Hoe krijg je de startknop terug in Windows 8? Met Classic Shell, StartMenu8 en Pokki!

Windows 8 heeft een geheel nieuwe interface met gekleurde tegels. Het oude bureaublad dat we van vorige Windows-versies kennen is er nog wel, als je op de tegel linksonder klikt dan kom je in de vertrouwde Windows 7-omgeving. Alleen zonder startknop! Die heeft Microsoft weggehaald.

Voor wie de startknop in Windows 8 terugwil, zijn hier enkele gratis programmaatjes die dit bewerkstelligen.

1. Classic Shell
Met Classic Shell krijg je het Startmenu terug op je bureaublad. Je kunt de vormgeving onder Settings veranderen naar klassiek, Windows XP of Windows 7. Ook de skin kun je wijzigen.

Behalve startknop biedt Classic Shell ook enkele wijzigingen voor de Windows Verkenner. En als je Windows 8 opstart wordt je automatisch van de Metro-interface met gekleurde tegels doorverwezen naar het ouderwetse bureaublad. Zo heb je Windows 8, met al zijn snelheids- en beveiligingsvoordelen, maar grotendeels in Windows 7-vormgeving.

Handig is ten slotte dat je zowel programma's als apps kunt starten met Classic Shell.


Classic Shell met startmenu voor Windows 8 (klik voor groter)

Download Classic Shell

2. StartMenu8
Een tweede gratis startmenu voor Windows 8 is StartMenu8 van IObit (producent van onder andere Advanced SystemCare Free). Dit programmaatje slaat het Metro-startscherm over en deactiveert ook de menu's in de hoeken van het scherm van Windows 8 (dit kun je trouwens ongedaan maken door rechts te klikken op de StartMenu8 startknop en de vinkjes weg te halen bij Deactivate Metro Hot Corners en Deactivate Metro Sidebar).

Met StartMenu8 wordt Windows 8 eigenlijk gewoon Windows 7+, je merkt niks meer van de Metro-interface met gekleurde tegels en apps. Nadeel is dat je ook niet bij de apps kunt, alleen gewone programma's zijn te benaderen.


StartMenu8 laat Windows 8 weer op Windows 7 lijken (klik voor groter)

Download StartMenu8 (beta)

3. Pokki
Pokki biedt eveneens een Windows startknop en heel veel apps uit zijn eigen app-store. Verder zijn zowel de Windows 8 apps als desktop applicaties te vinden in het startmenu. Pokki gaat na het starten van Windows ook gelijk door naar het bureaublad.


Pokki Startmenu (klik voor groter)

Als je het logo van Pokki (een eikel) op de startknop wilt vervangen door het Windows-logo dan klik je op het driehoekje naar beneden naast het zoekvenster, kies je Settings, zet je een vinkje bij 'Use Windows Logo as Menu Icon' en klik je op Save.

Download Pokki Windows 8 Start Menu

Voor wie wel wil leren werken met de nieuwe Windows 8 desktop zijn hier handige tips om te navigeren binnen Microsofts nieuwe besturingssysteem.

(Artikel bijgewerkt op 18 januari 2013, Pokki toegevoegd)

Deel dit artikel: 

Reacties

Uit scans met heel wat degelijke antimalware- en antivirusscanners blijkt StartMenu8 malware te bevatten. Niet verwonderlijk: het is van IObit. De producten van Iobit, zoals de Iobit Malware Fighter Free, bevatten vaak rotzooi. Classic Shell is wel helemaal vrij van malware, trojans enz.

Dank U voor dit programma !! Dit helpt mij enorm.

Gunnar,

Er is een nieuwer versie die op Windows 10 werkt.

Pokki wordt op diverse sites aangemerkt als virus, malware en adware. zie bijvoorbeeld:http://botcrawl.com/how-t... og google gerust ff zelf.
Ik heb het verwijderd.

Geweldig !

welke kan je nou eigelijk beter gebruiken van die 3

om dat 7 xp vista een startknop hebben

je kunt het beste Windows 7 gebruiken

De drie programma's die worden besproken, krijg je dan wel de Nederlandse versie of is alles in het Engels?

Waarom al die heisa over windows 8 knop. et alt + F4 kan je ook alsluiten.

Classic is geweldig :) Het werkt en ik heb mijn oude XP weer terug zonder Win 8 applicaties te verliezen. Helemaal blij :) thx!!

kleine tip : zie voor veel sneltoetsen van W8 http://www.techzine.nl/tw...

Leuk

de startknop van W8.1 (beta) bestaat al in W8, druk gelijktijdig de windows-toets en de x-toets in, dan verschijnt het startmenu

Maar dat is natuurlijk geen grafische startknop, maar een toetsencombinatie.

