Avast zorgt ervoor dat veel sites onbereikbaar zijn in Firefox 65

Sinds Firefox 65 uit is klagen sommige gebruikers dat ze opeens veel websites niet meer kunnen bereiken, waaronder GratisSoftware.nl. Het blijkt te liggen aan de combinatie van Avast (en wellicht ook AVG en andere virusscanners) met Firefox 65 die meldingen van ongeldige certificaten geeft.

Update 2 februari 2019
Mozilla heeft de automatische update naar Firefox 65 stopgezet om problemen met Avast/AVG te voorkomen. Avast op zijn beurt heeft voorlopig het HTTPS scannen voor Firefox uitgeschakeld totdat er een echte oplossing is.

Update 5 februari 2019
Mozilla heeft de uitrol van Firefox 65 weer hervat nadat Avast het scannen van https-verbindingen van Firefox heeft uitgezet in de virusscanner.

Het probleem

Avast heeft in zijn Webschild een https-scanner die beveiligde verbindingen met websites onderschept (via een eigen certificaat) en het internetverkeer zo scant op malware. Zo wordt ook het internetverkeer van Firefox bekeken en gecontroleerd door Avast (de vraag is of je dit wilt, maar goed).

In Firefox 65 is nu de ondersteuning voor verouderde beveiligde TLS-verbindingen gestaakt - iets waar Avast blijkbaar gebruik van maakt voor zijn man-in-the-middle-scan-activiteiten. Het certificaat van Avast voor het scannen van het internetverkeer wordt daardoor niet meer geaccepteerd, waardoor veel websites onbereikbaar zijn.

Wat te doen?

Het is te hopen dat Avast snel een update uitbrengt die dit probleem oplost. In de tussentijd kun je de volgende zaken doen:

1. Avast (of AVG) de-installeren (geheel verwijderen) en daarna opnieuw installeren (dit zou het probleem met het certificaat moeten oplossen)

2. In het Webschild van Avast de https-scanner uitzetten (Menu | Instellingen | Bescherming | Belangrijkste schilden (scroll naar beneden)| Webschild - vinkje weghalen bij HTTPS-scans inschakelen)


Vinkje weghalen

3. De ingebouwde Windows Defender virusscanner in Windows 8.1/10 gebruiken in plaats van Avast/AVG of een andere virusscanner die problemen veroorzaakt (want meer virusscanners onderscheppen je internetverkeer om te scannen: naast Avast/AVG bijvoorbeeld Bitdefender, Kasperksy en ESET)

Mozilla geeft hier voor diverse virusscanners aan wat je moet doen als die problemen veroorzaken met Firefox

Onze vraag is:
Had jij problemen met de nieuwe Firefox 65 en Avast (of een andere virusscanner), zodat je geen websites meer kon bereiken?

In de reacties horen we graag meer over de problemen die je ondervindt/ondervond (vermeld even welke virusscanner je hebt!) en de eventuele oplossingen die je hebt geprobeerd!

Reacties

Er is een nieuwe versie van Avast. Heb maar een clean install gedaan, en nu heb ik geen problemen meer met Firefox, ook Facebook is te bereiken. Https scannen staat aan.

Firefox 65 in combinatie met Bitdefender Free leverde bij mij ook problemen op, ook met betrouwbare websites als Tweakers.net. Bitdefender Free is er bij mij nu af en de problemen zijn voorbij.

afbeelding van redactie

Klopt, wij hadden die ervaring ook. Voorlopig geen Bitdefender Free meer tot deze conflicten met Firefox opgelost zijn.

@Mickey, Facebook ook?

Beste Albert ,

Ik gebruik geen Facebook .

Firefox blokkeert de laatste tijd meer en meer sites uit eigen beweging. Ik ondervind dit an enkele weken, sites die altijd zonder problemen openden blijken nu niet meer bereikbaar, ook Google doet dit. Dezelfde sites, en ik heb het over informatieve sites, geen porno of andere dubieuze sites, openen in Opera met zoekmachine DuckDuckGo zonder problemen en FF met Google weigert deze sites te openen ? ? ?

afbeelding van redactie

Hoe bedoel je: blokkeert sites? Krijg je een melding over een ongeldig certificaat? Dat kan dus komen door een conflict met een virusscanner. Of krijg je andere meldingen?

Sites gaan gewoon niet open, vroeger gingen deze na een seconde open, nu blijft het radje lange tijd draaien, en dan komt de melding "Pagina kan niet gevonden worden" Ga ik naar dezelfde site via Opera met DuckDuckGo als zoekmachine gaat deze site direct open .

afbeelding van redactie

Maar gebruik je een van bovengenoemde virusscanners zoals Avast, AVG, Bitdefender? Want daar kan het dus door komen.

Ik gebruik Avast, maar evengoed werkt deze Avast als ik Opera met DuckDuckGo gebruik, en dan werkt het zonder problemen.

afbeelding van redactie

Het niet openen van pagina's in Firefox kwam dus door een conflict met Avast. Nu Avast https-scannen voor Firefox heeft uitgezet zouden de websites weer moeten openen in de browser.

