzamelen.

Hoe kun je de gegevensverzameling van Avast uitschakelen?

Als je dus een venster te zien krijgt met vragen hierover van Avast (of AVG, dat ook van Avast is), lees dit dan goed en kies ervoor om geen toestemming te geven!

Of schakel onder Instellingen | Algemeen | Gegevensinstellingen alle dataverzameling door Avast uit door de vinkjes weg te halen:

Wist jij dat je surfgegevens door Avast verzameld en doorverkocht worden? En blijf je Avast gebruiken? Laat het weten in de reacties!

Reacties

Exit Avast om nooit meer terug te laten komen.
Btw: Hoe krijg ik mijn geld van mijn gegevens? Mijn gegevens zijn geld? Dacht het niet.

Excuseren? als ik volgendes lees, gaat dit toch vrij ver.
https://datanews.knack.be...

afbeelding van WriTer

En dat voor een bedrijf dat ervoor moet zorgen dat je veilig surft, schandalig!
Wat een gangsters zijn dat!

Slava Ukraini! Glorie aan Oekraïne!
Stop Poetin, Stop de oorlog!

Ik vermoed dat er al een deftig aantal free gebruikers weg zijn bij avast ...... benieuwd als je het nu al download er al iets aangepast is zodat er geen privacy meer verkocht wordt ?!

afbeelding van WriTer

Een van de reden dat ik Avast al jaren niet meer gebruik omdat ik het door vorige schandalen, crashes, bugs en het steeds maar meer toevoegen van reclame niet meer vertrouw.
Gebruik nu al jaren Bitdefender Total Security en daarvoor Kaspersky Internet Security.

Slava Ukraini! Glorie aan Oekraïne!
Stop Poetin, Stop de oorlog!

Ik gebruik al een paar jaar geen avast producten meer ......

Als het eerst stiekem gebeurde heb ik er geen vertrouwen in dat ook, al geef je geen toestemming, dat er dan niet alsnog persoonlijke informatie over je wordt verzameld. Daar zijn helaas al zat voorbeelden van.

Het is eigenlijk wel link om een programma vrijwel alle rechten tot je systeem te geven.Ik snap dat het (vaak) noodzakelijk is maar toch.
Ik gebruik al jaren geen antivirus programma`s meer van derden. Windows kan dat zelf goed afhandelen gezien de tests van afgelopen tijd.
Dat ik nu geen Windows staat daar los van

Toch niet leuk; doen andere av-bedrijven dit dan ook?

Sneue apen zijn het.
Maar Het blijkt dus bij de betaalde en gratis variant te zijn als ik het zo begrijp.
Als iets gratis is, ben jij zelf het product, maar als je een betaalde versie hebt vind ik het eigenlijk wel schandalig dit.

Heb er geen slapeloze nachten van. Blijf Avast gewoon gebruiken.

Ik ook niet,blijf ook gewoon avast en de extensie gebruiken.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
n_derland