Rechter muisknop op de startknop rechts beneden. Zelfde als combinatie windows logo + x

Bedoel startknop linksbeneden

Ik heb net 2 dagen een nieuwe pc met W8. Ik heb via een wifi verbinding Classic shell gedownload en geinstalleerd, verder heb ik nog niets aan de pc veranderd. Maar nu, bij opstarten heb ik wifi verbinding, maar zodra ik via IE het net op ga is de verbinding weg en komt ook niet meer terug. Waar ligt dit aan?

mooi

Bob heeft gelijk. Het enigste voordeel dat Windows 8 heeft is het sneller opstarten van de PC. Er zijn te veel nieuwigheden die weinig mensen zullen gebruiken, zoals Bing, Store, weerbericht, als het buiten regent heb ik geen weerbericht nodig. Internet Exporer moet ik ook niet hebben, ik zal het wel doen met FireFox die dan gebruik maakt van Google als zoekmachine, geen onnodige reclame. Van hetzelfde bedrijf, Thunderbird voor Email. Wat betreft het in de wolken plaatsen van gegevens die door de servers lange tijd kunnen bij gehouden worden, daar heb ik het niet voor. Het komt hier op neer dat den Bill bepaalt hoe jij met uw PC moet werken, anders gezegd; kuddedieren die in hun portemonnee gepakt worden voor toepassingen die ze eigenlijk niet nodig hebben, om een DUUR woord te gebruiken, APPS.

Juist geproken Adrien!
Bill heeft al vaker bewezen een échte Macroschoft te zijn!!!
Beter overstappen naar Ubuntu, Xubuntu of Linux, daar heb je al dat commerciele gedonder tenminste niet!

Waarom dan overstappen naar Windows 8, dan kan je in wezen net zo goed bij Windows 7 blijven.

Het wordt gratis meegeleverd als je een nieuwe laptop koopt, verder kan ik ook geen reden verzinnen waarom je Windows 7 of 8 zou willen in plaats van XP.

Omdat er voor XP geen updates meer gemaakt worden

De beveiliging van XP was slecht, dus dàt hadden ze moeten verbeteren; voor de rest was ik er best tevreden mee. Maar ja, Bill G. moet ook eten, dus eens in de paar jaar vertelt hij ons dat we echt een nieuwe versie moeten kopen, ook van Office. Het zou me niks verbazen als XP ook na april 2014 toch nog een jaartje ondersteund wordt, want China draait nog massaal op XP en die markt wil MS natuurlijk niet kwijt...

Hoe verwijder ik het classic shell weer weer van mijn laptop? Heb al van alles geprobeerd maar hij blijft maar zichtbaar en ik wil graag weer terug naar het W8 scherm.

Iobit uninstaller. verwijdert ook restanten van het programma na een scan

werkt prima Classic Shell eindelijk van de teletubbie windows af,de vertrouwde win start knop terug,, prima!!!!!!!!!!!

dan vraag ik mij af hoe je dan je laptop uit moet zetten is daar misschien aan
gedacht?

Als het afgesteld is in energiebeheer, kunt u de laptop gewoon dichtdoen. Dan gaat hij automatisch in slaapstand of als afgesteld uit.

Hallo,

Ik heb net mijn windows 8 laptop en heel toevallig heb ik het gevonden.
Als je met je muis naar de rechter zij kant gaat krijg je een keuze uit verschillende knoppen. Daar staat het ergens tussen.

Het is eigenlijk allemaal onzin. Als je naar rechts gaat, beneden dan heb je de startknop ook. Wat maakt het dan uit om op het sterretje instellingen te klikken en daarna op aan en of uit. Echt onzin om al die toeters en bellen weer te downloaden. Het is gewoon even wennen. Ik vindt wel dat windows 8 behoort op te starten in het oude vertrouwde scherm.

startknop 8 werkt geweldig!! nog betere structuur dan de vertrouwde startknop van windows 7

Deze kende ik nog niet, bedankt!

gaat toch nergens over,moet je zelf de startknop erop zetten,dat is alsof je naar de kapper gaat en het daarna thuis zelf verder moet knippen omdat het niet af is

Ondertussen zijn er nog gratische oplossingen gekomen om het startmenu terug te krijgen.

Power 8
--------
Ook in het Nederlands en je moet zelf niets installeren als je dat niet wil.
Gewoon een klein 7 Zip bestand van 193 KB downloaden, uitpakken en opstarten.
Werkt ook onder Windows XP SP3 en 7 SP1.

https://code.google.com/p...

TotalIdea 8StartButton
----------------------
Deze software sleutelt ook aan het tegeltjes-uiterlijk van Windows 8, maar in plaats van die tegeltjes weg te toveren, en de oude startknop terug te halen, worden de tegels IN de startknop gecombineerd.
Er is een gratische versie en een betalende.

https://www.totalidea.com...

En met classicshell.exe met de -togglenew parameter in een snelkoppeling kun je weer naar de Metro interface schakelen.

Ook met ClassicShell kun je de menu's in de hoeken deactiveren. Er is in de uitgebreide modus een Windows8 tabblad waar je o.a. dat in kunt stellen.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
nederlan_