Ik heb geen problemen met Fierefox / of Avast , kan iedere site bereiken .
HTTPS scans is ingeschakeld .

@redactie,
Bij de laaste versie is HTTPS scans inschakelen te bereiken via :
Menu ( 3 streepjes ) > Instellingen > Bescherming > Belangrijkste schilden Dan naar beneden scrollen onder Schildinstellingen configureren : klik op Webschild , en daar het vinkje weghalen bij HTTPS scans inschakelen .

Gratissoftware.nl probleemloos bereikbaar met avast HTTPS scans ingeschakeld.
Uw screenprint 'Hoofdinstellingen' is overigens niet meer actueel.

afbeelding van redactie

@Win7
Hoe heet het nu dan? Wel opmerkelijk, want screenshot is afgelopen donderdag gemaakt met laatste versie Avast voorzover wij weten... :-)

met? van? of door? Avast

afbeelding van redactie

Wij hebben de screenshot gemaakt van de laatste versie van Avast (dachten we).

Bij mij heeft avast een overal zwarte achtergrond,
Via Menu/instellingen/bescherming/belangrijkste schilden/schildinstellingen configureren/Webschild kom ik bij HTTPS-scans inschakelen.
'Hoofdinstellingen' bestaat niet in mijn versie van avast en dat is 19.1.4142.454

afbeelding van redactie

@Win7
We hebben het nog even uitgezocht: wij hebben een screenshot van de laatste versie (19.1) onder Windows 10 genomen van Avast. En die ziet er anders uit dan onder Windows 7 zagen we, toen we ook daar Avast getest hadden.
Dus onze screenshot is wel van de laatste versie van Avast, maar dan onder Windows 10 (en we denken dat jij Windows 7 gebruikt ;-)) Dat verklaart het verschil. Merkwaardig trouwens dat Avast niet dezelfde interface heeft onder Windows 7 en 10.

(Windows 7 draaide trouwens erg snel en soepel - als je dat vergelijkt met Windows 10. Jammer dat het nog maar een jaartje ondersteund wordt).

Is niet waar hoor mijn scherm ziet er ook anders uit en ik gebruik WIN 10!

afbeelding van redactie

Inmiddels is bij ons blijkbaar ook een latere update binnengekomen voor Avast (terwijl we de nieuwste versie gedownload hadden, maar goed) en nu ziet het scherm er ook zo uit als bij anderen (hopen we althans...) Screenshot is aangepast. Excuses voor de verwarring...

@redactie ,

Ik heb hetzelfde als @Win7 , ik gebruik Windows 8.1

Gebruik KPN-veilig. Geen enkel probleem ondervonden

Wij gebruiken hier in het gezin al een tijdje AVG en ondervinden geen problemen met FF 65.

volledige deinstallatie van Avast en opnieuw herinstalleren. allen de ING loopt nog wel eens vast maar voor de derdere rest geen problemen meer.

Ik gebruik geen virusscanner van derden en zeker niet van Avast na alle ellende van de ze de afgelopen jaren.

Na een clean install van Avast was de gratis software site idd bereikbaar, maar dit gebeurde mij vóór de clean install ook wel eens, dus zekerheid heb ik niet. De Facebook site was in ieder geval niet bereikbaar. Heb https scannen weer uitgezet.

Bij mij zorgde Avast Premiem er ook voor dat na de update van Firefox naar 65 ik bijna geen enkele website meer kon bereiken. Avast was bij mij sowieso over ongeveer 30 dagen verlopen, dus heb ik deze nu radicaal helemaal en definitief verwijderd, ik gebruik de de veel lichtere gratis 360 total securitie essentials. Ik geef nooit meer een cent uit aan een virusscanner. Veel virusscanners zijn erger dan een eventueel virus wat je misschien ooit een keer per ongeluk zou kunnen oplopen.

|Veel virusscanners zijn erger dan een eventueel virus wat je misschien ooit een keer per ongeluk zou kunnen oplopen.

‘Google Safe Browsing’ monitort de adresbalk in FF. Een URL op de zwarte lijst wordt automatisch geblokkeerd.

Waarom wenst Avast jouw https-verbindingen dubbel te controleren?
Het surfgedrag van de gebruiker is handelswaar. Met de opbrengst kunnen de overnames van oa. Piriform/ CCleaner en AVG gefinancierd worden ten behoeve van de vergaring van nóg meer persoonlijke data dus nóg meer winst.

Herinneren we ons het CCleaner malware incident/ -debacle in 2017 nog?
Nota bene moest Cisco→ Avast erop wijzen dat hun product met een trojan was geïnfecteerd. Was het een hack of opzet?

|Veel virusscanners zijn erger dan een eventueel virus wat je misschien ooit een keer per ongeluk zou kunnen oplopen.
Jvdstegen,I agree! Voor niks gaat de zon op.

Anders, namelijk: Ik gebruik nog steeds FF 56 en ik heb geen Avast.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
w_t-rusland