Firefox 65 is meertalig en vereenvoudigt anti-tracking

Firefox 65 is verschenen. Deze uitgave van Mozilla's browser biedt meertaligheid, vereenvoudigde anti-tracking, handoff voor macOS en betere video-streaming. Firefox maakt met deze uitgave een versiesprong van 64 naar 65.

Firefox 65 is een uitgave die weer enkele interessante vernieuwingen brengt. Zo is de anti-tracking iets vereenvoudigd. Onder Opties | Privacy & Beveiliging | Inhoudsblokkering kun je nu kiezen voor Standaard (blokkeert trackers als je een privévenster opent), Streng (dat sommige websites echter niet meer goed laat werken) en Aangepast (waar je kunt kiezen wanneer je trackers en tracking-cookies blokkeert).

Als veel sites niet meer goed werken kun je altijd weer Standaard instellen om dit te verhelpen. Je kunt ook per site (als een site niet meer functioneert) de Inhoudsblokkering uitschakelen door op het schildje in de adresbalk te klikken (zie afbeelding) en dan op Blokkering voor deze website uitschakelen.

De anti-tracking (of 'inhoudsblokkering', zoals Mozilla dat noemt) in Firefox is nog altijd niet helemaal waar die zijn moet. Maar Mozilla belooft later dit jaar standaard de functie aan te zetten, waardoor gebruikers beter beschermd worden tegen tracking zonder zelf te moeten uitzoeken hoe je alles moet instellen.

Firefox-gebruikers die niet willen experimenteren met dit soort inhoudsblokkering-instellingen (die websites onbruikbaar kunnen maken) kunnen dus beter nog even wachten. Gevorderden kunnen al helemaal los gaan... ;-)

Meertalig
Verder is nieuw in Firefox 65 dat je makkelijk meerdere talen kunt instellen voor de browser (voor de menu's en werkbalken dus). Je hoeft niet meer een aparte versie voor een andere taal te downloaden maar je kunt  nu onder Opties | Algemeen | Taal en vormgeving | Taal talen kiezen, downloaden en instellen. Als je kiest voor Meer talen zoeken... | Selecteer een taal om toe te voegen dan krijg je een hele lijst die je kunt downloaden.

Verder in Firefox 65:

  • Ondersteuning voor handoff op macOS. Als je Safari of Firefox op macOS én op iOS gebruikt, dan kun je verder gaan met surfen van het ene apparaat op het andere (dus bijvoorbeeld een op je iPhone in Firefox geopende webpagina naadloos verder bekijken in Firefox op je Mac). Het werkt ook van Safari op iOS naar Firefox op je Mac.


Firefox handoff in actie: geopend op iPhone, verder gaan op macOS

  • Voor Windows: betere video-streaming door de AV1 codec (opvolger VP9). HTML 5 web video en WebRTC kunnen hier gebruik van maken.
  • Ondersteuning WebP afbeeldingsformaat waardoor afbeeldingen kleiner zijn en sneller laden.
  • Betere bescherming tegen 'stack smashing' of buffer overflows (buffer overloop in het Nederlands) in Firefox voor Android, Linux en macOS. Buffer overflows zorgen ervoor dat er teveel gegevens verwerkt moeten worden door een systeem waardoor onverwachte problemen en crashes kunnen ontstaan. Hackers kunnen soms misbruik maken van buffer overflows om systemen over te nemen. Buffer overflows kunnen dus voor kwetsbaarheden zorgen.
  • De popup-blokkeerder is verbeterd en houdt nu meerdere popup-vensters van websites tegen.

Ook is het Taakbeheer menu vereenvoudigd. Je kunt hier zien hoeveel energie-impact tabbladen en add-ons hebben en websites hier sluiten. Tik about:performance in de adresbalk om er heen te gaan.

RSS feeds zijn van Firefox 64 niet meer direct te zien in de browser. Daarvoor heb je nu aparte add-ons nodig.

Ten slotte worden onder de motorkap verbeteringen doorgevoerd en beveiligingslekken dichtgeplakt.
 
Firefox is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de Firefox-knop | Help | Over Firefox.

Update 30 januari
Diverse bezoekers melden dat Firefox 65 in combinatie met Avast ervoor zorgt dat veel websites (waaronder onze) niet meer bereikbaar zijn. Het uitschakelen van het webschild/HTTPS scanner in Avast verhelpt dit (lees hier hoe je dat doet). Hopelijk komt Avast snel met een update voor dit probleem.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reacties

Ik zit op LINUX Mint daar heb je deze problemen niet.

