Windows 8 gebruikers mijden Metro apps en kiezen massaal voor het standaard bureaublad

Windows 8 is nu ruim een half jaar op de markt. Het hybride besturingssysteem van Microsoft met aan de ene kant de Modern UI met gekleurde tegels (Metro apps) en aan de andere kant het traditionele Windows bureaublad met standaard programma's. Microsoft wil graag dat we allemaal aan de Metro apps gaan, maar doen we dat ook? Volgens een onderzoek van Soluto niet: Windows 8 gebruikers mijden massaal de Metro apps.

Het bedrijf Soluto, van de gelijknamige gratis pc-optimalisatie software, analyseerde de gegevens van ruim tienduizend pc's, laptops en tablets met Windows 8 erop. Windows RT - dat alleen de Metro apps kent - werd niet onderzocht. Gekeken werd hoe vaak Metro apps gebruikt werden.

De conclusies waren ontluisterend voor Microsoft: 60% van de pc- en laptop-gebruikers met Windows 8 start minder dan één keer per dag een Metro app! Zelfs op laptops met touchscreens is dit percentage hetzelfde.

Dat betekent dus dat deze Windows 8 gebruikers de gekleurde tegel-interface bijna geheel vermijden en massaal gebruikmaken van het traditionele bureaublad. Want welke computer-bezitter met een moderne Windows 8-machine start niet bijna elke dag zijn pc op om te mailen, internetten, foto's te bewerken, documenten te bewerken enzovoort.

Nog dramatischer is dat van de mensen met een Windows 8 tablet (met de volledige Windows 8, dus niet Windows RT) ook maar liefst 44% minder dan één keer per dag een Metro app lanceert. Zelfs veel tablet-gebruikers kiezen dus voor het standaard bureaublad van Windows 8!

% gebruikers dat minder dan 1 keer per dag een Metro app start

Bron: Soluto

Een half jaar na de introductie kan dus gesteld worden dat de Metro-interface van Windows 8 totaal niet aanslaat en dat gebruikers massaal blijven kiezen voor het traditionele bureaublad. En zelfs bijna de helft van de Windows 8 tablet bezitters slaat de Metro apps over.

Het is te hopen dat Microsoft deze gebruikers met Windows 8.1 tegemoet komt en de optie biedt om direct de standaard desktop op te starten (en anders zijn daar hier gratis programmaatjes voor te vinden).

Hoe vaak gebruik jij de Metro apps in Windows 8? Laat het weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik werk altijd met TotalCommander. Het vervelende met Windows 8 is dat als ik nu op een pdf-bestand klik heel de Metro App start om de pdf te laden. Hierdoor verdwijnt mijn TotalCommander en kan ik geen twee programma gelijk op mijn scherm zetten. Om zot van te worden. Ik noem het gewoon pesterijen van Microsoft. Waarom worden alle PC in België verkocht met windows en nooit met Linux.

Ik gebruik meestal de command-prompt. Als programmeur moet je toch altijd dezelfde commando's herhalen en dan is windows een hel (is zeer moeilijk te automatiseren). Met XP ging ik dus direct van windows naar cmd. Nu met windows 8 komt er gewoon nog een vervelend stapje bij: van Metro App naar bureaublad naar cmd. De programma's die ik gebruik zijn zelf geschreven en draaien enkel op de DOS-prompt. Een prompt en een toetsenbord vind ik nog altijd de leukste manier van werken. Al wat windows betreft is voor mij een vervelend aanhangsel dat ik liever kwijt dan rijk ben.

Onlangs heb ik een nieuwe PC met Windows 8 aangeschaft. Om mijn werk goed te kunnen doen heb ik eerst Windows 8.1 aangepast: Direct door naar het bureaublad, en het programma StartIsBack geïnstalleerd. Dat is geen M$ software.

