Beste bescherming bij bezoeken websites en downloaden: Panda

AV Comparatives test diverse keren per jaar de real-world protection die virusscanners bieden. Dus: hoe goed beschermt je anti-virus programma je tegen malware in het dagelijkse leven als je op het web surft en bestanden downloadt? Aan het einde van 2017 worden de uitslagen van de tests van juli, augustus, september, oktober en november samengevat.

AV Comparatives zoekt voor deze tests op internet naar schadelijke sites die malware op je pc proberen te zetten. In de periode van juli tot en met november 2017 waren dit 1769 kwaadaardige sites die malware aanboden via drive-by downloads. Gekeken werd hoeveel bedreigingen geblokkeerd werden door de virusscanners in deze periode. Hieronder de resultaten.


Bron: AV Comparatives

Het gratis Panda Free Antivirus was de enige virusscanner in 2017 die alle malware in de tests van AV Comparatives tegenhield. Een 100% score maakt Panda de winnaar. Bitdefender, F-Secure, Tencent en Trend Micro hadden allen één slippertje: een malware-exemplaar dat ze niet tegenhielden. Symantec was op zich ook foutloos, maar vroeg in vier gevallen aan de gebruikers of ze de download of website wilden blokkeren of niet. En dat is nou juist de taak van de virusscanner...

Kaspersky liet er vier door in deze periode van vijf maanden en vroeg één keer wat de gebruiker wilde. Avira blokkeerde vijf malware-exemplaren niet. De gratis varianten van AVG en Avast misten zeven virussen. Windows Defender van Microsoft deed het op zich niet slecht en miste maar één virus. Wel vroeg het veertien keer (!) aan gebruikers wat ze wilden doen met een schadelijke website of download.

Emsisoft Anti-Malware blokkeerde tien virussen niet, McAfee miste twintig en Adaware was laatste met maar liefst 82 gemiste virussen.

Vals positieven
Behalve virussen tegenhouden, moet een virusscanner ook schone bestanden en websites gewoon doorlaten en niet blokkeren. Want onterechte virusmeldingen zijn zeer irritant en zorgen alleen maar voor verwarring en problemen.

In de tabel is te zien het onbekende CrowdStrike op dit vlak winnaar is met nul vals positieven. Adaware (dat slecht beschermde) sloeg wel heel weinig - een keer maar - vals alarm. Kaspersky gaf twee keer vals alarm en Bitdefender drie keer. Avira negen keer, Panda (dat als beste beschermde) tien keer, Avast en AVG elf keer en McAfee, TrendMicro en Emsisoft 17 keer.

Gemiddeld sloegen de virusscanners 19 keer vals alarm in deze periode, waarbij ze zo'n duizend schone websites en tweeduizend cleane applicaties moesten beoordelen. Bovengenoemde virusscanners deden het dus beter dan gemiddeld. Slechter dan gemiddeld op vals positieven waren Symantec met 26 keer vals alarm en Windows Defender met 48 onterechte meldingen.

Ronduit slecht op dit gebied deed F-Secure het: bij 132 schone websites en bestanden gaf de virusscanner vals alarm! Dit is de reden dat F-Secure ondanks de adequate protectie toch lager wordt ingeschat door AV Comparatives. Zoveel vals positieve meldingen zorgen voor een slechte gebruikerservaring.

En de winnaar is...
Als je kijkt naar de beste virusscanner in deze vijf maanden, die de beste bescherming bood en de minste vals positieve (onterechte) virusmeldingen had, dan is er maar één winnaar mogelijk: Panda. De gratis virusscanner bood perfecte bescherming en sloeg minder dan gemiddeld (tien keer) vals alarm.

Bitdefender had één slippertje wat betreft bescherming, maar slechts drie vals positieven en deed het dus ook uitstekend. Tencent en TrendMicro misten eveneens één virus en hadden tien en zeventien vals positieven. Kaspersky miste vier virussen en gaf twee onterechte meldingen. Avast en AVG blokkeerden zeven virussen niet en sloegen elf keer vals alarm en waren daarmee middenmoters.

F-Secure verknalde zijn adequate bescherming door de 132 vals positieven. Ook Symantec en Windows Defender boden goede bescherming maar waren slechter dan gemiddeld bij de vals positieven. Bovendien vroege beide virusscanners te vaak aan gebruikers wat ze wilden doen met een virus.

Kaspersky, Bitdefender en Avira bieden ook gratis varianten van hun producten aan (bekijk hier alle gratis virusscanners).

Voor geïnteresseerden zijn hier alle resultaten van alle soorten tests van AV Comparatives van de afgelopen jaren te vinden (je kunt bovenaan de verschillende tests selecteren voor de verschillende tijdvakken)

Reacties

Ik heb Kaspersky ook een paar dagen geprobeerd. Mijn laptop vertraagde ook behoorlijk. Overigens heb ik jaren achtereen Panda gehad omdat destijds ieder ander antivirus mijn computer deed bevriezen. Schrik niet, dat was er één "uit de oude doos": een 60GB/256 Mb desktop. Nu het aantal free antivirus producten stevig is uitgebreid heb ik gekozen voor Bitdefender. Dit programma belast mijn laptop net iets minder dan Panda.

Ik gebruik al geruime tijd Panda Free Antivirus en ben meer dan tevreden. Toen Kaspersky met z'n gratis Antivirus kwam heb ik dat een korte tijd geprobeerd en ben toen weer vlug teruggegaan naar Panda. Kaspersky vertraagde mijn laptop (wel een oudje uit 2011) behoorlijk, waar ik met Panda geen last van heb.

Dat zou men denken, maar uit deze test is Panda in 5 maanden tijd de betere... ik draai nu ook al paar maanden Kaspersky free en redelijk tevreden, alleen als ik een folder open met .exe programma's worden de iconen wat trager geladen. (heb nochtans 16 GB geheugen)

'Kaspersky miste vier virussen en gaf twee onterechte meldingen.' Zucht, dit was toch de beste freeware scanner?

Nee BitDefender.

Die neem je nu beter niet op dit moment, Buggy as Hell
Veel problemen met websites en geen audio streaming volgens hun forum en het wordt maar in orde gemaakt...

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_riekenland