Voor een ieder die problemen met FF heeft in samenwerking met Avast.
Het webschild inderdaad uitschakelen en FF werkt normaal.
Het 2e wat men kan proberen is Avast totaal deinstalleren met het de installatie programma van Avast. Daarna met Ccleaner computer verder opschonen en opnieuw opstarten. Aavst na opstarten opnieuw installeren.
Ik heb dit gedaan en alles werkt tot nog toe normaal. Mocht het weer problemen geven dan meld ik mij weer opnieuw.
Voorlopig zie ik dit als een oplossing voor bovenstaande problemen.

Nieuwe firefox erop gezet..... geen enkele website werkte nog.5 minuten later ... blue screen of death ... dus ... dag firefox. Maar ik zal wel de enige zijn hoor.

afbeelding van redactie

@Bertje
Het webschild van Avast blijkt voor deze problemen te zorgen. Uitschakelen van Avasts webschild zou helpen (totdat Avast een update uitgeeft).

Weer eens FF erbij geprobeerd, ik blijf er een zwak voor houden, Ik gebruik geen virus scanner van third party, maar 1 site die helemaal niet laad.
Helaas nog geen mooi snelstart scherm zoals Opera. Wel een addon maar kan die niet instellen als startpagina.
Voorlopig maar FF naast Opera.

@Jan11

Bedankt voor de info. Het werkt nu inderdaad wel met FF. Heb jouw tip toegepast. Wachten op de update van Avast.

Inderdaad. Het is niet alleen de gratis software site die onbereikbaar is, maar vrijwel elke site die probeer te bereiken. Heb FF verwijderd. Zal wel gauw een update komen.

Zoiets is al eens eerder gebeurd. Het had toen met de https-scanner van Avast te maken. Dat zal het nu ook wel zijn: op mijn Windows-computer met Avast zie ik dit ook, maar op mijn Linux-computer (geen Avast) heeft Firefox geen probleem. De https-scanner uitzetten zal helpen, maar dan wordt er dus ook niet meer gescand... Misschien is het eerder Avast die een update nodig heeft.

Voorlopig maar Chrome geconfigureerd. Firefox of Avast (die ik inderdaad ook gebruik) het blijft van de gekke dat de instellingen dusdanig zijn dat FF niet goed meer is te gebruiken!

Ik kan bevestigen dat avast roet in het eten gooit. Het webschild uitgeschakeld en alle sites zijn weer in de lucht zonder problemen maar ook zonder webschild bescherming......dus voorlopig toch maar chrome gebruiken!

afbeelding van redactie

Het zijn inderdaad vaak webschilden van virusscanners die voor dit soort problemen zorgen omdat ze als een soort proxy tussen de site en je pc gaan zitten. Hopelijk komt Avast snel met een update.

Wat een puinhoop vrijwel ALLE sites werken niet meer het slotje is ook niet zichtbaar!! Wat een zooitje!

Nee, maar nu lukt het ineens wel met Firefox, snap het niet maar goed het werkt weer. Dank.

Uw verbinding is niet beveiligd

De eigenaar van www.gratissoftwaresite.nl heeft zijn of haar website niet juist geconfigureerd. Om uw gegevens tegen diefstal te beschermen, heeft Firefox geen verbinding met deze website gemaakt.

Deze website maakt gebruik van HTTP Strict Transport Security (HSTS) om aan te geven dat Firefox alleen een beveiligde verbinding mag maken. Hierdoor is het niet mogelijk om een uitzondering voor dit certificaat toe te voegen.

Meer info…
Nu weer deze melding met Firefox. Gebruik Windows 10 (64) met Avast free en het ingebakken Windows Defender maar die veroorzaken m.i. deze melding niet.

Fouten als deze rapporteren om Mozilla te helpen kwaadwillende websites te herkennen en te blokkeren

Met de nieuwe Firefox kan ik de gratissoftware site niet meer bereiken!

afbeelding van redactie

@Albert
Gebruik je ook Bitdefender?

Uitstekende browser, helaas nog steeds aan de trage kant. Zeker als je de snelheid daarvan vergelijkt met die van Brave.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
hong_rije