Ja, ook ik start wel een per ongeluk een Metro app op, alleen omdat er iets mee geassocieerd is. Het is vreselijk hinderlijk dat je dan opeens in een heel andere omgeving terecht komt in plaats van dat er een extra Windows op je desktop verschijnt. Het kost je veel meer handelingen en tijd als je iedere keer toch nog op die metro interface getrakteerd wordt.

Er zijn nogal wat PC’s binnen mijn bedrijf, en daarom ben ik nu op Linux Mint aan het oriënteren. Doelstelling is dat binnen 1 jaar alle systemen bij ons op Linux draaien. Want we verliezen veel te veel tijd met allerhande zaken die onder Windows 8.1 niet meer goed draaien, of alleen als “administrator” kunnen worden uitgevoerd. Weer een hoop handelingen en muisklikken erbij!
Vreemd genoeg kun je zelfs dat niet met je UAC settings en de adminstratorrechten voor folder en files goed krijgen.

En dan hebben we het nog niet over de grote cocktail aan programma van derden die we nodig hebben om virussen, wormen, exploits en malware buiten de deur te houden en de tijd die gemoeid is met alle systemen regelmatig te scannen. De Windows omgeving zoals van Windows 8.1 is niet meer bedoeld voor effectief gebruik van kostbare loonuren.
Voor die enkele win32 applicatie waarvoor we (nog) geen Linux alternatief hebben zullen we Wine gebruiken. Problemen aldaar zullen we op Wine niveau gaan oplossen (feedback, forum) om zo toch applicaties te kunnen blijven gebruiken die win32 gebaseerd zijn.

We verwachten met Linux een zeer goede stap te maken naar een veilige en robuuste desktop omgeving. Bij ons is een PC een belangrijk hulpmiddel om onze bedrijfsresultaten te ondersteunen.

Nieuwe PC met Windows 8 aangeschaft. Om mijn werk goed te kunnen doen heb ik eerst Windows 8.1 aangepast: Direct door naar het bureaublad, en het programma StartIsBack (dat is geen M$ software) geïnstalleerd.

Ja, ook ik start wel een per ongeluk een Metro app op, alleen omdat er iets mee geassocieerd is. Vreselijk hinderlijk dat je opeens in een heel andere omgeving terecht kom in plaats van dat er een extra Windows op je desktop verschijnt. Hey kost je veel meer handelingen en tijd als je iedere keer toch nog op die metro interface getrakteerd wordt.

Er zijn nogal wat PC binnen mijn bedrijf, en daarom ben ik nu op Linux Mint aan het oriënteren. Doelstelling is dat binnen 1 jaar alle systemen bij ons op Linux draaien. Want we verliezen veel te veel tijd met allerhande zaken die onder Windows 8 niet meer goed draaien, of alleen als Administrator kunnen (weer een hoop handelingen en muisklikken erbij!).
Vreemd genoeg kun je zelfs dat niet met je UAC settings en de rechten folder en files goed krijgen.

En dan hebben we het nog niet over de grote cocktail aan programma van derden om virussen, wormen, exploits en malware buiten de deur te houden en de tijd die gemoeid is met alle systemen regelmatig te scannen. De Windows omgeving zoals van Windows 8.1 is niet meer bedoeld voor effectief gebruik van kostbare loonuren.
Voor die enkele applicatie die toch onder Windows moet draaien gaan we met Wine aan de slag. Problemen aldaar zullen we op Wine niveau gaan oplossen (feedback, forum) om zo toch applicaties te kunnen blijven gebruiken die win32 gebaseerd zijn.

We verwachte met Linux een zeer goede stap te maken naar een veilige en robuuste desktop omgeving. Bij ons is een PC een belangrijk hulpmiddel om onze bedrijfsresultaten te ondersteunen.

