Firefox 55 start sneller en zet Flash op klik-om-te-activeren

Firefox 55.0 is vanmiddag uitgebracht. Mozilla's browser maakt met deze uitgave een versiesprong, van 54 naar 55. In Firefox 55 zijn diverse prestatieverbeteringen doorgevoerd en wijzigingen aangebracht.

Firefox 55 maakt het opstarten en herstellen van meerdere tabbladen een stuk sneller. Ook ondersteunt Mozilla's browser nu web virtual reality, of WebVR (zie hier voorbeelden), zodat je met een VR-bril websites kunt bekijken (die dit ondersteunen). Verder is Flash nu standaard op klik-om-te-activeren gezet voor alle websites, zodat Flash-inhoud niet meer automatisch wordt afgespeeld. In de toekomst zul je bij elke sessie Flash opnieuw per website moeten activeren. Nu hoeft dat alleen de eerste keer.

Ook de zoekbalk in Firefox is verbeterd. Je kunt nu vanuit de adresbalk nu ook met alle geïnstalleerde zoekmachines zoeken (dit was hiervoor alleen vanuit de zoekbalk). En zoeksuggesties zijn standaard aangezet. Als je in de adresbalk een url typt, zoals http://www.gratissoftware.nl, dan zal Firefox vanzelf naar de beveiligde https://-versie van de website gaan als deze beschikbaar is (in het geval van onze site sturen wij je ook al door naar onze beveiligde verbinding, maar niet alle sites doen dit standaard).

Verder wordt eindelijk standaard de 64-bit versie van Firefox geïnstalleerd op 64-bit Windows systemen met minimaal 2 GB werkgeheugen. Schermafbeeldingen maken (screenshots) is nu heel makkelijk met de speciale schaar-knop op de werkbalk in Firefox te doen. Deze functie wordt geleidelijk uitgerold en is dus nog niet voor iedereen zichtbaar.

In Firefox 55 worden ook diverse fouten gerepareerd en verbeteringen voor web-ontwikkelaars doorgevoerd. Ten slotte worden 28 beveiligingslekken dichtgeplakt.
 
Veel extensies worden in Firefox 55 in de addon-beheerder als 'verouderd' aangemerkt. Ze werken nog wel echter. Vanaf Firefox 57 zullen verouderde add-ons uitgeschakeld worden. Tot die tijd zullen veel extensies echter nog wel vernieuwd worden. En Mozilla zal alternatieven aanwijzen. Lees hier wat er gaat gebeuren en hoe je vervangers voor verouderde add-ons kunt vinden.

Firefox is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de Firefox-knop | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Deel dit artikel: 

Reacties

Aan de redactie, worden de extensies die door virusscanners in firefox geinstalleerd worden voor veilig te browsen ook uitgeschakeld?

Heb nog steeds vorige versie, deze geeft geen update aan.

@GJS: Het is geen gewone update, Firefox 55 moet apart gedownloaden geïnstalleerd worden, onderaan het artikel staat een link naar de downloadpagina.

Niet juist. Mijn twee laptops zijn automatisch naar 55 gegaan. Mijn pc blijft echter gewoon op 54.

kan de redactie meer uitleg geven over het veranderde beleid m.b.t add-ons ?

ja graag. Bijna al mijn extensies zijn in één klap 'verouderd' geworden ....!?

ja graag. Bijna al mijn extensies zijn in één klap 'verouderd' geworden ....!?

Lees “Abandoned Firefox add-ons that break can be fixed but not uploaded to AMO”
https://www.ghacks.net/20...

bedankt Merel,
ik mis nu een aantal extensie zeer; moet nu toch maar eens gaan uitkijken naar een andere browser ....

@jand2
Welke extensies mis je dan? Sommige nu als 'verouderd' aangemerkte add-ons zullen nog wel voor Firefox 57 (november 2017) bijgewerkt worden. Andere niet, maar Mozilla gaat wijzen op alternatieve, vervangende extensies voor verouderde exemplaren.

@Joos
Firefox gaat vanaf versie 57 alle oude/verouderde extensies uitschakelen. De extensies die nu in de addon-beheerder het label 'verouderd' hebben kunnen voor die tijd echter nog bijgewerkt worden. Dus wacht tot Firefox 57 om te zien of je extensies blijven werken. Ook gaat Mozilla wijzen op alternatieven.

Dat oude extensies niet meer ondersteund worden heeft ermee te maken dat Firefox vanaf versie 57 volledig multi-proces moet zijn en alles in een sandbox draait (voor beveiliging en prestaties). Lees hier onze uitleg daarover:
https://www.gratissoftwar...

Lees hier ons artikel over verouderde extensies en wat je kunt doen:
https://www.gratissoftwaresite.nl/welke-firefox-ex...

willekeurig een paar voorbeelden : Adblocker ultimate, Better Privacy, Adguard Adblocker, Decentraleyes, Adblock plus, anonymoX, Hide my IP, Self-Destructing Cookies en zelfs uBlock Origin,

en nog een paar: LastPass, HTTPS Everywhere, Open Bookmarks in New Tab

Het zal allereerst afwachten zijn tot Firefox 57 om te kijken welke ontwikkelaars nieuwe web extensies maken. Daarna kijken welke alternatieven Mozilla aanbeveelt voor ontbrekende extensies. En dan wachten welke ontwikkelaars alsnog hun extensie geschikt maken en welke Chrome-extensies gebruikt kunnen worden. Ik denk dat de stofwolken pas begin 2018 zullen zijn opgetrokken wat dit betreft.
Maar zoals gezegd: we zullen eind augustus aandacht hieraan gaan besteden.

Lees hier over verouderde extensies en wat je kunt doen:
https://www.gratissoftwar...

Ik heb de indruk dat hij nu weer veel langzamer opstart! Hij start wel snel op maar dan staat er boven in dat Firefox niet meer reageert, dit blijft dan zo'n 10 seconden zo staan, daarna werkt alles weer. Firefox blijft tijdens opstarten ca 10 seconden hangen.

Eindelijk....even, zo niet sneller dan de andere browsers (Chrome, Opera). Edge heeft nu helemaal het nakijken.

ik heb FF geupdate naar 55.0 in windows7 64-bits, 4 GB ram maar krijg nog steeds de 32-bits versie

jan ..dat auto 64 bit is alleen bij clean install .niet dus bij upgrade van een 32 bit versie..

op tweakers > Ja, maar je kan de 32 bit gewoon verwijderen en de 64 handmatig (even downloaden en installeren) en dan behoud je zelfs je profiel. Vanaf de volgende versie gaan ze de bestaande 32bit installaties omzetten naar 64 versies.

Werkelijk een en al verbetering, ik sta er versteld van. FF is tig keer sneller dan anders. En waarschijnlijk ook iets sneller dan de andere grote browsers. Nu even een welverdiende chapeau voor FF.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
denem_rken