GratisSoftware.nl is over op beveiligde https-verbinding

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar GratisSoftware.nl is over op https! Het lijkt geen groot verschil - één lettertje: van http naar https - maar het is wel belangrijk. De s na http geeft aan dat de verbinding tussen GratisSoftware.nl en je computer vanaf nu beveiligd is en dat de verzonden data versleuteld is met SSL/TLS.

In de adresbalk van Google Chrome en Firefox kun je dit zien aan het groene slotje en de https:// die voor het adres www.gratissoftwaresite.nl staat. In Internet Explorer staat er een zwart slotje na het adres en in Edge en Safari een grijs slotje ervoor. Zelf hoef je trouwens niet je bladwijzers aan te passen, want je wordt automatisch doorverwezen naar de beveiligde site.


Chrome: De site is beveiligd met https!


Firefox: De site is beveiligd met https!


Edge: De site is beveiligd met https!

De https-verbinding opent de mogelijkheid om eventueel weer een systeem met gebruikersnamen op te zetten, waarbij vaste bezoekers kunnen inloggen voordat ze reacties plaatsen. En ook voor het Forum is deze extra beveiliging met https natuurlijk zeer prettig. Het certificaat dat we gebruiken is van Let's Encrypt, een initiatief van onder andere Mozilla (van Firefox) en Electronic Frontier Foundation.

Doordat GratisSoftware.nl 12,5 jaar oud is en duizenden pagina's en duizenden afbeeldingen omvat, kan het zijn dat er hier een daar nog een pagina staat met zoheten 'gemengde inhoud': de verbinding is beveiligd met https, en de meeste inhoud dus ook, maar sommige afbeeldingen worden nog via http aangeboden. Dit is verder geen probleem, maar sommige browsers geven hier een waarschuwing voor of gaan hier later dit jaar voor waarschuwen. Als je zulke pagina's met gemengde inhoud ziet (het slotje is niet groen) dan horen we dit graag, zodat we ook deze pagina's kunnen repareren.

Deel dit artikel: 

Reacties

@Redactie:
Het rood-wit icoontje van Gratis verschijnt niet meer bij de bladwijzers van
G Chrome sinds (denk ik) de https:// verbinding? In FireFox wel

@Bert
Heb nieuwe favicon (icoontje) ingesteld. Maar bij bladwijzers werkt dat niet altijd goed. Heb je bladwijzer van de url www.gratissoftwaresite.nl of van www.gratissoftware.nl?

Geweldig!

De Opera browser laat standaard alleen het groene slotje zien. De volledige URL wordt niet getoond, want https:// wordt weggelaten. Ik zelf vind dat prima, maar deze vereenvoudigde URL wordt niet door iedereen gewaardeerd. Om de volledige URL te tonen moet in het Opera Menu, Instellingen, links onderaan een vinkje geplaatst worden voor het tonen van geavanceerde instellingen. Bij de Instellingen (Browser in linker kader kiezen), User interface, kun je een vinkje zetten voor "Volledige URL tonen in het gecombineerde zoek- en adresveld".

Een groen slotje en zelfs de vermelding 'Veilig'. Leuk om zo te werken.

@Redactie
Als ik de 'S' toevoeg aan de URL van (https://)www.Gratissoftware.nl, dan zegt Firefox en G_Chrome dat de verbinding niet veilig is. Maar misschien hoef ik de 'S', bladwijzer(s), niet toe te voegen?

@Bert
Dank voor het melden! Je hoeft zelf geen s erbij te zetten. Doorverwijzen gaat vanzelf. Maar je hebt wel een uitzondering gevonden waarbij dat niet vanzelf ging... Als het goed is, is dat nu gefixt. Ook https://www.gratissoftwar... wijst nu correct door als het goed is.

@Redeactie
Inderdaad...het werkt nu.

Heel mooi !

Vind ik altijd positief zo'n beveiligde website.
Zag het direct, het slotje was ook bij mij groen en zag bij de extra gegevens bij het slotje (Opera) dat het een hoge versleuteling heeft, plus dat mijn Antivirus, Bitdefender het ook nog eens extra controleerd.

mooi zo

Het slotje is groen.. https :-)

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
zuid-kore_