Windows 8 is voor mij als hoofdcomputer dus niet interessant omdat ik deze alleen gebruik voor de boekhouding, bankieren, fotobewerking en videobewerking, internetten, shoppen etc.. Belangrijk is dus vooral dat de beveiliging optimaal is. Dat betekent voor mij dus geen cookies, geen apps, geen microsoft account met clouds en ga zo maar door. Allemaal gegevens- verzamel software die ik niet moet hebben. En ik ga geen privé documenten op een computer plaatsen in de silicone valley, dank je de koekoek.
Dus weg met al die spionage software en terug naar een standaard gebruikscomputer. Voor de andere geinige dingen gebruik ik gewoon een Tablet waar verder geen privacy gevoelige informatie opstaat.

Heb een ultrabook met touchscreen.
En dan: zou het liefst alleen maar Metro apps hebben.
Zelfs het hybride gedoe met Office 2013 en Metro is al pretty cool.
Mij iPad blijft grotendeel in de kast.
Tja...

Metro vind ik ook een flop. Tegels werken bij mij ook voor de helft niet .Alles uitgeprobeerd wat op Microsoft forum en andere forums staat . Geen resultaat . Is schijnbaar een groot probleem.(zie alle forums hierover) Microsoft heeft zelf schijnbaar nog geen goede oplossing hiervoor. Laatste hoop is win 8.1 .

Oh ja, en je kunt ook niet je orginele skype adres draaien want ik wil daar bijvoorbeeld niet inloggen met mijn outlook mail adres. Ook irritant dus.
Waardeloos geheel dus.

De apps van Metro werken doorgaans beperkt. Je kunt bijvoorbeeld met de Skype alleen de skype adressen krijgen maar de facebook mensen er niet inkrijgen. Het MSN gedeelte werkt ook niet en bijvoorbeeld Explorer 10 zit ook veel moeilijker in elkaar. Alles werkt half en de normale versies van het bureau blad werkt dit allemaal wel. Alles in Metro werkt gewoon gebrekkig en steunt als je het nodig hebt Java niet en de invulformulieren van de belasting kunnen ook niet op de metroversie ingevuld worden. Kortom een irritant geheel.

Zo ook hier , ik heb de classic shell er op gezet . Die tegels , nee laat maar . Erg irritant vind ik het .

Samengevat, als XP, Vista of Seven aangepast waren aan slim SSD gebruik en nog wat kleine aanpassingen, dan had de gewone gebruiker daaraan genoeg gehad.
Beschamend voor MS als zelfs ook gebruikers van touchscreen systemen de Metro apps links laten liggen.

Op zich zijn mijn ervaringen met W8 goed (ik heb zelfs een tweede pc geupgraded), omdat het stabiel en vrij snel is en diverse handige voorzieningen heeft (netwerkinstellingen bv). Maar eerlijk gezegd kijk ik zelden op die apps: ja, de weer-app en af en toe een kaart-app. Opstarten is trouwens een zeldzaamheid, omdat ik meestal de sluimerstand gebruik, dus dat probleem van doorstarten naar het bureaublad speelt dan niet zo. Maar die startknop heb ik wel terug. Verder vindt 90% van mijn pc-activiteiten plaats vanaf het bureaublad. Al met al is W8 zeker een aanrader, ondanks de betrekkelijke meerwaarde van de apps.

Betrekkelijke meerwaarde? Totaal geen meerwaarde. W8 is alleen maar wat sneller maar dat is gewoon alles.

Moest ik geen traditionele startknop op die Win 8 hebben kunnen plaatsen hebben dan zou ik zeker terug downgraden naar Win 7. Ik heb het een tijdje geprobeerd maar vind Metro geen enkele meerwaarde hebben op desktop en laptop. Verder vind ik Win 8 wel merkbaar sneller en stabieler dan Win 7.

Ik vind windows 8 wel mooi en vrij snel, alleen gebruik ik die tegels ook bijna nooit, maar heb dan ook geen touchscreen, misschien als ik dat zou hebben zou ik het meer gebruiken. Die tegels zijn nog niet fantastisch echter ik heb het idee dat het gewoon om gewenning gaat. Ben zeer benieuwd naar win 8.1.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
w_t-rusland