Chrome 68 markeert alle http-sites als niet beveiligd

Google Chrome 68.0.3440.75 is gisteravond uitgebracht. De browser van Google maakt met deze uitgave een versiesprong van 67 naar 68. Dit is in eerste instantie een beveiligingsupdate waarin 42 lekken gerepareerd worden.

Belangrijkste vernieuwing in Chrome 68 is verder dat vanaf nu standaard alle http-websites aangemerkt worden als 'niet beveiligd'.

Even wat uitleg. Je kunt websites bezoeken via http of https. De 's' staat voor 'secure' ofwel: je bezoekt een site via een beveiligde (versleutelde) verbinding. En een beveiligde verbinding wil weer zeggen dat anderen, die bijvoorbeeld jouw internetverkeer willen afluisteren, niet kunnen zien wat de inhoud is van de pagina die jij leest - en belangrijker: ze kunnen niet zien welke informatie jij invoert op een webpagina. Dus als je wilt inloggen op een website kunnen ze niet jouw gebruikersnaam en wachtwoord onderscheppen als je dat via een beveiligde https-verbinding doet.

Vandaar dat je de laatste tijd in de meeste browsers al waarschuwingen kreeg als je persoonlijke informatie invulde op websites die alleen een onbeveiligde http-verbinding hadden. Chrome gaat nu een stapje verder en betitelt alle http-websites als 'niet beveiligd'.

Dit wil niet zeggen dat de website zelf onveilig of schadelijk is of malware bevat, maar enkel dat de verbinding die je maakt met de website niet beveiligd is - en dus afgeluisterd kan worden door derden. Je kunt de http-website gerust bezoeken, maar je moet er geen persoonlijke informatie invullen en versturen, want die kan onderschept worden.

De meeste grotere websites maken tegenwoordig gebruik van https. GratisSoftware.nl heeft bijvoorbeeld al anderhalf jaar https. Dit kun je in Chrome herkennen aan het groene slotje, https en de melding 'Beveiligd' in de adresbalk. Sites met http krijgen vanaf nu de melding 'Niet beveiligd' (zie afbeeldingen hieronder).

Ten slotte zijn er in Chrome 68 vooral onder de motorkap diverse wijzigingen en verbeteringen voor website-ontwikkelaars doorgevoerd. Ook zijn veel fouten opgelost.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt controleren welke versie je hebt onder het menu Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Download Google Chrome

Deel dit artikel: 

Reacties

Heel goed, dat groene slotje. Opera en een aantal andere browsers hebben dat ook. Het wordt steeds veiliger. Hacken zal neem ik aan steeds moeilijker worden.

Klopt, maar zoals gezegd gaat het alleen erover of de verbinding beveiligd is, het zegt niks over al dan niet schadelijke inhoud op een site. Een site met een groen slotje kan gewoon virussen en malware bevatten - helaas.

Klopt, ik had beter moeten lezen. De warmte is daar misschien een beetje debet aan ;-)

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
de_emarken