Mozilla gaat geen Modern UI-versie (tegel-app) van Firefox voor Windows 8 maken

De Modern UI (user interface met gekleurde tegels) van Windows 8 en 8.1 is niet erg populair. Vorig jaar bleek al dat ruim de helft van de Windows 8-gebruikers minder dan een keer per dag een Modern UI (voorheen Metro genoemd) app opstartte. De meeste mensen gebruiken liever het standaard bureaublad in plaats van de gekleurde tegelinterface.

Vrijdag werd bekend dat browsermaker Mozilla ook geen brood meer ziet in het ontwikkelen van een Firefox-versie voor de Modern UI van Windows 8. Er komt dus geen gekleurde tegelapp van Firefox! Als je Firefox op Windows 8 of hoger wilt gebruiken zul je gewoon de standaard bureaublad-versie van Mozilla's browser moeten starten (en dat vindt waarschijnlijk niemand erg).

Een maand geleden kondigde Mozilla nog een proefversie aan van Firefox voor de Modern UI, maar deze werd zo weinig uitgeprobeerd (minder dan 1000 dagelijkse gebruikers, terwijl test-versies van de gewone Firefox miljoenen gebruikers hebben!) dat besloten is om de Metro-app van Firefox geheel te schrappen.

Volgens Jonathan Nightingale, vice-president van Mozilla, kost het teveel werk om voor zo'n kleine gebruikersgroep een Metro-versie van Firefox te onderhouden. Mozilla besteedt zijn tijd liever aan Firefox OS, het platform voor smartphones, en de gewone Firefox-versies - die natuurlijk altijd voor het bureaublad van Windows 8 en hoger beschikbaar blijven.

Deze stap van Mozilla is een nieuwe klap voor de Modern UI (gekleurde tegelinterface) van Microsoft. Weinig gebruikt en geliefd door Windows-gebruikers (die massaal rechtstreeks opstarten naar het traditionele bureaublad) en ook binnen Microsoft omstreden. De tegelinterface is geschikt voor smartphones en tablets, maar niet voor desktop-pc's en laptops zo is de consensus - ook binnen Microsoft.

Bij de eerste grote update voor Windows 8.1 in april zullen dan ook veel aanpassingen voor pc- en laptop-gebruikers gedaan worden en zal standaard opgestart worden naar het traditionele bureaublad. Sowieso zullen muis- en toetsenbord-gebruikers beter bediend worden met rechtsklik-opties en zullen Metro-apps ook in de taakbalk op de desktop verschijnen. Hierdoor zul je de tegelinterface bijna geheel kunnen vermijden in Windows 8.1 update 1 en zul je de Firefox-app voor de Modern UI dus ook niet missen (omdat je gewoon de desktop-versie van Firefox kunt blijven gebruiken).

Bron: Mozilla

Deel dit artikel: 

Reacties

Nog geen 1 promille van de testgebruikers wil ook de Metro GUI testen. Dat is een overtuigende reactie van de gebruikers (proof of the pudding is in the eating).

hoera !!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
ivoor_ust